用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 身份證加名
樓主: 大頭旻
go

[英國] 身份證加名  

wloi 發表於 21-5-7 14:19
香港學校當然無問題。係班英國學校 admin

Sorry,我意思係小朋友學校跟我們的往來都係用preferred name,Peter Chan,包括academic report。

只係係公開試如IGCSE,因為一定要跟身份證或passport,先至用全名Siu Ming Peter Chan。

我以為外國學校admin做法都一樣⋯⋯

我小朋友11歲換ID時改左2,passport 都改埋, 之後去外國讀year7, 個個都會叫佢Peter, 好順利。

wonwon5 發表於 21-5-7 16:27
我小朋友11歲換ID時改左2,passport 都改埋, 之後去外國讀year7, 個個都會叫佢Peter, 好順利。
...

請問換ID時改2係咪不用收費?出世紙係咪吾需要再改?thanks!

王家爸爸 發表於 21-5-7 14:29
Peter S. M. CHAN 都係辦法,將 S. M. 變 middle name。

我之前工作機構嘅總部喺法國,每次收到email都好驚搞錯佢哋嘅名。

回覆樓主:

比呢個Post 提醒了我都去幫個孩子加返英文名 ,改 2 的方案, 因為即將升上Sixth form 又要再做簽證 , Passport 又得返不足兩年期,正猶豫換唔換護照好 , 回鄉證又已過期 , 她出生年份本身都要換新智能身分證( 現在改資料就變了要收費) , 加上現在到8月底都係香港 , 唔等18歲先加名 ,所以約了律師下星期整個改名契 ,再一次過更換身分證和護照。

katrinafu 發表於 21-5-7 19:26
比呢個Post 提醒了我都去幫個孩子加返英文名 ,改 2 的方案, 因為即將升上Sixth form 又要再做簽證 , Pas ...

我女都係中四/五時提出要改,佢話改左去外國讀書方便d。

YuYuMother 發表於 21-5-7 19:30
我女都係中四/五時提出要改,佢話改左去外國讀書方便d。

你女而家係咪讀緊sixth form

20160901 發表於 21-5-8 10:06
你女而家係咪讀緊sixth form

不是,我女已大學二年級了

YuYuMother 發表於 21-5-8 10:34
不是,我女已大學二年級了

time flies

wloi 發表於 21-5-7 14:19
香港學校當然無問題。係班英國學校 admin

剛剛睇返兩年前小朋友去英國summer course嘅official student reference,小朋友嘅名由Siu Ming Peter Chan 寫為Peter Siu Ming Chan⋯⋯

大頭旻 發表於 21-5-6 14:16
我小朋友來年會去英國留學, 本身護照及身份證都冇英文名, 而家想加返, 我見坊間有下列3種formats,想問大家 ...

通常一係就早啲改,一係就唔好改,費事改完身份證/護照跟成績表/證書又唔一樣會比較麻煩。
我仔都有打算出國讀書,大仔大學佢話唔改費事影響啲證書,將來响外國要改會直接改1。细仔去年都加咗名變2,因佢而家高中重要嘅證書都未出,早啲改DSE成績/成績表/所有證書都可以跟新名唔駛煩。

TTEE1819 發表於 21-5-7 08:03

如只加Peter在Chan Tai Man的後面, 是最簡單。申請香港身 ...

機票唔可以就咁update個名,BA, CX都要重新出飛

emmaek 發表於 21-5-8 19:59
機票唔可以就咁update個名,BA, CX都要重新出飛

我試過啦,BA 和VS都得,因為我孩子只加英文名在後面。已試過,是年半前的事。如最近唔得,轉左新政策,我就唔知。

TTEE1819 發表於 21-5-8 20:12
我試過啦,BA 和VS都得,因為我孩子只加英文名在後面。已試過,是年半前的事。如最近唔得,轉左新政策,我 ...

我朋友個女都係只加英文名,唔係改名,來緊暑假搭BA,航空公司要佢出過張機票,佢另外亦用mileage 幫小朋友換咗另一套CX機票,CX都要佢再出過,雖然都仲有位book到,但仲要畀重新出票手續費。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-5-8 17:53
通常一係就早啲改,一係就唔好改,費事改完身份證/護照跟成績表/證書又唔一樣會比較麻煩。
我仔都有打算出 ...

原來加名可以揀2。入境處同我哋講,「加名」只可以將英文名加喺後面,加喺前面叫做「改名」,手續麻煩好多.....

emmaek 發表於 21-5-8 23:21
原來加名可以揀2。入境處同我哋講,「加名」只可以將英文名加喺後面,加喺前面叫做「改名」,手續麻煩好多 ...

加响最後查實對出國作用不大,外國人係唔會識分你最後個名字,加响前面其實都係屬於加名,不過入境處職員唔係個個都識。

我幫仔加名之前問過律師樓,律師答我其實可以唔驶做改名契,不過我費事日後麻煩所以都特登比錢做定。去入境處申請換身份證時有附上,換领文件冇要求要提供,但阿仔换證當日職員有問我拎,我答佢文件冇要求要,之後佢又走去問第二個職員,問完之後就話唔駛,好簡單就幫我仔换了新身份證。不過我特登比錢拎定改名契就係隨時可以提供費事煩,我同阿仔改銀行戶口戶名同保險改名,全部都有附上改名契。

20160901 發表於 21-5-7 17:55
我之前工作機構嘅總部喺法國,每次收到email都好驚搞錯佢哋嘅名。
我一直都唔敢問既係,係唔係有啲歐洲女人有將前夫既姓都加落去既傳統?我識得個法國同事,當年幫佢去申請中國簽證,見佢護照個名超長。

我地當年係改名,唔係加名,所以要去律師樓做改名契,所有證件/銀行都要改。

如果只加英文名應該簡單好多?當年我自己換成人身分證都加左英文名喺最後。但擺中間就唔清楚算唔算改名

YuYuMother 發表於 21-5-9 12:10
我地當年係改名,唔係加名,所以要去律師樓做改名契,所有證件/銀行都要改。

如果只加英文名應 ...

只加英文名律師樓答過我係可以唔驶,不過好多人都一知半解,做法不一,有啲又要有啲又唔驶,唔想烦就做定契最穩陣。

王家爸爸 發表於 21-5-9 12:06
我一直都唔敢問既係,係唔係有啲歐洲女人有將前夫既姓都加落去既傳統?我識得個法國同事,當年幫佢去申請中 ...

早十年廿年,係好多女人會咁做,我都有個香港中學同學結婚之後改跟老公姓。不過,隨著多左結婚離婚結婚....宜家就算外國女土都少左人結婚會改姓,離婚又要改返轉頭,都好煩
你個法國同事係咪懶得去改姓,所以繼續用前夫的姓