用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 speech delay 小朋友讀國際學校
go

[其他] speech delay 小朋友讀國際學校 [複製鏈接]

仔有speech delay, 相信IS 比較適合及幫到小朋友。有同路人分享經驗嗎?
   2    0    0    0

a_bah0704 發表於 21-5-7 18:32
仔有speech delay, 相信IS 比較適合及幫到小朋友。有同路人分享經驗嗎?

Agree
My son is in k2 and going to be year 1 in Aug

回覆 a_bah0704 的帖子

可以搵間有 speech therapist 入既 IS, speech therapist 就可以喺學校 support 你個小朋友,又可以俾意見啲老師

a_bah0704 發表於 21-5-7 18:32

以ESF 英基為例,所有SEN (包括speech delay, developmental delay etc.) 申請入讀不是跟一般mainstream 果條隊,要排另一條SEN隊。

學生要先交psychologist/ educational psychologist  full assessment report 俾學校考慮過才可開始排。識有小朋友有sibling priority 等咗四、五年都音訊全無。因為就算學校認為學生可以跟mainstream 融合,但每間ESF 學校special needs 位非常有限。

回覆樓主:

我仔2歲番緊N,校外已有兩個ST跟緊。

因囝一月先夠兩歲插班仲要二月中先開始實體所以到大约四月中先習慣番學。老師一直話佢no verbal response 但其實我仔好睇人俾反應,佢喜歡嘅見第二次即攬俾short verbal response 否則會坐定定mute。有俾ST report 老師睇,report 有反映囝有obvious Improvement 同有足夠cue會答問題,亦有反映小朋友初期有anxiety大人要俾時間佢仔先會respond。老師曾message 會跟ST report 幫小朋友做個plan, 亦會同校內ST夾(校內ST話會sit in class再俾advice老師), 但之後一直冇有關update ,仍係話小朋友no verbal response 叫我要encourage 講嘢,又冇際advice同講學校做咗d乜。

感到老師嘅壓力,ST一直話現在主要是為小朋友input要有耐心但老師卻說"worry",仔仍未講嘢叫我多encourage (做阿媽點會唔做)。亦有失望因一直見現在呢間kindergarten 嘅comment都係positive, 係一間有愛心嘅學校,我expect學校對我呢d case有多d supportive action 同advice 而並非只係簡單咁叫我在家encourage子說話(亦有可能只是老師問題?)。因比亦想知其他IS 做法再為小朋友作安排。

Activehealth 發表於 21-5-7 21:17
以ESF 英基為例,所有SEN (包括speech delay, developmental delay etc.) 申請入讀不是跟一般mainstream  ...

其實speech delay 幾耐先算SEN?

仔23M時評估delay around 6M, 我會再報其他IS kinder,我都好猶疑是否填SEN因小朋友一直有做ST,ST有講delay一直收窄,IS好多一早報名,真係唔知道到interview 果刻是否已catch up.

a_bah0704 發表於 21-5-8 08:12
其實speech delay 幾耐先算SEN?

仔23M時評估delay around 6M, 我會再報其他IS kinder,我都好猶疑是否填S ...

咁你可以試吓normal admission,睇吓佢可唔可以過到interview.

最好方法係就搵Ed psychologist 做個全面評估,等專家決定。

a_bah0704 發表於 21-5-8 08:02

學校對得3hr, 屋企對9hr, 未計之前zoom,的確屋企影響更大,家中是否講英文?IS assess speech 是以英語為準,如果自小biligual,唔係個個小朋友pickup 到,有機會兩個語言都delay,暫時最好集中英語,play dates, ECA etc.

964000 發表於 21-5-8 10:34
學校對得3hr, 屋企對9hr, 未計之前zoom,的確屋企影響更大,家中是否講英文?IS assess speech 是以英語為 ...

之前做speech assessment, ST comment 小朋友接收英文instructions 好d, 所以ST係用英文,其他活動如番學同playgroup都選英文嘅,加埋屋企玩同睇書時間全英(但honest limited hours 因家長要番工)。其實囝囝未講過中文,只講英,講亦揀對象如我新揾嘅ST(後生靓女)囝一見到佢如食咗蜜糖即講,但老師硬係保持mute mode.  我感覺現在學校冇support, 只不斷催促家長做嘢 ,但我已有兩ST,weekend再加playgroup, 儘量同小朋友玩多d, 我仲可以做乜?!

a_bah0704 發表於 21-5-8 10:56
之前做speech assessment, ST comment 小朋友接收英文instructions 好d, 所以ST係用英文,其他活動如番學 ...

