用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教Lh用家
go

請教Lh用家

想請LH用家可以分享一下 值得讀嗎?佢既課程,小朋友所學到既野 同考小學方面, thanks

不如你先分享下點解會問值唔值得?有其他offer?你問值唔值得,咁你要有比較,先可衡量值唔值得。你唔讀LH,咁會讀邊間?

如果你意思係金錢投放值唔值得,咁佢性價比比較高,未聽到有家長complain唔抵讀,算對得住家長。

如果你意思係,有靚龍唔揀,揀LH值唔值得?又可能要衡量下你本身希望小朋友入咩小學?有名龍幼offer,但小學不是你cup of tea,咁LH可能係更好嘅搏直資私小籌碼,所以值得。但唔想幾年後玩小一面試,而已經有心儀龍校offer但唔要,去試LH,值唔值得,可能要幾年後先知⋯⋯

回覆 bulldog64 的帖子

小朋友系呢間學校所學到既野,因為以前大仔讀過某間私校,但學費同所學到既系吾成正比
讀完都好似0咁 乜都吾識

回覆樓主:

如果講性價比(學費比學術/語境/考小支援),咁LH的性價比係高,所以點解越來越受歡迎。
家長固然會從學費作考量,但小朋友學唔學到野,其實唔直接關學費事,反而係教學方法,教材,課程編排,師資等等,學校可以收好平但學到野但亦可收好貴但小朋友完全吸引唔到。

Kannyyyyyyy325 發表於 21-5-6 23:44
回覆 bulldog64 的帖子

小朋友系呢間學校所學到既野,因為以前大仔讀過某間私校,但學費同所學到既系吾成 ...

我答你。
學到的野,學校支援,學校派返來的作業,書本,教材 同學費成正比。
我兒子也讀過另一私校,係冇咩書拎返屋企的。同LH 真係無得比。
從疫情上的反應,zoom 的教學係差天共地。學校點樣處理疫情同埋網上教學質素,都係這幾年選幼稚園嘅重點。

回覆樓主:

今年讀完k3 可以答你 100% 滿意

疫情安排- 即時轉zoom 安排一流
書本課程- 有時間跟足連外補都唔需要
升小 - 非常多資訊 幫助 意見 第一次考小一乜都唔識 但學校令家長安心
老師關愛 - 好足夠 你只要同老師講你屋企處理唔到既小朋友問題 / 習慣 老師主任同小朋友主動日日跟進
環境 - 未必夠其他幼稚園大 但足夠

以上係我過去4年既感想,教得深 學得足 充夠你上到小一二用。去到k3 尾仲比小朋友適應小一習慣 自己寫手冊

當年比較過其他名幼 最後決定簡LH 無後悔

回覆 kc33 的帖子

咁想問下 讀LH需要額外補phonics 嗎?K1會否已完全掌握認讀A-Z?

Kannyyyyyyy325 發表於 21-5-8 18:28
回覆 kc33 的帖子

咁想問下 讀LH需要額外補phonics 嗎?K1會否已完全掌握認讀A-Z?

大部分同學也沒外補 課本真的已經很足 我只外補英文oral 但其實小兒已經能說能聽 只是希望更流利。

PN 前已26英母字母認識
K1 已能認讀phonics ,發音亦會比較易

kc33 發表於 21-5-8 21:40
大部分同學也沒外補 課本真的已經很足 我只外補英文oral 但其實小兒已經能說能聽 只是希望更流利。

PN 前 ...

PN 前識26 個字母?(emoji)(emoji)(emoji)啫係playgroup 的時候已經在學A-Z ?

吹水媽媽 發表於 21-5-8 22:36
PN 前識26 個字母?(emoji)(emoji)(emoji)啫係playgroup 的時候已經在學A-Z ?

只係屋企人係屋企拎a-z 去教 唱下歌 自然就記左落腦 其實唔太關playgroup 事

Kannyyyyyyy325 發表於 21-5-8 18:28
回覆 kc33 的帖子

LH教phonics的比重算高,跟學校其實已經好足夠,但亦有人(如我)會另外補phonics, 原因只係想小朋友可快d自行拼讀。
LH PN由phonics學字母,所以PN已教晒A to Z, K1開始時會好快咁重教一次,作重溫或快教一些外校考入的學生。

回覆 wg_ann 的帖子

但系pn會教晒A-Z,但應該都有小朋友未認到晒?

Kannyyyyyyy325 發表於 21-5-9 10:58

印象中無聽過有朋輩家長反影小朋友學唔識,LH用letterland教A to Z, 形象化+活動教學, 小朋友其實好易上手。
LH基本上最出名係課程,雖然唔淺但小朋友又會學識。

Kannyyyyyyy325 發表於 21-5-9 10:58

我小朋友無讀pn , K1 入LH , 所以佢K1 先開始認哂d字架

我小朋友而家pn 但不是LH都系用letterland 教,但問佢都好似吾記得咁擔心k1 入到LH會跟吾到pn直升上去個d

回覆 CXW 的帖子

會吾會系你小朋友叻?

Kannyyyyyyy325 發表於 21-5-9 11:37

我小朋友而家pn 但不是LH都系用letterland 教,但問佢都好似吾記得咁擔心k1 入到LH會 ...

LH同其他學校最大的分別係透明度高,家長好清楚每個主題教左乜野,亦有相應的教材俾家長在家同小朋友玩,去鞏固學校所學到的知識。
如果家長真係好擔心跟唔上進度,可在家中多運用教材,可幫助小朋友去適應轉校的學習進度。
(自問唔係勤力,基本上甚少同小朋友玩果堆教材)

wg_ann 發表於 21-5-9 12:48
LH同其他學校最大的分別係透明度高,家長好清楚每個主題教左乜野,亦有相應的教材俾家長在家同小朋友玩, ...

認同 學校係每樣活動都滲緊要教既topic 包括phonic , 所以唔好擔心 老師教1個鐘勝過我地教1日

我自問自己都系比較懶既媽媽

這裡長註LH 粉絲,一面倒撐LH! 如果有其他靚offer要小心揀!尤其有龍校offer