用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 家長9月陪去英國開學
樓主: kinder17
go

[英國] 家長9月陪去英國開學  

whoo99 發表於 21-5-8 12:01
去英國可以申請隔離5日吧

英國最少可以住Airbnb,空間大啲,又可以自己煮食,香港酒店房仔21日就....

我亞囡都係第一次過去,人生路不熟,我都想陪佢去,但係要隔離咁多日,我又要返工,希望政府快啲宣佈唔洗隔離咁多日啦,依家真係令到啲家長好煩惱

回覆樓主:

可以去英國咩?朋友話暫時不可以旅行入境,只可用bno visa或者lotr, 是嗎?

may12345678 發表於 21-5-10 22:49
可以去英國咩?朋友話暫時不可以旅行入境,只可用bno visa或者lotr, 是嗎?
可以

may12345678 發表於 21-5-10 22:49

17/5之後可以去英國旅行

kinder17 發表於 21-5-11 11:32
17/5之後可以去英國旅行

謝謝

CYWYBB 發表於 21-5-10 22:26
我亞囡都係第一次過去,人生路不熟,我都想陪佢去,但係要隔離咁多日,我又要返工,希望政府快啲宣佈唔洗隔 ...

如果打針後可減到14日我已好滿足

sunny.moon 發表於 21-5-8 10:44
上班一族邊有咁多假?! 就算有一次過放成個月,以後都可以唔使用你啦!
...
上班一族,好睇工種,同埋老細好唔好。如果俾隔離嗰幾日可以 work from hotel,其實影響唔大。

kinder17 發表於 21-5-11 11:37
如果打針後可減到14日我已好滿足

暫時香港去英國,要家居隔離10日,或另外俾錢買個day 5 test ,收到陰性報告就可以出街,唔洗困足10日(test to release)    。英國返香港就隔離21日。
呢一刻,都冇話打足兩針可以 豁免或者減少隔離時間。
好希望打咗針可以有寬減,唔係同冇打針有乜分別?

kittttty    發表於 21-5-12 01:20

etoile 發表於 21-5-11 14:30
暫時香港去英國,要家居隔離10日,或另外俾錢買個day 5 test ,收到陰性報告就可以出街,唔洗困足10日(te ...
請問英國返香港係咪要訂左酒店先可以上機?同埋而家係指定酒店定係任何一間酒店都可以?
Thank you very much!!

KIMLIFEINUK 發表於 21-5-11 16:17
請問英國返香港係咪要訂左酒店先可以上機?同埋而家係指定酒店定係任何一間酒店都可以?
Thank you very mu ...

上機前要有21日酒店訂房證明,check in時航空公司會check。
酒店名單上政府網睇,而家個名單只去到6月19號,我估就快update。
有錯請指正。

etoile 發表於 21-5-11 16:22
上機前要有21日酒店訂房證明,check in時航空公司會check。
酒店名單上政府網睇,而家個名單只去到6月19號 ...

Thank you very much, you are most helpful!!!

回覆樓主:

請問Test to release 之後要繼續Day 8 test?搬去其他地方ok?

luckyangel 發表於 21-5-11 22:25
請問Test to release 之後要繼續Day 8 test?搬去其他地方ok?

收到day 5結果之後可以自由活動,但day 8檢測一樣要完成

cfs 發表於 21-5-11 23:29
收到day 5結果之後可以自由活動,但day 8檢測一樣要完成

即Day 10之後先搬得?我諗緊阿仔幾時可以入宿舍。

luckyangel 發表於 21-5-12 09:27
即Day 10之後先搬得?我諗緊阿仔幾時可以入宿舍。
資料無提及只係話一定要完成10日在隔離地方,如果有轉地方要填過份passenger locator from.
https://www.gov.uk/guidance/how-to-quarantine-when-you-arrive-in-england#quarantine-for-10-days-after-you-arrive

而test to release 資料都無提可唔可以搬地方,只係話唔駛隔離,真係要問英國喇https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-test-to-release-for-international-travel

cfs 發表於 21-5-11 23:29

test to release 有陰性報告就自由,可以搬酒店。我囡係有negative result後離開隔離酒店返宿舍。

etoile 發表於 21-5-12 11:05
test to release 有陰性報告就自由,可以搬酒店。我囡係有negative result後離開隔離酒店返宿舍。
...
你試左咁都好喇,樓上果位應該幾頭疼,因為locator form話10日內要轉地方要通知佢地,而test to release 又只係話自由無話可以搬地方好在我仲係中學生在學校宿舍隔離唔駛搬,唔係我要安排呢啲都幾煩.

cfs 發表於 21-5-12 11:12
你試左咁都好喇,樓上果位應該幾頭疼,因為locator form話10日內要轉地方要通知佢地,而test to release 又只 ...

locator form要填詳細資科,做TTR嘅話,day 0 - day 6填酒店,day 7-day 10填學校。即係未上機就填定嗰10日住邊,搬係冇問題。

回覆樓主:

我都觀望中