那我覺得可做的你都做了,原來你仔才兩歲,又剛剛才上實體課,相信慢慢會pick up的,好多男仔都delay, 你也告訴老師不用太worry吧。

964000 發表於 21-5-8 11:22
那我覺得可做的你都做了,原來你仔才兩歲,又剛剛才上實體課,相信慢慢會pick up的,好多男仔都delay, 你 ...

知道知道。在此留帖亦因想知多d其他case是否有其他更好嘅IS適合小朋友。

a_bah0704 發表於 21-5-8 11:25
知道知道。在此留帖亦因想知多d其他case是否有其他更好嘅IS適合小朋友。
...

Similar case w u
We had weekly external ST class and in school ST

ST, ECA etc all in English

My son is k2 now n going to year 1 in Aug .

No worries, they will pick up
And ur kid is still so young

...

試下問下Hong Kong Academy, Harbor School呢兩間IS,佢地對SEN有strong support,師生比又低,同學校講小朋友有speech delay,睇下佢地可以點幫小朋友。

a_bah0704 發表於 21-5-8 08:02

小朋友同屋企人講嘢正常嗎?定選擇性嘅場境唔出聲?

我女2歲左右開始都係對陌生人會freeze左唔出聲,但喺屋企佢講嘢正常,咁樣就唔係揾speech therapist 幫手,要揾psychologist。

回覆樓主:

見到你話小朋友對住老師會唔出聲,可能係老師用錯方法。

有anxiety嘅小朋友,你越同佢講,越係關注佢,佢會越驚。有啲老師係一番好意,不停俾attention 小朋友,結果嚇到佢更唔敢講。我女2歲班時個老師就係咁,搞到我女好抗拒返學。

3歲轉左間超有愛嘅幼稚園,老師處理手法好好,我女返學一星期已經同到老師講嘢(當然係細聲同短句,但起碼唔抗拒老師)。老師亦有同我商量點幫我女,久唔久有同我講我女嘅進度(好可惜因為COVID 停左面授近一年… 如果唔係相信我女而家情況更好)。老師識配合真係非常非常重要。

melobi12 發表於 21-5-8 15:28
見到你話小朋友對住老師會唔出聲,可能係老師用錯方法。

有anxiety嘅小朋友,你越同佢講,越係關注佢,佢 ...

同我仔情況都好似 喺屋企講野正常 pn家長日老師同我講 佢成年都無開過口同佢講野 問佢野 佢唔會開口答 但會指出答案 直情同唔到佢做學校既verbal assessment

直到學期尾 老師話 見到佢排隊搭校車既時候會同同學講野 但老師一望佢 佢就會停 唔再講

我其實都知佢係因為太怕羞先咁 你愈比attention佢 就愈緊張 因為我自己細個都係咁

我覺得依類小朋友係要比啲時間 我仔上左K1 都係唔講野 可能又轉左學校 要重新適應 依家佢K2 雖然少講野 但老師問佢 佢已經夠膽回應 甚至在全班面前show and tell 都可以

我完全無同佢上過咩言語治療個啲班 只係比時間佢 我真心覺得讀國際學校幫到佢建立自信 老師亦比好多鼓勵佢

Speech delay 不是sen , 但係Sen 好大機會都同時出現speech delay

...

樓主小朋友只有兩歲,可以急起直追。

如果入到ESF, 老師非常鼓勵學生表達自已,仲有,ESF 對SEN 學生支援好好,但前題係要入到。

rcja888 發表於 21-5-8 13:10

Similar case w u

How long did it take for your boy to pick up?  And mind to share if your school is helpful on giving additional support to kids with speech delay kids?  If yes, which school is it?

reyskywalker 發表於 21-5-8 13:56
試下問下Hong Kong Academy, Harbor School呢兩間IS,佢地對SEN有strong support,師生比又低,同學校講小 ...

Thanks for your info!
‹ 上一主題|下一主題