用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 下學年中學教師空缺多, 對升中家長有無咩野影響? ...
樓主: 小時了了
go

下學年中學教師空缺多, 對升中家長有無咩野影響?  

拔萃小學︱爆離職潮 去年走40%教師 小六家長:逢暑假就換血 每年走三分一 https://hk.appledaily.com/local/20210520/BN4N2TXHM5DPRAALUPWXYRXINE/
2021年5月19日

傳統津貼名校拔萃小學,爆發教師離職潮。有家長向《蘋果》透露,今年小六升中呈分試關鍵時刻,小六僅有兩班的班主任相繼於學期中辭職,其他主科大都由代課授課,學校只以「老師私人理由離職,我們很難控制」推搪,質疑校方完全無視學生福祉。該家長形容子女就讀六年以來,教師團隊「逢暑假便『換血』,每年最少走三分一」。據悉該校教師約24人,去年有10人即四成教師離職。教育局證實接獲家長對學校的教師聘任事宜表示關注及不滿,當局已聯絡學校了解情況跟進。

《蘋果》就拔萃小學(下稱「小拔」)教師大量流失,影響六年級學生升學、長期聘任代課或由現職教師人手代課,及校務影響教學等事項,透過電郵向校長伍頴儀求證,校監Ross Royden原本答允面談訪問,惟最後推辭,僅發書面聲明回應指,拔萃小學歡迎有建設性的評語,惟有關對學校的評語屬「失實及有惡意」(false and malicious),校方正徵詢法律意見,就毫無根據屬於誹謗的陳述採取行動。記者再電郵提問有關失實評論,以及現時小六教學狀況,校長怎回應家長投訴等,Ross Royden覆稱沒有補充。

綜合多名家長、前教師資料,小拔自校長伍頴儀上任18年來,每年平均約7至10名教師離職。據2020年《小學概覽》,小拔班級編制為各級兩班,全校教師總人數為25人。教育局覆稱,資助學校按《資助則例》規定可自行聘用日薪代課及月薪臨時教師,以暫代放取病假及其他核准假期的常額教師。當局指該校過去兩個學年,沒有教師人數少於編制的情況。

據該校消息人士透露,前年離職教師約7至8名,去年則有10名,現時實際教師數目為24名。自去年9月起,六年級兩位班主任未待上學期完結已相繼辭職。「還有3B班主任、2B英文科教師、3B是代課,轉長工後又走;5A班主任2月請假到現在,聽說到7月都不會回來,所以現時5A班主任也是代課。」

...............................

葉建源:若三分二教師離職已明顯異常

不具名受訪的資深校長指,普遍高小年級都會由同一位班主任,主科老師兩年一貫,具體掌握學生成績協助升中選校:「通常都是資深再配搭年輕老師。而班主任亦會教主科兩年。」另有資深校長表示,教師於學期中段離職多少影響職途:「我見到老師應徵CV如此,一定會了解。當然,老師這樣走一定有原因。但真的很少見。」

教協副會長葉建源認為,若非現時的移民潮,在沒有特別因素影響下,教師離職數目若達三分二,以及學期中途離職已顯示有異常情況,「教師轉職往往在學期尾,完成學期才轉職,學期中間走,沒有很多學校學期中請人,按情況應該是出現很異常情況,老師才這樣選擇。」

纯粹只記錄一下,截2021年5月31日晚為止>現有空缺數量: 1814,明年我仍記得此帖的話,明年5月對比今年情况

6月1日傍晚: 現有空缺數量: 1859

6月5日中午: 現有空缺數量: 2060

小時了了 發表於 21-5-31 19:12
纯粹只記錄一下,截2021年5月31日晚為止>現有空缺數量: 1814
明年我仍記得此帖的話,明年5月對比今年情况
...

空缺有1814 咁多

其實個數字未必反映真實的空缺數字,以我所知,有 D 學校即使無空缺,每年都定必會為幾個主科登報出 Adv,收下 CV,原因就唔太清楚......

ANChan59 發表於 21-5-19 14:58
我見不少家長彈 NET 廢,我自己認識個別例子,因為當年阿仔預備大學面試,搵咗一個NET ,不過佢係教大專, ...
我都見唔少家長彈NET廢,其實我覺得係唔解。想要個NET出卷、改簿,咁一定係本地老師做得更好、更勤力。問題係NET做到既本地老師做唔到。我小朋友兩、三歲時,我都請咗個NET。佢係讀兒童培心理學既,標準英國倫敦音,成千蚊個鐘,我只要求佢同我個仔玩,玩咗大約三年。個NET對小朋友既幾年訓練,可以話係一世受用,俾任何其他老師都多。

王家爸爸 發表於 21-6-1 13:59
我都見唔少家長彈NET廢,其實我覺得係唔解。想要個NET出卷、改簿,咁一定係本地老師做得更好、更勤力。問題 ...

你係极少数教长如何应对NET来帮助小朋友在口语,思考,愉快学习。

有一个外国人英文老师義务教了儿子两年,她教囯际学校英文,而先生是我太太同事住楼上楼下。她教阿仔焗蛋糕,网上订机票及订酒店,不同形式的活动教学。有时徵得我们同意带他出去玩,识其他人及事物!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-6-1 16:06
你係极少数教长如何应对NET来帮助小朋友在口语,思考,愉快学习。

有一个外国人英文老师義务教了儿子两年 ...
舉個手先,兩個女幼稚園時期去浸英文,都係俾錢人陪玩,最怕其他家長問我教得好唔好,有無用,答唔到佢地……立時三刻答唔到佢地有無“成效”。

同意net教oral 係好,accent 已經無得比。

Pooh529 發表於 21-5-14 14:15
慶幸呀女學校三個net都比較勤力,呀女參加朗誦,要睇晒成本書去演繹,net teacher又睇晒再解釋返比呀女聽 ...

