用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 身份證加名
樓主: 大頭旻
go

[英國] 身份證加名   [複製鏈接]

wloi 發表於 21-5-9 14:35
早十年廿年,係好多女人會咁做,我都有個香港中學同學結婚之後改跟老公姓。不過,隨著多左結婚離婚結婚... ...
不過我個同事離過兩次婚,用咗兩個前夫既姓加埋一齊,所以覺得奇怪,但係又唔敢問。

20160901    發表於 21-6-4 08:22

wloi 發表於 21-5-9 14:35
早十年廿年,係好多女人會咁做,我都有個香港中學同學結婚之後改跟老公姓。不過,隨著多左結婚離婚結婚... ...

……

Chan Siu Ming加Peter,我理解係加名

Chan Peter Siu Ming,我理解係改名

~~~

王家爸爸 發表於 21-5-10 08:44
不過我個同事離過兩次婚,用咗兩個前夫既姓加埋一齊,所以覺得奇怪,但係又唔敢問。 ...

怕池D唔記得咗?~~~

如果想保留 Siu Ming 喺英文名 (例如香港由細到大好多cert呀嗰啲本身係Chan Siu Ming,咁你保留返中文拼音會好啲)。

但就盡可能用 Peter Siu Ming Chan 呢個format,咁樣喺外國人地一定會叫你做 Peter。

如果 Siu Ming Peter Chan,咁就要預左人地預設你係叫做 Siu 了。Ming Peter 就會成為你嘅middle name。有時有啲嘢要印名,冇位寫咁長個名就一定幫你落 Siu Chan。

然後如果有兄弟姊妹都叫 Chan Siu X 咁仲煩,第時你收到啲信呀嗰啲全部都係寄俾 Siu Chan,唔拆都唔知封信寄俾邊個。

呢個係我親身經歷,煩到喊,越早糾正越好,因為你踏入大學階段你獲得嘅cert、資歷等等會越嚟越多:讀個degree, 讀個master,一個唔覺意讀埋phd, 發表啲論文同研究(唔係話一定自己出好多研究,係professor 啲研究你有份幫忙又會加個名呀咁),到時先想統一返就已經唔係錢嘅問題咁簡單,係好煩好煩好煩得嚟冇咩可能完全改晒。

emmaek 發表於 21-5-8 23:21
原來加名可以揀2。入境處同我哋講,「加名」只可以將英文名加喺後面,加喺前面叫做「改名」,手續麻煩好多 ...

我當年襯18歲換身分證時加返個英文名,變成 Chan Peter Siu Ming,我記得冇收錢冇特別手續。

20160901 發表於 21-5-10 10:40
我wifey話佢有個同事都冇改返自己姓,繼續用返佢啲仔女嘅姓。

識得有啲人嫌麻煩(日常生活太多嘢要改返個名嘅record)都會懶得轉。

現代社會結婚都係唔好改跟夫姓好啲,廢事牽一髮動全身

melobi12 發表於 21-5-11 18:37
識得有啲人嫌麻煩(日常生活太多嘢要改返個名嘅record)都會懶得轉。

現代社會結婚都係唔好改跟夫姓好啲 ...

……

我想問一下, 囡囡宜家5歲,本身出世紙上用左(3) Chan, Siu Ming Peter 的話, 如果想轉FORMAT

1. Chan, Peter --> 即是要搵律師更改出世紙名和到入境處換埋身分證/護照.
2. Chan, Peter
Siu Ming --> 只需要換智能身分證時把英文名填寫放回名字前面, 就不用改名.而護照則可以到期的時候再更換跟身分證名一樣. ( 雖然方便左,但跟出世紙名不同會否影響日後出國讀書/工作呢?)
3. Chan, Siu Ming Peter (現用)

請問我這樣理解岩嗎?

Snoopy_mama 發表於 21-5-12 16:46
我想問一下, 囡囡宜家5歲,本身出世紙上用左(3) Chan, Siu Ming Peter 的話, 如果想轉FORMAT

其實你改用2應該最簡單,因為你女兒未滿11歲,你可以直接向出生登記處申請更改出世紙個名,咁身份證同護照自然可以跟出世紙一樣,如果小朋友己經领取身份證,咁亦須要一併向入境處申請更改。

https://www.immd.gov.hk/hkt/services/birth-death/Apply_for_Addition_or_Alteration_of_Child_name.html#firstTab

洋蔥頭媽咪 發表於 21-5-12 19:30
其實你改用2應該最簡單,因為你女兒未滿11歲,你可以直接向出生登記處申請更改出世紙個名,咁身份證同護照 ...

請問如果小朋友已經用舊名出咗 T4 student visa, 改完名換 HKID 同passport ,需要重新申請 student visa 嗎?

Sana2010 發表於 21-5-13 09:14

請問如果小朋友已經用舊名出咗 T4 student visa, 改完名換 ...

Sorry,呢個我都唔太清楚,等有經驗嘅網友補充。
不過 passport /機票都要更改,理應 student visa 都須要 update .

洋蔥頭媽咪 發表於 21-5-13 09:39
Sorry,呢個我都唔太清楚,等有經驗嘅網友補充。
不過 passport /機票都要更改,理應 student visa 都須要 ...

謝謝 (emoji)(emoji)
我應該問 BRP 需唔需要再申請,因為去年已經批了 student visa,現在回到英國上課是用 BRP 入境的

洋蔥頭媽咪 發表於 21-5-12 19:30
其實你改用2應該最簡單,因為你女兒未滿11歲,你可以直接向出生登記處申請更改出世紙個名,咁身份證同護照 ...

謝謝你的答覆

Sana2010 發表於 21-5-13 13:05
謝謝 (emoji)(emoji)
我應該問 BRP 需唔需要再申請,因為去年已經批了 student visa,現在回到英國上課是 ...

我諗你 sent email 去問穩陣啲。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-5-13 14:11
我諗你 sent email 去問穩陣啲。

I think so … let me ask the guardian company first.  Thanks anyway

mhcbaby 發表於 21-5-7 16:55
請問換ID時改2係咪不用收費?出世紙係咪吾需要再改?thanks!

11歲換身分證改名唔使錢。 出生證明書無得改。但你要改passport.

wonwon5 發表於 21-5-20 05:15
11歲換身分證改名唔使錢。 出生證明書無得改。但你要改passport.

thank you

Snoopy_mama 發表於 21-5-12 16:46

我都想用 (2), 加英文名在中間,但是申請大學中途改,中學畢業證書及公開考試證書都會用舊名,唔知大家有冇經驗?有冇問題?
~easybring~

easybring 發表於 21-5-21 08:48
我都想用 (2), 加英文名在中間,但是申請大學中途改,中學畢業證書及公開考試證書都會用舊名,唔知大家有 ...

我覺得要申請學校中途改咁樣比較麻煩,不過要改冇話唔得嘅,但係要做定晒改名契。

我大仔就係覺得咁樣好麻煩, 因為證書成績表全部都唔同名要解釋,所以佢索性暫時唔改住,留待去到外國將來先改。
‹ 上一主題|下一主題