用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 下學年中學教師空缺多, 對升中家長有無咩野影響? ...
樓主: 小時了了
go

下學年中學教師空缺多, 對升中家長有無咩野影響?   [複製鏈接]

今年係咪走得仲多?

隔離屋上一兩年十點叫細佬嘩聲又唱其國歌,教恊做的今年四月份突然消失⋯⋯老師應該走不少

有個朋友個女下星期走

現在一些學校生源不足,如果教育局按規定殺校,這些學校的教師可彌補缺教師的學校,部分教師可避免失業。通識改公社科,今年中四已開始實施,由於課時大減約一半,必將造成教師過剩。如果教育局嚴格執行,必有教師面臨失業,明年及后年公社科教師過剩問題仍將存在。如果對面臨失業的教師進行培訓轉科,部分教師可避免失業,正好彌補教師空缺。

Arabellahk 發表於 21-10-18 01:18
現在一些學校生源不足,如果教育局按規定殺校,這些學校的教師可彌補缺教師的學校,部分教師可避免失業。通 ...

不過,離職及移民的教師不一定是教通識科,通識科在外地很難找到合適教席。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

1998Ruby1998 發表於 21-6-1 21:18
回覆 mypineapple 的帖子

教協呢個數字裏面包埋代課老師、可有可無嘅 TA、課餘班導師、Lab Tech、書記、圖 ...

原來空缺包含咁多唔同職位,大開眼界,始終有料的,就識得解讀,譲大家可以知多哋,呢個年代,真係唔可以單睇表面,尤其要認定資料或消息是甚麼出處,獨立思考能力好緊要

bbc2018 發表於 21-12-5 07:29
原來空缺包含咁多唔同職位,大開眼界,始終有料的,就識得解讀,譲大家可以知多哋,呢個年代,真係唔可以 ...

真係走咗好多老師

2jkidsfather    發表於 22-11-18 21:50

‹ 上一主題|下一主題