用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃小學
go

德萃小學 [複製鏈接]

我d想申請大埔果間分校,面試完話冇位俾咗鑽石山分校offer。 需要交7K註冊鑽石山果間,然後話大埔如果有位再轉過來。因為註冊費退唔到,好擔心俾咗錢到時又轉唔到大埔。但如果唔交註冊費連waiting list都入唔到。想問下,有冇人遇到尼種情況?
   1    0    0    1

回覆 donna0303 的帖子

上年有,我識得1個人都係咁,以為去唔到大埔分校好擔心,但佢有寫求情信,最後最後如願比到大埔位,你參考吓

我都係申請大埔,最後比左鑽石山OFFER我。但鑽石山太遠,留位費又貴。最終無去留位。但隔左幾日學校打黎問我點解無去交留位費,我如實同佢講因為鑽石山太遠,唔岩。
佢即刻話如果有大埔有位,我係咪會去註冊,如果係既佢會安排返大埔個位比我小朋友。
我之後都係拒絕左,因為有其他OFFER。

回覆 xubin2008 的帖子

寫封求情信直接交俾校長?多謝你重要信息

回覆 donna0303 的帖子

至少比行政老師,哈哈

回覆 kisskyoro 的帖子

咁都得...
會唔會其實係鑽石山分校冇人報,所以佢盡量俾晒啲人去鑽石山先,之後先放大埔分校啲位..??

回覆 twinkle00 的帖子

我自己都覺得係咁,其實作為一間新開冇幾年嘅私校,德萃都係受歡迎嘅,除咗學費貴,我識得人讀都係開心嘅,同埋校長真係年輕有為,投入很多資源。重點係真係經濟條件較好先比得起

回覆樓主:

朋友最近買Tesla,佢想買白色,salesman對佢講,除咗白色,其他顏色有現貨可以即刻交車,白色要等六個月,朋友堅持要白色,寧願等半年....一星期後,salesman通知佢白色兩星期後有貨交俾佢。

bananaGi    發表於 21-5-11 11:01

回覆 Soundervolt 的帖子

依家學校都用緊銷售技巧,唉~

xubin2008 發表於 21-5-7 16:51
回覆 Soundervolt 的帖子

依家學校都用緊銷售技巧,唉~
呢間一直只係牟利機構
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我有瞭解學校校長,其實校長很好,但係新貴私校,講真我比唔起

Soundervolt 發表於 21-5-7 16:13
朋友最近買Tesla,佢想買白色,salesman對佢講,除咗白色,其他顏色有現貨可以即刻交車,白色要等六個月, ...
interesting. 原來佢都是好似其他廠咁入定一批, 佢其他普通色要加$真覺得有些搵笨。

xubin2008 發表於 21-5-8 08:17
回覆 hkpapa852 的帖子

我有瞭解學校校長,其實校長很好,但係新貴私校,講真我比唔起 ...

德萃2020年有第1屆小六畢業生
升中名單有17間學校 無每校人數
B1有6間(官津本區/他區/直資 各2)

Band^ 官津本區+他區+直資
B1 2+2+2=6
B2A-1C 1+1+2=4
--------------------------------------------
B1/近B1 3+3+4=10
B2 0+1+3=4
NR 0+0+1=1
--------------------------------------------
本地 3+4+8=15
非本地 2
總數: 17間

B1 2+2+2=6
本區: 莫壽增 王肇枝
他區: SRL | 華英
直資: SPC 赤提

B2A-1C 1+1+2=4
本區: 沐恩
他區: 體藝
直資: 培基 李國寶

B2 0+1+3=4
他區: 陳瑞祺
直資: 德信 | 培僑中學 羅定邦

NR 3
直資: 宏信
私立: 大光德萃
國際: 港灣

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》

第一屆小六畢業生中學派位結果
https://www.sthilarys.edu.hk/30590-2/

MrBeast 發表於 21-5-8 10:57
interesting. 原來佢都是好似其他廠咁入定一批, 佢其他普通色要加$真覺得有些搵笨。 ...

做任何代理都係要食車廠訂定嘅銷售額而唔係接到零售訂單再向車廠訂貨,所以供應量係源源不絕,尤其上年開始所有亞洲市場嘅Tesla都係由上海新廠房生產,產能加大更加唔需要擔心顏色選擇問題,所以我建議朋友堅持「白色」。好多時車廠都冇所謂「特別色」,「特別色」嘅錢只係代理額外賺嘅下欄錢,因為供求問題,如果代理想走貨,呢筆「特別色」嘅錢亦可以唔收,又可以氹下買家。

同一道理,通常我出外食飯時食店推薦嘅非著名菜式我都會一律拒絕,因為多數都係賣剩嘅貨。

呢個經濟環境連ESF都喺EK落廣告招生,點解仲要選擇呢間所謂學校呢?

Poyau 發表於 21-5-8 11:08
德萃2020年有第1屆小六畢業生
升中名單有17間學校 無每校人數
B1有6間(官津本區/他區/直資 各2)

新校第一屆畢業學生因為冇前人PRE-S1,所以EDB會將整屆畢業嘅學生評為Band A/B/C各三份一,如果循津校升中派位數據去衡量第一屆畢業學生能力意義不大。

Soundervolt 發表於 21-5-8 12:14
新校第一屆畢業學生因為冇前人PRE-S1,所以EDB會將整屆畢業嘅學生評為Band A/B/C各三份一,如果循津校升中 ...

無PS1往績大抽獎保底
外闖直資/自行始終考實力
直資8間其中4間B1/B2A-1C
官津本區龍頭不在名單 他區B1兩間

回覆樓主:

請問一級有幾多班?

Soundervolt 發表於 21-5-8 11:49
做任何代理都係要食車廠訂定嘅銷售額而唔係接到零售訂單再向車廠訂貨,所以供應量係源源不絕,尤其上年開 ...

最尾嗰段→非常認同
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我覺得每間學校各有所長,家長各取所需,唔洗比嚟比去,最緊要自己滿意、適合

hkpapa852 發表於 21-5-7 23:22
呢間一直只係牟利機構
人家市場做得好~~
請個校長.就可以讓一群家長願意掏腰包~~

大埔個度話沒位讓學生轉去鑽石山,是否因爲市區太多私校可選擇而少人報?而大補沒甘多私小選擇從而多學生報?
‹ 上一主題|下一主題