用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 家長9月陪去英國開學
樓主: kinder17
go

[英國] 家長9月陪去英國開學   [複製鏈接]

回覆樓主:

女兒9月入大學.  沒有咁多大假(emoji)! 已經打咗針, 但係英國香港兩邊都還需要隔離. 都唔知陪唔陪佢過去好? 大家有冇乜嘢後著或者諗法(emoji)(emoji)

dlh525 發表於 21-5-29 09:03
女兒9月入大學.  沒有咁多大假(emoji)! 已經打咗針, 但係英國香港兩邊都還需要隔離. 都唔知陪唔陪佢過去好 ...

如果你要工作,沒有太多年假可以在回港後隔離,就放心比女女自己去英國升學。只要做好事前的預備,準大學生會有能力應對。如果怕女女人生路不熟,又怕疫情,在機場book車直去大學吧!唔好慳!如大學有車在機場接學生,最好。

去年,我孩子入大學,行李好重,一大一細喼。又miss左coach, 即轉乘火車。傍晚到校,細喼都拖爛了,我孩子疲累..... 但人生上了一個寶貴的課,得著的經驗會成為佢留學的一個難忘的回憶。

幾十年前,好多去英美加的留學生,邊有家長陪入學,學長都要揾食。我自己都想陪孩子飛去英國,但疫情下,無辦法。唔洗擔心,科技發達,用whatsapp 聯絡,用google map睇佢location, 唔怕的!

dlh525 發表於 21-5-29 09:03
女兒9月入大學.  沒有咁多大假(emoji)! 已經打咗針, 但係英國香港兩邊都還需要隔離. 都唔知陪唔陪佢過去好 ...

阿仔都係今年入大學,第一次自己飛,第一次去英國,平日依賴甩漏,我都好想陪佢去開學,隔離咁多日我都陪唔到,佢已經接受自己出發。
暫時有 CO 嘅大學距離希斯路機場兩三個鐘車程,會 check 吓大學有無接機服務,無就坐的士,因為應該好多行李。
等有 firm offer 同有 hall,就問吓宿舍可唔可以提前寄嘢,然後上網訂床鋪、枕頭、浴袍、煮食工具...
而家可以叫阿仔睇吓機場,倫敦同大學附近交通了解吓~
喺香港開定英國戶口,阿仔剛剛足18歲,喺 HSBC 開 One 戶口,經 RM 幫佢申請英國戶口。我會申請張附屬信用卡比佢應急。
阿仔有長期睇醫生,所以搵醫生寫張 referral 比佢過英國 NHS 跟。
電話卡可以喺香港幫佢預備定。
暫時諗到咁多,大家交流吓~

TTEE1819 發表於 21-5-29 09:33
如果你要工作,沒有太多年假可以在回港後隔離,就放心比女女自己去英國升學。只要做好事前的預備,準大學 ...

謝謝, 有唔明真係要需要請教下你

大笨鐘 發表於 21-5-29 10:02
阿仔都係今年入大學,第一次自己飛,第一次去英國,平日依賴甩漏,我都好想陪佢去開學,隔離咁多日我都陪 ...

好, 大家交流一下

我們情況也一樣,大家多多交流
銀行卡——HSBC
電話卡——Giffgaff  
交通———Addison Lee
......

大笨鐘 發表於 21-5-29 10:02
阿仔都係今年入大學,第一次自己飛,第一次去英國,平日依賴甩漏,我都好想陪佢去開學,隔離咁多日我都陪 ...

欣賞你,預備得很好,祝你和其他家長孩子升學順利。經歷過在疫情下出國留學,完成Year 1時,你會睇到孩子長大左,好多事自己處理到的。

dlh525 發表於 21-5-29 10:09
謝謝, 有唔明真係要需要請教下你

我孩子出國多年(中學加大學),我在這裡學左好多留學的事。這裡好多家長超helpful,你問,會有人答,唔洗擔心呀。

回覆樓主:

唔洗帶太多野去英國,英國的野好多平過香港,上網訂,送到學校即可。

文具,記得在香港買,英國文具好out, 英國學生見到香港人用的文具,佢地眼睛會發光,我們的文具又新又靚又好用。

TTEE1819 發表於 21-5-29 10:46
我孩子出國多年(中學加大學),我在這裡學左好多留學的事。這裡好多家長超helpful,你問,會有人答,唔洗 ...

其實我最擔心係機場去大學坐車問題.如果成績ok, 一切順利, 我女都會應該入讀Warwick, 我都未開始查下學校同機場距離等等

TTEE1819 發表於 21-5-29 10:42
欣賞你,預備得很好,祝你和其他家長孩子升學順利。經歷過在疫情下出國留學,完成Year 1時,你會睇到孩子 ...

多謝你!我擔心阿仔初期適應,話晒剛到埗未有朋友,家務而家先開始學,好在資訊發達,上網又容易,要搵我地都好方便。要適應初期嘅孤單,同照顧日常生活,係我最擔心嘅~

dlh525 發表於 21-5-29 10:54
其實我最擔心係機場去大學坐車問題.如果成績ok, 一切順利, 我女都會應該入讀Warwick, 我都未開始查下學校 ...

哇,恭喜你女女呀,我好鍾意Warwick, 想當年搵大學,我們專登去Birmingham 一轉,睇Birmingham, Aston, Warwick 和Coventry四間大學,我好鍾意Warwick, campus自成一角,讀書可以好寧靜。不過我孩子讀的科唔係Warwick專長,我孩子唔揀。叫女女比心機讀呀!

其實我最擔心係機場去大學坐車問題.如果成績ok, 一切順利, 我女都會應該入讀Warwick, 我都未開始查下學校 ...

比你參考吓

https://m.airport-pickups-london.com/Heathrow/

大學網頁通常有到達學校嘅方法同建議

大笨鐘 發表於 21-5-29 11:04
多謝你!我擔心阿仔初期適應,話晒剛到埗未有朋友,家務而家先開始學,好在資訊發達,上網又容易,要搵我 ...

生活的野,好快學到。我孩子在cooking進步左,昨日跟我講包餃子食,有時整泡菜,用來炒飯。最好就係,有次我比條link佢訂中國和香港食材(包括煮食的醬汁),佢睇完,話個間店d 野比佢平日買的一間,貴dd,佢學到夾價,學到煮餸,成功。你孩子都一樣會有大進步。

TTEE1819 發表於 21-5-29 11:04
哇,恭喜你女女呀,我好鍾意Warwick, 想當年搵大學,我們專登去Birmingham 一轉,睇Birmingham, Aston, Wa ...

Thanks, 希望入到啦!

大笨鐘 發表於 21-5-29 11:08
比你參考吓

https://m.airport-pickups-london.com/Heathrow/

Thanks, 研究下先

我個女都是入讀Warwick  Economics,你女女讀哪科?

kinder17 發表於 21-5-27 07:50
我就係見有人寄失, 又要由頭APPLY過, 隔離期就拖長了, 我想確定DAY 11一早就走, 所以我而家應該選在機場CLI ...
請問係邊個clinic, 我也打算day 5 test 係clinic on site 做,快啲有result 可以早些出關。謝謝

bertha_tingpok 發表於 21-5-29 11:51
我個女都是入讀Warwick  Economics,你女女讀哪科?

佢報business management, 希望入讀到啦!你女女都係9月 year 1?

TTEE1819 發表於 21-5-29 11:09
生活的野,好快學到。我孩子在cooking進步左,昨日跟我講包餃子食,有時整泡菜,用來炒飯。最好就係,有次 ...

你嘅小朋友好叻!多謝你~
‹ 上一主題|下一主題