用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ESF K1 vs SC PN vs LH PN 大家點揀?
go

ESF K1 vs SC PN vs LH PN 大家點揀? [複製鏈接]

如題。
   5    0    0    0

I vote for Esf k1

回覆樓主:

我小朋友讀緊sc pn,  將會升esf k1. 理由係唔想小朋友考dse.  你可以先做下research,  睇下sc同lh成小嘅學校係咪你想要嘅。如果唔係,就疊埋心水esf讀,起碼一條龍,k2,k3 唔洗為佢撲學校。如果你想博神校,可以照報 (自己搵人教中文).

回覆樓主:

Vote for esf

錢不是問題:vote for ESF

回覆 hylove1817 的帖子

ESF 同其他兩間都唔同校制.  不如諗吓你想小朋友將來走國際學校呢條路,定係走傳統學校呢條路?

deleted

siuta 發表於 21-5-11 17:09
ESF
你睇下ESF畢業生升咩大學,牛劍長春藤都有,世界一流嘅大學。
SC LH 升上去你諗下要打多幾多場杖先升到 ...

ESF咁多分校,有個別同學入到牛劍好合理唧,狀元亦集中個別學校。

如果單講升大學成績,個人認為香港有唔少中學升大學成績比ESF更標青,不要忘記香港三大世界排名絕對比很多外國大學不輸蝕。

Jean1769 發表於 21-5-11 19:32
ESF咁多分校,有個別同學入到牛劍好合理唧,狀元亦集中個別學校。

如果單講升大學成績,個人認為香港有 ...

deleted

回覆樓主:

你講到讀到ESF好似係升硬ivy league咁喎,請問esf有幾多學生升到?邊度可睇到esf升學數據?

“但起碼我幫佢安排左間能培育學生升牛劍長春藤嘅學校。” 跟本好多local school的家庭唔係target甚麼ivy league,你認為呢d學校至top的學生如果想入ivy league會入唔到讀唔掂咩?問題係佢哋跟本就無諗過報!

Jean1769 發表於 21-5-12 01:53
你講到讀到ESF好似係升硬ivy league咁喎,請問esf有幾多學生升到?邊度可睇到esf升學數據?

“但起碼我幫 ...

deleted

siuta 發表於 21-5-12 10:00
當然無可能入到ESF就升硬Ivy league,跟本無可能。但係一間學校能不斷培育到學生升呢啲學校係有佢特別嘅能 ...

你諗得太簡單,佢哋唔揀ivy league 或牛劍唔係咩睇唔起自己小朋友,只係好現實的問題,錢。

唔係個個好似你咁比得起harrow學費。我知你小朋友之前讀tutor time同esf.

試下代入人哋角色就明白人哋選擇。
用有無人升牛劍去評local school亦有點沿木求魚。

利申:本人覺得讀到三大勁科絕對不比甚麼ivy league遜色。本人都認識不少呢d畢業生,不覺有甚麼過人之處。至於你話確實不同,我諗你要考慮埋呢班人大部分家底都唔差成長期間接觸的體驗的機會更多當然有所不同,未必跟學校有關

Jean1769 發表於 21-5-12 10:05
你諗得太簡單,佢哋唔揀ivy league 或牛劍唔係咩睇唔起自己小朋友,只係好現實的問題,錢。

唔係個個好似 ...

deleted

Jean1769 發表於 21-5-12 10:05

唔係個個好似 ...

純粹路過,不能同意更多。
入Ivy league除左academic, 更講求視野同體驗,不是想貶低窮人入Ivy league的機會,而係家庭的資源及父母的人脈根本對小朋友的視野及體驗有很大影響(正所謂貧窮限制想象)。

我也是這一組offer, 最終選擇了LH

商量過後, 認為本地幼稚園, 可以幫助小朋友打好中文基礎, 以及更重要的德育培養. 始終, 三歲定八十, 學海總是無涯, 但良好的德育終生受用

休息兩三年, 小一再出發 : )

CXW    發表於 21-5-13 14:40

siuta 發表於 21-5-12 10:00
當然無可能入到ESF就升硬Ivy league,跟本無可能。但係一間學校能不斷培育到學生升呢啲學校係有佢特別嘅能 ...

我好明白你諗法,因我情況同你好似,我成績好好,但中學只會focus香港三大,無人教過我可放眼世界,我仲自以為自己入到香港top u 就好有前途。

講真依家份工唔差,但奈何好似只可去到中高層位置,如想上再高層啲嘅位係有limitation, 因為眼界真係唔夠,我本身又出身基層家庭,好多嘢就算靠自己點努力都唔夠。

所以我都安排我女讀IS, 係除咗academic 方面,都想幫佢比較all rounded啲,我唔target ivy league, 但都希望入到不錯的學校,當然到時由佢決定去外國定香港讀,但我都相信經IS 去外國好少少的學校,係容易過考dse入。

但各人情況不同,local school 亦有好多好處,只係我見到你嘅留言有好深感受。

siuta 發表於 21-5-11 17:09
ESF
你睇下ESF畢業生升咩大學,牛劍長春藤都有,世界一流嘅大學。
SC LH 升上去你諗下要打多幾多場杖先升到 ...

https://topick.hket.com/article/2613226/%E3%80%90%E8%8B%B1%E5%9F%BA%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E7%8F%BE%E6%9C%89%E5%B0%91%E9%87%8F%E5%AD%B8%E4%BD%8D%E3%80%91%E6%AD%A1%E8%BF%8E%E5%90%84%E4%BD%8D%E5%90%8C%E5%AD%B8%E5%8A%A0%E5%85%A5%E6%88%91%E5%9C%B0%E5%98%85%E5%A4%A7%E5%AE%B6%E5%BA%AD%EF%BC%81

計入U率(香港3大 etc), local school 高過 esf 的不多,IB 30分已可入香港三大,Esf 88.1% 學生考 IB 30分或以上。

lovebb2 發表於 21-5-14 09:43

https://topick.hket.com/article/2613226/%E3%80%90%E8%8B ...

請問邊度可睇到IB30分就可入三大?

如果係真,DSE同學打生打死都入唔到三大,咁考DSE真係唔著數

lovebb2 發表於 21-5-14 09:43

https://topick.hket.com/article/2613226/%E3%80%90%E8%8B ...
可否指教下, 邊度可以睇下, IB 幾多分可以入到三大的什麼科? 感謝.

我識位朋友仔HKU LAW. 佢成DSE成績績好好, 之後知道佢有同學入劍橋LAW.
而HKU LAW 果位DSE 成績係高過入劍橋LAW 果位同學. 佢家長之後知道呢樣, 就覺得家長自己眼界低, 人地同學家長應該係好早有安排, 而HKU LAW 家長真係無諗過原來同世界級名大學距離係咁近, 佢以為係好遠好遠.
佢地係讀HK LOCAL 中學.

Jean1769 發表於 21-5-14 09:56
請問邊度可睇到IB30分就可入三大?

如果係真,DSE同學打生打死都入唔到三大,咁考DSE真係唔著數

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://aal.hku.hk/sites/default/files/admissions%2520standards191031a.pdf&ved=2ahUKEwjYg4j0jsjwAhXVad4KHZGmAQcQFjABegQIIxAG&usg=AOvVaw0onjCnH6_FPKFuyww81u6v&cshid=1620959269528

再 check, 是IB 31分 入 HKU
‹ 上一主題|下一主題