用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 統一排位Ranking order/banding
go

統一排位Ranking order/banding

想問下係唔係所有考左呈分既學生 包括已入直資及自行正取的,教育局都會排佢哋ranking,再1/3來分各banding?
如果當中個banding多學生已有取錄 就會多咗位係统-時騰空? 但就唔會 因為少咗一的學生參加統-而影響各banding的分界位?

lingchai 發表於 21-5-7 10:00
想問下係唔係所有考左呈分既學生 包括已入直資及自行正取的,教育局都會排佢哋ranking,再1/3來分各banding ...

Banding嘅劃分 係不受甚麼直資/自行/離港/私校/國際已取錄嘅人數影響~~~

mcl203 發表於 21-5-7 11:09
Banding嘅劃分 係不受甚麼直資/自行/離港/私校/國際已取錄嘅人數影響~~~
...

已離港移民也計算在內?

lingchai 發表於 21-5-7 11:21
已離港移民也計算在內?

路過搭傘,冇呈哂三次點計?如果計,佢地咪變哂墊底,變上推前左仍然係個pool都要派位既人?!

已離港移民也計算在內?

有參與三次呈分嘅學生~

醒目開學勳章

kirstyau 發表於 21-5-7 11:32
唔過搭傘,冇呈哂三次點計?如果計,佢地咪變哂墊底,變上推前左仍然係個pool都要派位既人?!
...
睇下自己學校有人退學後總排名就知,不過退咗學嘅通常未必係成績好嗰批,可能本身都排得比較後

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-5-7 11:36
有參與三次呈分嘅學生~
有學校完全無呈分點計?

已離港移民也計算在內?

正式完成退學手續後
係WebSAMS將已離校學生組別資料
編修為「X 」表示該學生不參加派位

王家爸爸    發表於 21-5-10 08:57

Poyau 發表於 21-5-7 12:11
正式完成退學手續後
係WebSAMS將已離校學生組別資料
編修為「X 」表示該學生不參加派位

即退咗學就不計算,但其餘有呈分的都會 繼續排位來分banding?
如果係咁計 今年聽返多左b1入勁直資 而放棄統一派位  似乎會容易咗抽得b1位

lingchai 發表於 21-5-7 12:30
即退咗學就不計算,但其餘有呈分的都會 繼續排位來分banding?
如果係咁計 今年聽返多左b1入勁直資 而放棄 ...

直資取錄/官津自行成功唔會剔除
對其他要大抽獎嘅同學組別無影響

lingchai 發表於 21-5-7 12:30
如果係咁計 今年聽返多左b1入勁直資 而放棄 ...

理論上係嘅,等抽獎嘅band 1人數小左,而band 1學額無變,今屆band 1應該易抽d
不過要睇埋地區

bobbob 發表於 21-5-7 11:39
有學校完全無呈分點計?
派晒B3之後咪到佢地囉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-5-7 23:25
派晒B3之後咪到佢地囉
咁每年預計嘅派位名額預唔預埋呢啲?即係嗰區band 1學生少咗(因為部分原本屬於無呈分學校)但相對學位會靠充裕啲?

bobbob 發表於 21-5-8 10:49
咁每年預計嘅派位名額預唔預埋呢啲?即係嗰區band 1學生少咗(因為部分原本屬於無呈分學校)但相對學位會靠 ...

升中人數計,分學生嘅Banding就唔計~~~

回覆樓主:

傳聞話Ranking Order 是該校師姐/兄的Pre S1 分數,再微調本屆學生入WEB SAMs 的分數(即呈分)。查實可否用本屆學校學生的級名次,配對師姐兄級名次來粗略計算Banding?

BERNICEJUNE 發表於 21-5-8 16:19
傳聞話Ranking Order 是該校師姐/兄的Pre S1 分數,再微調本屆學生入WEB SAMs 的分數(即呈分)。查實可否用 ...

學校有畢業生全港/區內組別資料
知派位實況及WebSAMS呈分排名
綜合估算Banding應該好過家長

回覆樓主:

咁如果今年某區多人退學,總人數就會少左,以1/3來劃分的話,各banding 人數都會比上年少左,邊緣的話其實應要更保守?

lingchai 發表於 21-5-9 01:47
咁如果今年某區多人退學,總人數就會少左,以1/3來劃分的話,各banding 人數都會比上年少左,邊緣的話其實 ...

視乎家長睇法
邊緣人怕更大可能真B2選校保守 或
如B1位不變 B1生少咗 B2可進取些?

hkpapa852 發表於 21-5-7 23:25
派晒B3之後咪到佢地囉
無呈分既係「B4生」,所以係喺B3之後。

lingchai 發表於 21-5-9 01:47
咁如果今年某區多人退學,總人數就會少左,以1/3來劃分的話,各banding 人數都會比上年少左,邊緣的話其實 ...
如果某區原本B1足夠,而本年退學既人多咗,即係B1既學生少咗。喺B1學位無變既情況下,B1學生入到心儀學校既機會多咗,B2學生入B1學校既機會亦多咗,咁邊緣人點解會更保守?