用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 考試表現—多年來想不明白
樓主: naturebeauty
go

考試表現—多年來想不明白 [複製鏈接]

bobbob 發表於 21-5-20 12:47
近視關乎睇tv嘅習慣,光線唔充足同距離太近都會影響視力

多谢补充!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Jane1983 發表於 21-5-20 13:48
回覆 ANChan59 的帖子

遺傳係最重要,其次係看書/打機距離和光線。

他成日讲笑,冇乜近视因为少读实体书!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

樓主講呢種情況,好明顯係注意力不能集中。注意力不集中不等同於唔俾心機,所以有D家長經常會誤會小朋友唔用心讀書。對於學生來說,非不為,實不能為也。其實讀書叻,三樣野必不可少,注意力,記憶力,邏輯思維能力。注意力不集中,我地係有方法可以訓練的,但唔係個個得。

我昨天剛看了一個視頻,是某blogger的建議,就是遇到壓力大的科目考試,就含一粒糖在嘴裏。糖分能讓人放鬆。

可能你學校出的卷比較“陰”,你仔做得少這類卷成績不理想?甘多操卷班出現不是沒有理由的

孩子一樣喜歡讃賞和鼓勵,試吓多肯同佢用另一角度討論問題,多啲欣賞自信自然大增,可能情況便可以改善,家長緊張令孩子無形壓力大增,但係唔敢表達,耐心聆聽她/他自己有沒有改善的想法,努力提醒,可能放鬆後進步會多啲。
‹ 上一主題|下一主題