用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一買書包
go

升小一買書包

應該點㨂好?謝謝!

護脊/輕便

Seven書包真係好耐用!千幾蚊用六年,我個女小一用到小六都冇爛,每當長假就洗書包(Xmas and Summer holiday),所以仲好新淨⋯⋯佢話升中都要繼續用!哈哈

醒目開學勳章 王國長老

clawc 發表於 21-5-7 22:04
應該點㨂好?謝謝!
都係投 Seven 一票

我囡個書包買時係 P.1 下學期, 用到 P.6 畢業都無事, 之後俾左我表哥個孫女用, 前前後後咁加埋都有 11 年

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

kyxxx 發表於 21-5-13 15:58
Seven書包真係好耐用!千幾蚊用六年,我個女小一用到小六都冇爛,每當長假就洗書包(Xmas and Summer holid ...

勁喎!但係小一到小六的身高最少都長高咗 30-40cm 啦,咁都仲啱用?

babyakambm 發表於 21-5-13 18:10
勁喎!但係小一到小六的身高最少都長高咗 30-40cm 啦,咁都仲啱用?

我買Seven大嗰個size⋯⋯因為我女小一時都算係高,所以用個大size都還可以,當時佢啲同學就「咩」唔到咁大個書包,所以係買細嗰個款。我個女小六都166cm高,而大size就真係夠晒用,有時我哋都見到有中學生用緊我個女嗰款Seven書包。

miriam 發表於 21-5-13 16:38
都係投 Seven 一票

我囡個書包買時係 P.1 下學期, 用到 P.6 畢業都無事, 之後俾左我表哥個孫女用, 前前後 ...

勁喎⋯⋯其實我覺得個書包真係幾襟用唔會爛,就算換都可能係因為用得耐太悶!哈哈~

我仔用初小用 ergobag Prime (有背架, 可調教由身高110cm-150cm), 高小就用 ergobag Satch (有背架, 可調教由身高150cm-180cm), 因為阿仔依家小五 170cm, 所以轉用 ergobag satch 系列

kyxxx 發表於 21-5-13 20:06
我買Seven大嗰個size⋯⋯因為我女小一時都算係高,所以用個大size都還可以,當時佢啲同學就「咩」唔到咁大 ...

請問即是33LT個D?

Burtbe 發表於 21-5-17 19:43
請問即是33LT個D?

我真係唔知喎⋯⋯買咗太耐

https://www.seven.eu/gb_en/-1.html
我買seven既SJ 系列俾呀仔21~28Lt個size已經好夠

回覆樓主:

spi 平實,輕便,耐用……

回覆樓主:

請問有冇用家都試過seven,beckmann和tiger呢三款書包?個人比較prefer seven,因為款式靚,同覺得小朋友比較容易開關!Beckmann就朋友極力推介,但見到個扣就覺得對小朋友唔係咁方便!而仔仔親自試過tiger書包,總體我非常滿意,但兒子反映比較重,所以這個不在考慮了!現在只考慮seven和Beckmann,希望各位能給點意見謝謝

拿拿利 發表於 21-5-17 17:04
我仔用初小用 ergobag Prime (有背架, 可調教由身高110cm-150cm), 高小就用 ergobag Satch (有背架, 可調教 ...

小五170 cm? 點樣做到?請指教

j927tijs 發表於 21-6-30 19:37
請問有冇用家都試過seven,beckmann和tiger呢三款書包?個人比較prefer seven,因為款式靚,同覺得小朋友比較容 ...

請問知唔知邊度有得試Seven?

回覆樓主:

請問Dr Kong 是否ok?

回覆 Jean1769 的帖子

充足的睡眠, 佢仍然有午睡的習慣.

j927tijs 發表於 21-6-30 19:37
請問有冇用家都試過seven,beckmann和tiger呢三款書包?個人比較prefer seven,因為款式靚,同覺得小朋友比較容 ...

我仔P.1用beckmann 22L用咗三年,仍好新淨,但真係要留意小朋友識唔識開個扣,我係同個仔去shop試呢個書包,好肯定佢handle 到先買。而家升P.4要換28L,我仔都話beckmann適合佢,所以今日剛剛去買左28L

Beckmann真係要睇個小朋友Han 唔handle到,我小朋友小一開始用,經常唔索緊入面條帶就扣埋,搞到入面個書包口成日收唔埋,好論盡。前日去書局既時候,又見到個三四年班小朋友,咩住個22L beckmann,佢直情冇扣好個書包,跟住佢部ipad成部突左出嚟,應該比人一拎就bye bye, 我話左比佢聽,佢先整返好個書包
Tiger呢,朋友囝囝用咗半年都冇,拉鍊個扣就甩咗出嚟,佢要另外用個鎖匙扣扣落去,又聽過其他家長話好易爛

暫時seven應該係最襟用既牌子

請問香港那裡有SEVEN門市?