用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 家長9月陪去英國開學
樓主: kinder17
go

[英國] 家長9月陪去英國開學   [複製鏈接]

回覆 etoile 的帖子

Thanks for your reply.

etoile 發表於 21-6-18 16:35
多謝資料! 價錢真係幾吸引。
不過,時間就係金錢,我諗我都係搵Collisons ,快啲有result。
...

我個女喺Collinson O2 branch 做,上午去,十個鐘有result.  4:30pm 之前做,guarantee mid night 有result.  

麻煩你到時候update 下係咪Heathrow 會快啲, thank you!

Chole 發表於 21-6-18 16:58
我個女喺Collinson O2 branch 做,上午去,十個鐘有result.  4:30pm 之前做,guarantee mid night 有resul ...

冇問題,希望我記得喇!

etoile 發表於 21-6-18 11:55
所以我打算quarantine 住Heathrow 附近嘅酒店,用Collisons,落機先做day2(day 0-2可以做)test ,然後去 ...
你的plan好好呀。請問有冇Heathrow 附近酒店提議?隔離期間,一日三餐點樣安排呢?謝謝

etoile 發表於 21-6-18 17:03
冇問題,希望我記得喇!

Thanks!

CircleFat 發表於 21-6-18 16:13
我八卦, 想知道未收到檢測結果前, 如果出左去, 政府會知?  怎樣知?    當然我是守規矩的人, 只是想了解下。 ...
佢地無手帶,可能真係唔知,我孩子在 homestay隔離,guardian 話無结果唔可以離開,學校都唔比佢返去

etoile 發表於 21-6-18 16:35
多謝資料! 價錢真係幾吸引。
不過,時間就係金錢,我諗我都係搵Collisons ,快啲有result。
...

Collinson 幾多小時有result? Hotel ibis 那間話24小時內,咁我打算day 5 0800去做, 咁day 6 0800前收,仲夠時間1200前check out

請問英國是否同香港一樣隔離酒店清單, 還是是但間都可以?  我地是否要通知酒店用來隔離?
本來我訂了酒店, 以為好簡單,  今日我電郵問是否可先代收test kits.  酒店問我是否用來隔離, 跟住就無下文,  我打電話問, 對方話要我到時在機場先做好test, negative 先可入住,  而且10日不準出去, 如果不出去,  我如何寄test kit,  但我見網上的人可以day 2 & 8去交test, 順便購物.

我可以去酒店前去超市入定的貨?

隔離期間, 我是否可以order 超市的東西及叫外賣?

請過來人分享下, 謝謝!

bbchan201314 發表於 21-6-19 00:09
請問英國是否同香港一樣隔離酒店清單, 還是是但間都可以?  我地是否要通知酒店用來隔離?
本來我訂了酒店 ...

Amber list任何地方隔離都OK,出去做test或寄test都係容許的。我未試過,但英國政府網站係咁寫。但每間酒店有自己的政策亦唔出奇,之前問清楚也好。你訂了那間?

chilokbb 發表於 21-6-18 17:12
你的plan好好呀。請問有冇Heathrow 附近酒店提議?隔離期間,一日三餐點樣安排呢?謝謝 ...

要慳,揀咗ibis budget terminal 5,booking.com 有個位可以問酒店問題,問咗揀room with breakfast 嘅話,under Q 嘅佢哋會送早餐上房,day 5可唔可以出去就跟政府做。
本來揀Premier Inn ,但係酒店餐廳應該未開,冇room service ,只可以幫客人將外賣送上房。
早餐酒店包,我會另帶instant food,唔會叫外賣,間中叫下room service。

想問英國入境係咪要show 10 days 酒店booking?咁day 5 做test, 收到結果都要住夠10 days 係嗰間酒店?

kinder17 發表於 21-6-18 20:36
Collinson 幾多小時有result? Hotel ibis 那間話24小時內,咁我打算day 5 0800去做, 咁day 6 0800前收,仲 ...

網上睇其他人經驗,Terminal 5 好快兩三個鐘有結果。到時我會上嚟報告。
你揀咗邊間Ibis?

yolindalee 發表於 21-6-19 11:27
想問英國入境係咪要show 10 days 酒店booking?咁day 5 做test, 收到結果都要住夠10 days 係嗰間酒店? ...

好似冇black and white 寫明要有hotel booking,我估有會好D。填passenger locator form 要填你嗰10住邊,如果book咗TTR要填埋reference no,舉例:book咗day 2/8 test 同 day 5 TTR,會分別有兩個booking references ,要填上去。day 0 - 5報A酒店,day 5-8 B酒店,day 8-10 C酒店。如果TTR衰咗,就要繼續住A酒店。不過我唔知到時A酒店俾唔俾返入去住,未見有case係咁。

etoile 發表於 21-6-19 12:44
網上睇其他人經驗,Terminal 5 好快兩三個鐘有結果。到時我會上嚟報告。
你揀咗邊間Ibis?
...

你住IBIS都唔去IBIS做TEST TO RELEASE? 咁連去機場做TEST的車錢都慳番嘛, IBIS那間都係24小時有結果, 你打早去到, 第2朝都好早收到結果, 我見好多人話其實都係即晚有結果。 我唔係住IBIS呀, 我BOOK了STAYCITY, 貪佢有廚房, 一家三口自已煮應該仲平D, 由STAYCITY坐的士去IBIS都要10 MIN。 我想問你係咪都係早機到步? 你BOOK酒店時有冇BOOK早一日, 還是REQUEST EARLY CHECK IN?

kinder17 發表於 21-6-19 15:47
你住IBIS都唔去IBIS做TEST TO RELEASE? 咁連去機場做TEST的車錢都慳番嘛, IBIS那間都係24小時有結果, 你打 ...

我係住近Terminal 5嘅Ibis budget,你嗰間Ibis Style近Terminal 2/3多D。Ibis budget 去T5的士錢約£5,來回都唔係太貴。
Collision Terminal 5 如果我8am做test,可能11am已經有result走得唔洗困多日。day 5呢日嘅hotel booking 係free cancellation up to 2pm on day of check in,即是2pm前有result都可以慳返唔洗住Heathrow。
Ibis Style 嗰間或其他 24小時內有result 嘅我就好大機會要住多晚Heathrow。
我晨早5am到,early check in 要俾£20,到時佢真係要收我都會俾,唔會喺lobby等幾粒鐘。

etoile 發表於 21-6-19 16:42

我係住近Terminal 5嘅Ibis budget,你嗰間Ibis Style近Termi ...

係喎,我知day 5一有結果就閃得,又真係冇想到day 5一早做,仲有機會同日check out time 前閃得,多謝提醒!

kinder17 發表於 21-6-20 07:15
係喎,我知day 5一有結果就閃得,又真係冇想到day 5一早做,仲有機會同日check out time 前閃得,多謝提醒 ...

客氣!大家交流下。

回覆樓主:

請問如果到埗至走果日得8日(有回程機票),而我又諗住做第5日既test to release, 係咪ok 呢?

AnjiLeung 發表於 21-6-20 18:03
請問如果到埗至走果日得8日(有回程機票),而我又諗住做第5日既test to release, 係咪ok 呢?
...

0k架,但day 2都要做

kinder17 發表於 21-6-21 14:53

0k架,但day 2都要做

多謝你呀!!
‹ 上一主題|下一主題