用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 家長9月陪去英國開學
樓主: kinder17
go

[英國] 家長9月陪去英國開學  

回覆樓主:

照計係咁,希望其他家長都分享下。
係咪中學開學?其實你最好問下學校有冇quarantine 安排,有嘅話唔洗煩咁多,而且入campus之前可能學校要學生去health centre 做test ,家長唔俾入校園。

sofiamama 發表於 21-5-21 01:13
回覆 etoile 的帖子

請問如9月1日下午要到學校開學,咁我同孩子8月24 land英國,test 要係8月26日(day 2) ...

咁不如day 0已入住hotel b, 一陣D test kit有阻滯都唔怕。如果hotel b太遠,day 0係可在機場附近住一晚,第二日先去hotel b的

etoile 發表於 21-5-21 11:05
照計係咁,希望其他家長都分享下。
係咪中學開學?其實你最好問下學校有冇quarantine 安排,有嘅話唔洗煩咁 ...
明白,多謝意見

kinder17 發表於 21-5-21 16:58

咁不如day 0已入住hotel b, 一陣D test kit有阻滯都唔怕。 ...

你的提議比較穩陣。但因hotel b 係細鎮,hotel a係機場附近,可以去機場做day 5 test,而一收到day 5 result 就方便去市中心買日用品。所以仍考慮緊。謝謝你

sofiamama 發表於 21-5-21 20:25
你的提議比較穩陣。但因hotel b 係細鎮,hotel a係機場附近,可以去機場做day 5 test,而一收到day 5 resul ...

day 0 至day 5 test to release未有結果前都唔可以換酒店,只可以day 5 出去做 test to release。

etoile 發表於 21-5-21 20:44

day 0 至day 5 test to release未有結果前都唔可以換酒店, ...

Day 0落機後,如目的地太遠,可以在中途點住一晚的,day 1先去目的地,但day 0住宿都要一早提交

kinder17 發表於 21-5-21 21:19
Day 0落機後,如目的地太遠,可以在中途點住一晚的,day 1先去目的地,但day 0住宿都要一早提交
...

oic,咁都好,唔洗太舟車勞動。

回覆樓主:

係咪即係做了Test to release, Day 5後可change hotel, 我3/9 day 8, 咁3/9可回校?

luckyangel 發表於 21-5-22 16:31
係咪即係做了Test to release, Day 5後可change hotel, 我3/9 day 8, 咁3/9可回校?

Day 5做test to release, 一收到結果day 6一早就可出關

kinder17 發表於 21-5-22 16:42
Day 5做test to release, 一收到結果day 6一早就可出關

其實啲test result係唔係要交嘅呢?佢3/9要回校,應該可以做咗day 8 test先返學校,但係就未必等到個test result出,係唔係ok嘅呢?

luckyangel 發表於 21-5-23 18:22
其實啲test result係唔係要交嘅呢?佢3/9要回校,應該可以做咗day 8 test先返學校,但係就未必等到個test  ...

我估問清學校係咪要交,如果一定要,可選clinic做,確保24小時內一定有結果

CYWYBB 發表於 21-5-10 22:26
我亞囡都係第一次過去,人生路不熟,我都想陪佢去,但係要隔離咁多日,我又要返工,希望政府快啲宣佈唔洗隔 ...

係啦,等等下好似無咩希望,我都以為打左針返來可以唔駛隔離咁多日,成日想谷針點解唔比d甜頭人,無誘因點谷人去打針呢?

想問問係咪要另外book酒店做隔離10天?
可唔可以直接係租咗嘅宿舍做隔離?

回覆樓主:

其實邊間tests ok 呢?Post 會唔會寄失?

ghost2001 發表於 21-5-26 13:42
想問問係咪要另外book酒店做隔離10天?
可唔可以直接係租咗嘅宿舍做隔離?
...
如果HK一路都係AMBER地區, 酒店/宿舍隔離都冇問題。

luckyangel 發表於 21-5-26 23:58
其實邊間tests ok 呢?Post 會唔會寄失?
我就係見有人寄失, 又要由頭APPLY過, 隔離期就拖長了, 我想確定DAY 11一早就走, 所以我而家應該選在機場CLINIC做, 落機做第一次 (DAY 2 TEST, 呢個TEST係可以DAY 0-DAY 2之間做的), 之後DAY 8再去機場做。CLINIC做可以確保24小時有RESULT。

回覆樓主:

點知哪些clinics可做呢?想在學校附近quarantine,唔知點温!

luckyangel 發表於 21-5-27 09:27
點知哪些clinics可做呢?想在學校附近quarantine,唔知點温!

試吓Google “day 2 day 8 test clinic”

kinder17 發表於 21-5-27 07:45
如果HK一路都係AMBER地區, 酒店/宿舍隔離都冇問題。

Thanks

醒目開學勳章

luckyangel 發表於 21-5-27 09:27

香港仍然是amber list

https://www.find-travel-test-provider.service.gov.uk/test-type