用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一用智能電話問題!!
go

中一用智能電話問題!!

請問大家有什麼方法限制用得太多? 或者事先約法三章?

回覆樓主:

從來冇同阿大約法,直情「求」他去邊都要帶手機,一定要用手機和我溝通。
阿細,約咗都冇用。現況係全屋所有智能電話改哂password,唔畀用。

rsx 發表於 21-5-7 13:18
請問大家有什麼方法限制用得太多? 或者事先約法三張?
咁大個人,其實無得禁,約法三章係最好既方法。

bobbob    發表於 21-5-7 16:51

piyohk 發表於 21-5-7 14:00
從來冇同阿大約法,即情「求」他去邊都要帶手機,一定要用手機和我溝通。
阿細,約咗都冇用。現況係全屋所 ...
我就係見得太多類似case, 恐怕易放難收, 睇下大家有乜野心得甚至成功例子, thank you!!!

王家爸爸 發表於 21-5-7 14:37
咁大個人,其實無得禁,約法三章係最好既方法。
之前已經基本說過, 例如:如果見到佢邊行邊看電話即收回, 至少暫停一段時間

rsx 發表於 21-5-7 15:28
之前已經基本說過, 例如:如果見到佢邊行邊看電話即收回, 至少暫停一段時間 ...
有啲小朋友係需要經常提醒既

我仔中一,智能手機冇出data plan,wifi    only,出街只可打出打入電話聯絡。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

唔俾流動數據佢,淨係share自己wifi俾佢x(同佢協議)個鐘,因為好多遊戲都要wifi先玩到

咁毒

醒目開學勳章

我仔高小開始自己返放學所以會帶電話,除咗whatsapp/email 等通訊app,佢自己set唔同app每日限用幾多時間,唔駛我限佢。其實到中學都大個仔,你限佢都總有方法避,要佢自己守紀律。

我同佢設咗39分鐘螢幕使用時間,因為佢話半小時唔夠,不過佢間中會繼續用iPad,咁我又設多個39。。

好難,佢實話做功課要用,最多得閒望下個電話咩畫面,大既聽住歌做功課,我都已經冇理了。

dingyan 發表於 21-5-7 17:03
我同佢設咗39分鐘螢幕使用時間,因為佢話半小時唔夠,不過佢間中會繼續用iPad,咁我又設多個39。。
...

請問什麼app來的?lock咗點開返?

kirstyau 發表於 21-5-7 17:07
好難,佢實話做功課要用,最多得閒望下個電話咩畫面,大既聽住歌做功課,我都已經冇理了。
...

咁又係,要諗定對策

rsx 發表於 21-5-7 18:21
請問什麼app來的?lock咗點開返?

iphone自己嘅功能,家長可以係自己電話幫小朋友設置,當佢哋用晒預設時間都可以㩒臨時申請多啲時間,家長可以睇下俾唔俾。或者可以參考https://support.apple.com/zh-hk/HT208982

android上好似有個類似功能嘅app,Google Family Link,不過未有機會試過。

Thx

dingyan 發表於 21-5-7 18:41
iphone自己嘅功能,家長可以係自己電話幫小朋友設置,當佢哋用晒預設時間都可以㩒臨時申請多啲時間,家長 ...
我都是用screen time, 不過孩子大開始投訴,所以個limit 颇寬,唯一唔讓步就10:30pm messaging apps 落閘, 和訓覺手機要放出廳

MrBeast 發表於 21-5-8 10:42
我都是用screen time, 不過孩子大開始投訴,所以個limit 颇寬,唯一唔讓步就10:30pm messaging apps 落閘,  ...

嗯,我哋都有設停用時間,朝七晚九三零其實佢用緊ok鏡,咁大家傾過同意盡量少用電話平板,同埋盡量分開「工作」同娛樂,zoom同查資料就电脑做,手機可能主要望下傾幾句im之類,平板可能玩遊戲畫下畫 ,睇戲就電視。。當然整體都唔想用咁多。。

我都用app限時間手機的,手機長時間放廳,要whatsapp就出廳用,zoom/做功課用電腦或iPad,用完拿出廳,打機/睇YouTube/upload野上YouTube用iPad,只可以系廳做

我地大人都係唔拿手機入房的,全部系廳用

MrBeast 發表於 21-5-8 10:42
我都是用screen time, 不過孩子大開始投訴,所以個limit 颇寬,唯一唔讓步就10:30pm messaging apps 落閘,  ...

請問啲app 點樣set 落閘?