用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 下學年中學教師空缺多, 對升中家長有無咩野影響? ...
樓主: 小時了了
go

下學年中學教師空缺多, 對升中家長有無咩野影響?  

其實學生數目都可能是同步減少
上年出生人數好像43000 都可能是歷來最低 今年與及未來一兩 也應該不會多吧

如果有一兩成移民的話 最終可能升讀幼稚園小學的可能只有三萬幾 又係歷史低位

醒目開學勳章

小時了了 發表於 21-5-10 14:19
由於教協求職網 https://vacancy.hkptu.org/find.php 最新空缺 (現有空缺數量: 1443) (以2021年5月10日計)  ...
等你明年今日再匯報有幾多空缺verify一下

Arabellahk    發表於 21-5-16 20:00

piglet0529 發表於 21-5-10 15:35
好事呀, 早兩年話唔夠教席. 有人走先有空缺.
新畢業的大學生,多咗機會。
聽聞固定教職位唔係咁易搵到,依家就係機會。

社會運動加世紀疫情,各行業,都面臨重新執位,重組,轉型等等。危機危機,意思係有危就有機,每個人,每個家庭都有自己的考慮。

無論走還是留,都尊重佢哋的決定。

Arabellahk    發表於 21-5-16 20:01
pccw2017    發表於 21-5-11 11:54

醒目開學勳章

02413124 發表於 21-5-10 15:59
回覆 BHA 的帖子

Yes, 3個月前通知,LAST MOMENT既話仲有時間除此之外,曾聽朋友講97年移民潮升上去個班,好 ...
近幾廿年都試過好幾次移民潮,想當年都送過唔少機,有人因而紮職,有人走咗又返嚟,有人外地退休得閒響花園diy亦樂也融融,都未必係件壞事

b3410 發表於 21-5-10 16:35
新畢業的大學生,多咗機會。
聽聞固定教職位唔係咁易搵到,依家就係機會。

說不定政府藉此機會引入非本地大學畢業生呢⋯⋯

小時了了 發表於 21-5-10 14:36
介唔介意透露係官校? 津校? 直資? 以及 Band 幾中學?
北區津校,Band1

bobbob 發表於 21-5-10 16:28
等你明年今日再匯報有幾多空缺verify一下

點首歌 "明年今日", 送俾你

高達紅色 發表於 21-5-10 14:58
Tsung Tsin Christian Academy 9個
香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 6個
匯基書院(東九龍) 12個

TTCA下年開GCE,有理由請多幾個教GCE的老師。

回覆樓主:

移民潮未必係壞事,上面有人走,下面的人先多左機會向上流,之前教籍唔夠,有些新畢業生揾唔到教籍,宜家佢哋會多左機會

Baby0208    發表於 21-5-10 23:57

hagupit 發表於 21-5-10 23:41
移民潮未必係壞事,上面有人走,下面的人先多左機會向上流,之前教籍唔夠,有些新畢業生揾唔到教籍,宜家佢 ...

我都覺得有新力軍加入可能有啲新氣象。

可能大家關心交接工作的問題。

mypineapple 發表於 21-5-11 09:43
我都覺得有新力軍加入可能有啲新氣象。

可能大家關心交接工作的問題。
最好走多幾個old seafood, 換返d有熱忱的年輕人

pccw2017    發表於 21-5-11 11:55

b3410 發表於 21-5-11 10:48
最好走多幾個old seafood, 換返d有熱忱的年輕人

阿女學校舊年走咗幾個old seafood,係退休嘅,其中有2個新嚟老師教到佢,佢話真係好好,好有heart,而且夜媽媽問野都回覆

b3410    發表於 21-5-11 15:15

唔好意思, 有疑問請教大家一下

我見教協老師求職網有關老師嘅 description 五花百門, 我門外漢C9一名, 我只係知老師就係教書, 唔係好知有咩野分別.

例子如下:
Panel Head
GM grade
0.5 GM教師 ---- 全職教師, 但0.5 GM Grade, 唔明???
SGM
X 科Teacher (Regular)
X 科全職教師 (無寫 GM / Regular … 字眼)
X 科副教師
X 科助理教師
X 科Associate Teacher
常額/合約中學學位教師 ---- 見招聘請1 Qty, 點樣請呢??? 唔明
Supply Teacher
Teaching Assistants
……..

小時了了 發表於 21-5-11 12:27
唔好意思, 有疑問請教大家一下

我見教協老師求職網有關老師嘅 description 五花百門, 我門外漢C9一名, 我 ...

Panel Head →科主任

GM→主任級

TA→助教

其他唔清楚

#我亦是普通C9一名

小時了了    發表於 21-5-11 13:11
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 小時了了 的帖子

Panel Head 科主任
GM grade學位教師
0.5 GM教師 ---- 全職教師, 但0.5 GM Grade, 唔明??? 半職?
SGM 高級學位教師
X 科Teacher (Regular) 常額位
X 科全職教師 (無寫 GM / Regular … 字眼)
X 科副教師/X 科助理教師/X 科Associate Teacher 人工唔跟PT
常額/合約中學學位教師 ---- 見招聘請1 Qty, 點樣請呢??? 唔明 <-睇你經驗學歷俾唔俾PERM位
Supply Teacher  代課
Teaching Assistants 助教

回覆 gracelam 的帖子

聽番黎多數新老師都同同學冇咩代溝,溝通得好D不過亦聽過唔少教得唔好,唔明,

02413124 發表於 21-5-11 13:20

聽番黎多數新老師都同同學冇咩代溝,溝通得好D不過亦聽過唔少教得唔好,唔明,

新人教得唔好,見佢盡力教就算,起碼同學生冇咩代溝,鼓勵吓學生會聽吓受你嗰套,好過老海鮮,堂堂講廢話,dump波鐘,用埋陣年ppt照讀,只比功課又唔改功課。。。。。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

02413124 發表於 21-5-11 13:15
回覆 小時了了 的帖子
Panel Head 科主任
GM grade學位教師
0.5 GM教師 ---- 全職教師, 但0.5 GM Grade, 唔明??? 半職?
SGM 高級學位教師
X 科Teacher (Regular) 常額位
X 科副教師/X 科助理教師/X 科Associate Teacher 人工唔跟PT
常額/合約中學學位教師 ---- 見招聘請1 Qty, 點樣請呢??? 唔明 <-睇你經驗學歷俾唔俾PERM位
Supply Teacher  代課
Teaching Assistants 助教
明好多了, Thanks

而0.5 GM教師 ---- 全職教師, 但0.5 GM Grade, 唔明??? 半職?可以睇以下 case, 係請全職的, 不是半職.

空缺編號: 236791
職位類別: 全職教師
職位: 0.5 GM教師 (體育/視藝/音樂)

我小朋友個間小學,講真又冇咩你所講既老SEAFOOD,好多有經驗老師都好有心

回覆 小時了了 的帖子

可能加0.5 TA