我記得我仔讀初中嘅時候,朗誦比賽之前net teacher每日放咗學之後留低同佢哋練習。

回覆 mypineapple 的帖子

教協呢個數字裏面包埋代課老師、可有可無嘅 TA、課餘班導師、Lab Tech、書記、圖書館、校工花王,仲有啲假 job ad (有啲學校唔係年年請人但年年收 CV,有啲係已經有內定人選只係一定要出 ad),所以應該只有一半係真嘅「全職老師工」。咁呢度又有幼稚園、小學同中學嘅老師工,再分開計嘅話其實又唔係「非常大空缺」,不過的確今年係多啲。
通常教書比較少教協搵工,最多係去明報。可以每晚望下,一星期六日更新。

2jkidsfather    發表於 22-11-18 21:51
Arabellahk    發表於 21-10-18 00:53

回覆樓主:

今年好多學校都走十個八個老師,有啲係移民,有啲係因為移民嘅職位音樂椅

好奇一問,老師唔做老師,是改行嗎?如果改行,請問有那些行業在港或海外,會有較佳錢途,前途,待遇,心靈回餽呢?

記得一位印度老師在家給學生補習數學,下午一時至七時開工,每小時教六位同學,每位400元,每天工作6小時,星期日休息。平均收入應該比普通醫生高。還可以早上陪老婆飲茶買餸呀,做人十分滋潤。

個人所知是一些國際學校生,大學畢業後,選擇做老師,主要是IS老師,並有增加趨勢。

annie40 發表於 21-6-8 10:09
好奇一問,老師唔做老師,是改行嗎?如果改行,請問有那些行業在港或海外,會有較佳錢途,前途,待遇,心靈 ...

嘩, 這印度數學補習老師, 咁厲害!!!
坊間的, 數學老師就待遇一般.
曾經有兩年, 我安排細囝補習數學.
係因為, 剛走過一間補習社, 遇上中一位很開朗年青人.

補習係因為, 讓亞囝有位朋友, 也讓亞囝見識一下, 數學用在補習工作是如何的.

過去, 修讀數學, 出路很少. 教書是其中一種最主要職業.

我的安排, 自己也覺得很好.
不過, 補習兩年, 數學成績沒有多了一分. (根本, 亞囝唔需要補習).

中學期間, 亞囝遇上好的數學老師, 好的數學補習老師. 他們都是開心的人.
而數學能力嗎?  這個並不重要.
亞囝根本唔理會分數.

p.s. 亞囝暑假intern 剛進入了一間AI初創公司見習一下.
年青人, 可以進入新環境.  幸甚!!!

stillgood20 發表於 21-6-8 10:49
行行出狀元,估計印度老師是教得唔錯兼熟悉考試課程,學生多到排唔期收新學生,小女唔多鍾意數學兼數學成績一般,跟佢上堂三或四個月,每星期一堂,最後IGCSE都執番個A star。老師講課條理分明,也許基礎數學是最容易成績明顯進步的一科。
曾經有位澳洲媽媽找英國老師上門補其女兒英文,每小時收1200元,上堂氣氛太厭悶,問我女兒有否興趣加入?兩個一起教就每人每位1000元一堂,即時薪為2000元。當然無參加啦,咁貴。

IS老師兼職補習,收入讓人羨慕。

課余時間的學習和消閑活動,開開心心去學去玩,維持興趣足夠矣。

annie40 發表於 21-6-8 17:08
行行出狀元,估計印度老師是教得唔錯兼熟悉考試課程,學生多到排唔期收新學生,小女唔多鍾意數學兼數學成績 ...

數學叻,都要識得教.
識得把方法解說清楚,不容易.

我細囝就完全無本事.

曾經姨仔幫囡囡解決數學難題.整個同學群組都卡著.

姨仔(跪求,其實,無咁嚴重) 問答案.
WhatsApp傳了問題,我太太問亞囝,如何?

亞囝攞支筆,係纸畫兩畫, 講出答案.
姨仔說:答案正確, 咁點樣列式?
亞囝話,e题有幾種計法(係幾種),好難話你知.
咁就stop咗。
之後,姨仔花一日時間去問其他人,解題.

所以, 點教数學,係有技巧的.

stillgood20 發表於 21-6-8 18:01
數學叻,都要識得教.
識得把方法解說清楚,不容易.
教書育人是專業。

stillgood20 發表於 21-6-8 10:49
香港也有AI初創公司?叻仔!

cafeva 發表於 21-6-11 01:35
香港也有AI初創公司?叻仔!
謝謝!
我自己對香港Al初创公司理解不多.
環境怎麼樣,也一知半解.

大疆創辦人汪滔是香港科技大學舊生,早期創業得香港科技大學注資。

商湯是中文大學工程學院團隊創辦。

科技界名聞遐邇,香港人與有榮焉。

stillgood20 發表於 21-6-11 16:31
謝謝!
我自己對香港Al初创公司理解不多.
環境怎麼樣,也一知半解.
今日是初創,明天是獨角獸。