用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 st mary
go

st mary   [複製鏈接]

請問各位,st mary是否必收天神和st mary 兩間小六的學生嗎(一條龍)?但天神有3班,mary小學有4班,加埋都7班,而中學只有6班,會否收唔晒2間小學的學生,如果收唔晒,會以什麼準則收兩間的小學生?以ro計定以咩計?
請賜教。
   20    0    0    0

rainbowcov 發表於 21-5-9 16:54
請問各位,st mary是否必收天神和st mary 兩間小六的學生嗎(一條龍)?但天神有3班,mary小學有4班,加埋 ...
好簡單數學題,中小學單位個"班"字係一樣,但中學個"班"同小學個"班"的人數是否一樣尼?

王家爸爸    發表於 21-5-10 08:50

medicine 發表於 21-5-9 16:58
好簡單數學題,中小學單位個"班"字係一樣,但中學個"班"同小學個"班"的人數是否一樣尼? ...
你意思是小班教學?

SMCS 大約 100 人一級,4 班每班 25 人。
天神 大約 75 一級,3 班每班 25 人。
SMCC Form 1 大約 192-210 人一級,6 班每班 32-35 人。

完。

Yanamami    發表於 21-5-9 18:47

請問各位,st mary是否必收天神和st mary 兩間小六的學生嗎(一條龍)?但天神有3班,mary小學有4班,加埋 ...

年年都有1x個位比街外人抽,今年有12位,咁收得晒2間小學有凸。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

放心,真一條龍,考級尾都收,小學本身小班(N=24),又會有人走(轉校/出國),所以夠位。

rainbowcov 發表於 21-5-9 17:13
你意思是小班教學?

SMCS/天神係小班 每班25人
SMCS 小一 4班×25人=100人
天神 小一 3班×25人=75人
兩間龍小 小一 100人+75人=175人
SMCC 中一 6班×32人=192人 夠有餘

以2021年為例
自行 22
留班 12
統甲 2
統乙 14 (KL1 12 + KL3 2)
⇒ 龍小 142人 (~81% × 175)

rainbowcov 發表於 21-5-9 17:13
你意思是小班教學?

係吖.記得校長係甘講過(同樓上幾位會員講的差不多内容).

Poyau 發表於 21-5-9 19:29
之前大約翻過下瑪莉的校務報告,人數係(好幾年的報告)低年級(初中)人數最多.高年級(高中)人數逐年減少,總體而言是平均19X人.這是否屬於策略?

964000 發表於 21-5-9 18:40
放心,真一條龍,考級尾都收,小學本身小班(N=24),又會有人走(轉校/出國),所以夠位。

...
咁間中學好強勁喎,級尾都可以谷得上

medicine 發表於 21-5-9 20:24
之前大約翻過下瑪莉的校務報告,人數係(好幾年的報告)低年級(初中)人數最多.高年級(高中)人數逐年減少,總體 ...
會唔會讀唔上被人叫走?

rainbowcov 發表於 21-5-9 21:28
會唔會讀唔上被人叫走?
未試過.都係唔好(係公開場合)猜測.
各自解讀算啦.

回覆 rainbowcov 的帖子

一條龍唔關「勁到谷到級尾上去」,一條龍津校就係就算你六年級唔合格要留班,第二年都一定送你上中學,唔會再留或者唔畀你升(冇得唔畀你升,一條龍就係一條龍)。所以同「谷上去」係冇關聯。
SMCC 同瑪利諾一樣都有出 Pre-S1 HKAT 數據,有興趣可以睇下。

SMCC 10-11 年(最後一屆直屬入中學):中 68.2、英 85.6、數 85
MCS 10-11 年:中 70.64、英 87.76、數 83.7

SMCC 18-19 年:中 66、英 76、數  75.4
MCS 18-19 年:中  68.76、英 82.2、數學 75.38

至於越讀越少人,呢啲其他傳統名校學校都有,瑪利諾、瑪利曼、德望、聖若瑟都有。多數係放洋,讀書叻嘅會提早去,讀書唔叻嘅都照樣去。津校嘅話你賴死唔走,學校都奈你唔何。不過讀書唔叻嘅學生要咁辛苦讀書,留低考 DSE 升名氣好嘅大學變得好困難,家長有返少少彈藥都會考慮提早送出國買個機會。

Poyau 發表於 21-5-9 19:29
點解中一32人唔係36人

rainbowcov 發表於 21-5-9 21:28
會唔會讀唔上被人叫走?

如果讀到滿江紅又不停留班,相信學校都唔啱佢,個人都冇心機冇自信,正常都會另謀高就吧。
不過心態上已經比要爭分排名次好好多。

咁我都識人因為讀唔上而自動轉走既

回覆 964000 的帖子

964000 發表於 21-5-10 08:25
如果讀到滿江紅又不停留班,相信學校都唔啱佢,個人都冇心機冇自信,正常都會另謀高就吧。
不過心態上已經 ...

1998Ruby1998 發表於 21-5-9 23:12

一條龍唔關「勁到谷到級尾上去」,一條龍津校就係就算你六年級唔合格要留班,第二 ...
一條龍,有呢個pre S1成績,真係好好。
反而MCS,點解數學差咗咁多?照例intake 已經包括幾十個全港b1a , 又唔使收自己b3 ?

1998Ruby1998 發表於 21-5-9 23:12

一條龍唔關「勁到谷到級尾上去」,一條龍津校就係就算你六年級唔合格要留班,第二 ...
望下瑪莉的校務報告先
係不同的網站,同樓上會員引用的數據.瑪莉中一學額該係192個.

但最近幾年,中一入學人數(校務報告)係21X人.

回顧:2012至今的數年,瑪莉的中一收外來生人數變化.由大約20人升至4X人(包括自行和統一及叩門).明未?難道瑪利諾、瑪利曼、德望、聖若瑟它們的中一人數亦比學額多10幾二十個嗎?

‹ 上一主題|下一主題