用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 統一排位Ranking order/banding
樓主: lingchai
go

統一排位Ranking order/banding

Poyau 發表於 21-5-10 12:50
請問上年同今年小六人數是否不同

就算佢間學校一個都無走,都會因區內其他學校有人走而受影響

醒目開學勳章

lingchai 發表於 21-5-10 12:43
我哋學校就係咁 邊緣嘅名次比上年更前 佢話太多不確定因素 移民潮雙非跨境學童 總言之總人數就係少左 分界 ...
B1/2/3分界線只睇自己小學, 簡單來說, 如去年150入的B1分界線係50, 今年如只有138人呈3的話, B1分界線便在46.

Poyau 發表於 21-5-10 12:50
請問上年同今年小六人數是否不同

我哋學校嘅人數跟上年比是差唔多 但係唔知道 全區係點樣 所以老師都有提及今年 好多變數 即時用同一個pre S1 data 都計算唔到

piglet0529 發表於 21-5-10 12:54
B1/2/3分界線只睇自己小學, 簡單來說, 如去年150入的B1分界線係50, 今年如只有138人呈3的話, B1分界線便在4 ...

學校嘅係估算
最後係以全港及全區1/3來計算banding的

醒目開學勳章

傻太 發表於 21-5-10 12:52
就算佢間學校一個都無走,都會因區內其他學校有人走而受影響
B1/2/3的身份不會變, 因只計自己小學師兄姊取得的B1/2/3比率.
但區內走得多係會影響派位機會率.

piglet0529 發表於 21-5-10 12:58
B1/2/3的身份不會變, 因只計自己小學師兄姊取得的B1/2/3比率.
...

師兄師姐留下來的係個配對分,不是比率
如果同區學校呈三前走的全是band 3,你拎返咁多分都有機會跌落今年的band 2

piglet0529 發表於 21-5-10 12:58
...

是這樣的嗎?
不是出去對preS1分再排隊再cut 1/3?

lingchai 發表於 21-5-10 11:55
咁我想請教下 如果真係有移民潮退學嘅影響, 上年學校的50名是最後的b1,  今年的51名 老師說是邊緣人,是 ...
假設上年學校有130名學生,其中大約50個係B1學生,咁舊年排49~51名既就係邊緣人,因為只要稍微有變化,佢哋既BANDING就可能會變。
假設今年B1比例唔變,都係大約50/130(38.5%),假設第20~29名走咗10個,咁樣學校得返120名學生,前46名(即係原本既第1~19名,第30~56名)都係B1。如果呢10個小朋友無走,某名小朋友今年排51名,以舊年既標準就係邊緣人,而且係B2既機會大啲。因為前面10個走咗,小朋友前咗10名,從原本既51名變41名,從邊緣人變確定係B1。

醒目開學勳章

lingchai 發表於 21-5-10 13:03
是這樣的嗎?  
不是出去對preS1分再排隊再cut 1/3?

係你每一次呈分的標準分有rank後去拎一次師兄姊的pre-S1分,拎左3次pre-S1分後平均數再rank1次,便是最後老師比既ranking

傻太 發表於 21-5-10 12:38
明白你意思,有d學校過往考70老師都肯定係band 1,但今年講唔實
其實好睇實際情況,有B1學生走咗,學校有無重新排名次,如果有新既70,可能係原本既80,甚至90,咁老師就唔敢講佢哋肯定係band 1,但係老師又唔好意思話佢哋肯定係band 2,因為咁樣家長會誤以為學校band 1比例跌咗。

王家爸爸 發表於 21-5-10 13:28
其實好睇實際情況,有B1學生走咗,學校有無重新排名次,如果有新既70,可能係原本既80,甚至90,咁老師就唔 ...

當佢學校一個都無走,但同區走左一堆呈三前已知會係band 3的學生呢?

piglet0529 發表於 21-5-10 11:52
我元朗市小學少的雙非, 但天水圍果邊好多雙非, 升同一個中學區NT4. 如果少左的雙非可能差很遠. 早兩年真係 ...
我識既雙非B1既唔多,所以我認為對B1邊緣學生而言,雙非既存在,對佢哋有利。少咗雙非,B2~B3既人少咗,咁原本既B1尾既邊緣人,可能變B2。

傻太 發表於 21-5-10 13:31
當佢學校一個都無走,但同區走左一堆呈三前已知會係band 3的學生呢?
學生走,只影響佢後面既人,band 3 學生後面無 band 4,所以除咗對無呈分既學生外,對其他人無太大既影響。

王家爸爸 發表於 21-5-10 13:28
其實好睇實際情況,有B1學生走咗,學校有無重新排名次,如果有新既70,可能係原本既80,甚至90,咁老師就唔 ...

本來過往同區平穩有1800人,即每個Band有600人,A學校過往排70的拎到配對分88就排511名係band 1
但今年同區得返1500人,極端例子走嘅係其他學校本來排1501-1800嘅,但band 1個pool就得返500人,A學校排70果個照拎返88分,仍舊係同區排511,但跌咗落band 2

傻太 發表於 21-5-10 13:38
本來過往同區平穩有1800人,即每個Band有600人,A學校過往排70的拎到配對分88就排511名係band 1
但今年同 ...
如果係呈分前走,咁你講既影響係有可能既。問題係,現實情況好唔同:
1. 過去走既係B1既多。
2. 好多時係B1學生,呈分之後,覺得自己考得唔好,家長安排佢哋去外國讀。

王家爸爸 發表於 21-5-10 14:05
如果係呈分前走,咁你講既影響係有可能既。問題係,現實情況好唔同:
2. 好多時係B1 ...

我無推敲邊個band走得多,只係想說明就算本身學校無人走,其他學校有人走嘅影響 — — band 1個pool係細左,邊緣人更邊緣

傻太 發表於 21-5-10 13:38
但今年同 ...

我諗我哋學校老師之前提及嘅其中一個因素就係呢樣嘢
得係派位前仲係邊緣 係好難走雞

醒目開學勳章

傻太 發表於 21-5-10 13:01

師兄師姐留下來的係個配對分,不是比率
係既, 第一句可以甘講, 但後面句就唔係, 走果堆同區BAND3會比每一間小學按比例食番晒的分既分配, 佢地既同校同學已按比例拎左一的低的既分, 如果你學校冇BAND3走, 你唔會拎低左分.

王家爸爸 發表於 21-5-10 14:05
2. 好多時係B1 ...

多b1走而可以向前升嘅優勢已經係最後的平均呈分名次反映咗, 要退學嘅人已經退咗, 而我小朋友已由61升到51(假設而已), 仲係所謂舊年嘅邊緣名次位置 , 而在這個邊緣位置 ,今年真係無機會升到band
請問其他人嘅學校今年嘅邊緣估算 係咪都有考慮呢樣嘢

piglet0529 發表於 21-5-10 14:35
係既, 第一句可以甘講, 但後面句就唔係, 走果堆同區BAND3會比每一間小學按比例食番晒的分既分配, 佢地既同 ...

第二句係因為我上面講:band 1個pool細左,拎返同一分數都有機會跌落band 2