用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃小學
樓主: donna0303
go

德萃小學 [複製鏈接]

Poyau 發表於 21-5-22 23:11
竹園神召會另一份特刊
有地皮購入價及建築費用

究竟誰是誰非?假聲稱?假新聞?政府地政總署做假?

Soundervolt 發表於 21-5-22 23:20
購買土地以外仲有冇政府批地先至可以建得成校舍,就要真係要問下地政總署先至知。不過咁樣借殼辦學,會唔 ...
應該唔會
你唔見一向高調個兩位校董,近年都好似失踨人口咁咩?

依家係大埔幫話事

其實已變咗大埔鄉紳俾個仔玩既玩具
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-5-23 01:00
應該唔會
你唔見一向高調個兩位校董,近年都好似失踨人口咁咩?

自從俾大埔鄉紳父子「鵲巢鳩占」之後,睇嚟主席只負責孭鑊,公司有乜嘢新聞,總校長就一定交個波俾主席出嚟解畫,自己只專諸搞普渡眾生教育包裝,唔會上身。好在主席仲有運動班同校服呢啲下欄生意,就算而家喺學校未必話得到事,但搞學校生意對佢仲有利用價值。

Soundervolt 發表於 21-5-23 23:36

自從俾大埔鄉紳父子「鳩占鵲巢」之後,睇嚟主席只負責 ...

唔只,每個新殻既裝修都係佢做埋
大埔幫對佢算唔錯嫁!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kisskyoro 發表於 21-5-7 13:53
我都係申請大埔,最後比左鑽石山OFFER我。但鑽石山太遠,留位費又貴。最終無去留位。但隔左幾日學校打黎問 ...

淨睇D咁嘅安排,已經知擺明學店,仲耍揾家長笨,其實根本大把位,但唔想鑽石山吉哂位難睇!

xubin2008 發表於 21-5-7 16:03
回覆 twinkle00 的帖子

我自己都覺得係咁,其實作為一間新開冇幾年嘅私校,德萃都係受歡迎嘅,除咗學費貴 ...

個校長先係笑裹藏刀!

xubin2008 發表於 21-5-8 08:17
回覆 hkpapa852 的帖子

我有瞭解學校校長,其實校長很好,但係新貴私校,講真我比唔起 ...

我非常晾解校長,送佢四字,枉為師表

回覆樓主:

算啦,向所有在德萃或來年的朋友,祝你好運。都唔多講喇!
https://www.glassdoor.com.hk/Reviews/St-Hilary-s-Primary-School-Reviews-E3701014.htm

poonseelai    發表於 21-7-21 21:18

又有打手出現,你地又唔係現讀生家長,一間學校好唔好要讀過既家長分享先可信,其實德萃升中唔差,好心未讀過既家長就唔好扮知啦

一間新校有廣告就叫差?好多好既學校校長都轉去德萃,又ee 哦哦,學費貴又話人收得貴,你理得人地點姐,人地讀得開心迷得囉

回覆樓主:

教育王國就係咁,當你分享你遇過負面的經歷,或分享關於學校嘅負面資訊/新聞,就會有人話你扮家長或者要係現讀的家長先可信。身為家長,想更瞭解學校,唔應該只期望睇到學校的好,要聽佢幾好就去簡介會,朱校長最識sell。用教育王國就係想知道一啲唔係喺簡介會分享的信息。我自己會希望報名前會有人從不同的平台,不同的背景分享學校的正面/負面資訊。分享呢個link,https://www.glassdoor.com.hk/Reviews/St-Hilary-s-Primary-School-Reviews-E3701014.htm , 就係老師分享在德萃教書的經歷,有PROS/CONS。其實都係WhatsApp group有人分享出來,好值得參考,因為瞭解一間學校就唔應該只係在一個平台吸收資訊,唔係只聽現任家長的分享,更唔應該期待只睇到學校正面的留言。
‹ 上一主題|下一主題