用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 退學潮轉校
go

退學潮轉校

退學潮,如果想轉校升中二,成績係咪交中一?還是交小五六?因中一考得少,又疫情影響。。。

winnie_kin 發表於 21-5-9 08:13
退學潮,如果想轉校升中二,成績係咪交中一?還是交小五六?因中一考得少,又疫情影響。。。 ...

視乎學校要求
有啲網頁有插班須知參考

退學潮,如果想轉校升中二,成績係咪交中一?還是交小五六?因中一考得少,又疫情影響。。。 ...
初中轉校,其實好少睇小學成績。今年中一無嘜上堂同考試,會唔會睇埋就好難講。但係可以肯定既係面試同入學筆試會變得更重要。

醒目開學勳章

s1起碼都考過1次掛?前幾年幫人申請轉校,就算嗰年成績表未出之後都要補返

醒目開學勳章

我個仔Band2b中二,考包尾位置,想轉校,有冇人知除咗搵底級數嘅學校,首先頭幾步要做咩?

mf7433 發表於 21-5-12 03:30
我個仔Band2b中二,考包尾位置,想轉校,有冇人知除咗搵底級數嘅學校,首先頭幾步要做咩? ...
不如努力讀多一年,然後中三之後根據情況,報讀VTC既職專文憑,證書或者職專國際文憑課程。