用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃小學
樓主: donna0303
go

德萃小學

回覆 medicine 的帖子

市區真係好多好學校,有好多人願意從市區搭校車去真係B1A嘅學校。

回覆 gracelam 的帖子

Agree x 2

樓主又唔洗咁擔心, 可以試下學樓上個jm咁求情信, 學校可能都會更加明白到你嘅處境呀
我有個識左15年嘅死黨個仔都係讀德萃, 佢都覺得德萃真係有心教d小朋友
最後希望你入到心儀學校呀

回覆 lamfung424 的帖子

多謝🙏

Soundervolt 發表於 21-5-8 11:49
做任何代理都係要食車廠訂定嘅銷售額而唔係接到零售訂單再向車廠訂貨,所以供應量係源源不絕,尤其上年開 ...
(呢個經濟環境連ESF都喺EK落廣告招生)

Where???

lovebb2 發表於 21-5-13 12:26

Where???

上網頁版看看 現在見港同S2-4招生

lovebb2 發表於 21-5-13 12:26

Where???

已經係幾個月前嘅事,我冇cap圖,您有興趣可以問下版主有冇存底。

medicine 發表於 21-5-9 21:31
人家市場做得好~~
請個校長.就可以讓一群家長願意掏腰包~~
啱啱叫人借到殻俾你,如果又攪到收生不足你話叫人情何以堪呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-5-20 18:42
啱啱叫人借到殻俾你,如果又攪到收生不足你話叫人情何以堪呢?

喺香港做生意最貴成本就係租金,呢幾個殼都唔使俾租,零租金成本蝕皮費蝕極有限。咁著數又點會識「情何以堪」?!

Soundervolt 發表於 21-5-22 00:35

喺香港做生意最貴成本就係租金,呢幾個殼都唔使俾租, ...

神召會自置物業 免租借用?

Poyau 發表於 21-5-22 14:32
神召會自置物業 免租借用?

如果係神召會自置物業就唔使搞咁多花臣,直接叫做「得卒」啦

德萃免地價地設兩私校‎認受聘管理‎議員批違非牟利原意 https://www.hk01.com/article/529821?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

回覆樓主:

經歷過呢兩年疫情,上足咁多月網課,Zoom, iPad學習,竟然仲會有人報德萃?真係勁啊!

朱校長最重視就係咩digital learning and teaching, 話咩未來都唔知仲有無人用紙筆寫嘢,要小朋友早啲用電子產品學習,做功課,拍片,等。。。

經歷過呢兩年,真係明白到用電子產品學習對小朋友的生理心理傷害。

我地家長走得都走左,想入學校讀的家長,希望你可以搵下身邊有無朋友已經讀緊德萃,了解下現在的情況先好考慮入讀。

PS: 我真係好欣賞朱校長!marketing skills真係好勢利

Soundervolt 發表於 21-5-22 19:31

如果係神召會自置物業就唔使搞咁多花臣,直接叫做「得 ...

據竹園神召會60周年特刊 自置?
1965年秋購入地皮
1968年10月校舍落成

https://www.pchk.org.hk/user_files/pchk/hk/user_file/publish/special/special05.pdf

medicine 發表於 21-5-9 21:31
人家市場做得好~~
請個校長.就可以讓一群家長願意掏腰包~~

唔係多人報,只係大埔學校校舍非常之細,課室有限,每年收嘅學生都有限

Poyau 發表於 21-5-22 20:30
據竹園神召會60周年特刊 自置?
1965年秋購入地皮
1968年10月校舍落成

咁可能係地政總署張校舍地契作假呃咗大家啩!

Soundervolt 發表於 21-5-22 20:52

咁可能係地政總署張校舍地契作假呃咗大家啩!

可能係地契有限制該自置物業用途?

Poyau 發表於 21-5-22 21:33

「免地價」批出地皮又何來購買?所有地契當然有限制用途,住宅不可做商業用途,工貿唔可以用作居住用途等等,「免地價」批地辦學,因為涉及公帑,限制應該更加嚴格。

Poyau 發表於 21-5-22 21:33

相信大埔校舍係屬於香島教育機構有限公司自置物業(包括地皮),所以德萃唔需要古古惑惑稱為「香島德萃」而直接交租或向香島分賬,可以簡單用「德萃小學」四個大字。

Soundervolt 發表於 21-5-22 21:41

「免地價」批出地皮又何來購買?所有地契當然有限制用 ...

竹園神召會另一份特刊
有地皮購入價及建築費用

https://www.pchk.org.hk/user_files/pchk/hk/user_file/publish/special/special04.pdf

1968年
蕭牧師憑信心於蒲崗村道91號興建康樂中學
(當年以五千元訂金憑信心購買蒲崗村道價值四十多萬的地皮,建築費八十萬,合共須一百二十多萬)

1991年
康樂中學遷址大埔太和邨,原址於1994年開辦馬理信書院

Poyau 發表於 21-5-22 23:11
竹園神召會另一份特刊
有地皮購入價及建築費用

購買土地以外仲有冇政府批地先至可以建得成校舍,就要真係要問下地政總署先至知。不過咁樣借殼辦學,會唔會讀讀下好似之前崇正咁真係拭目以待。