用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 返左半日制嘅中一咁耐,有得有失
樓主: ren
go

返左半日制嘅中一咁耐,有得有失

醒目開學勳章

gracelam 發表於 21-5-11 13:11
香港有啲咁嘅野?乜唔係外國先有嘅咩?
you're too young

gracelam 發表於 21-5-11 13:11
香港有啲咁嘅野?乜唔係外國先有嘅咩?

香港夏令時間

https://www.hko.gov.hk/tc/gts/time/Summertime.htm

BHA 發表於 21-5-11 13:30
香港夏令時間

https://www.hko.gov.hk/tc/gts/time/Summertime.htm

謝謝! 長知識
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

我個小六冇Xmas Party(網上), 冇旅行,冇運動會,冇遊戲日,冇畢業營。依家連畢業禮都未知點,家長應該冇得出席,細路戴哂口罩畢業相唔影好過影。

kirstyau 發表於 21-5-11 16:34
我個小六冇Xmas Party(網上), 冇旅行,冇運動會,冇遊戲日,冇畢業營。依家連畢業禮都未知點,家長應該冇 ...

我舊年都係多你一個旅行bbq,不過我記得班細路係鬧交攪到好麻煩,之後就係停課仲要無zoom個種,畢業禮就前兩天通知取消。舊年我又唔覺得太sad, 可能同d小學同學老師感情唔深厚。

ren 發表於 21-5-11 18:39
我舊年都係多你一個旅行bbq,不過我記得班細路係鬧交攪到好麻煩,之後就係停課仲要無zoom個種,畢業禮就前 ...

我仔舊年有畢業禮,不過家長安排另一度睇直播,全部6年級响hall分批上台。

我覺得安排幾好,好過乜都冇  
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

舊年有影畢業相,逐個埋去除口罩影單人照,再用電腦合成一張相

畢業禮,學生在禮堂,家長在課室睇直播,所有表演預先錄影,畢業禮完成有戴住口罩影相時間,取消了茶會

gracelam 發表於 21-5-14 22:04
我仔舊年有畢業禮,不過家長安排另一度睇直播,全部6年級响hall分批上台。

我覺得安排幾好,好過乜都冇   ...

咁幾好啊,都算有個回憶,而且家長都有得睇。
我地舊年係星期六通知星期一畢業禮取消,返去攞返d嘢(證書獎狀紀念品雜物)就走。老師仲鬧做乜個個都唔join 校友會。。。嘩幾“感情深厚”

LeeCC 發表於 21-5-15 06:20
舊年有影畢業相,逐個埋去除口罩影單人照,再用電腦合成一張相

畢業禮,學生在禮堂,家長在課室睇直播,所 ...

我都有張合成相,不過似係用小五學生相合成,個樣仲好bb, 次次睇到都勁笑。

ren 發表於 21-5-15 11:17
咁幾好啊,都算有個回憶,而且家長都有得睇。
我地舊年係星期六通知星期一畢業禮取消,返去攞返d嘢(證書 ...

個細都話點解要參加校友會, 畀100蚊,佢話家姐畀完100都冇嘢做過

kirstyau 發表於 21-5-15 11:55
個細都話點解要參加校友會, 畀100蚊,佢話家姐畀完100都冇嘢做過
...

我地好似唔使錢,留個contact就得,但得幾個肯入會,激到班主任呢~