用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 考試表現—多年來想不明白
樓主: naturebeauty
go

考試表現—多年來想不明白

mcl203 發表於 21-5-19 20:48
呈分試係P5下學期,9月前生日已經11歲~~~

寫錯了。未到teen,在我來說,都係小朋友。小朋友的意思係會cut them some slack,包容多d。

容許小朋友在一段時間重覆犯錯,比佢地學習和改過的空間,係愛的表現。

Jane1983 發表於 21-5-19 20:59
寫錯了。未到teen,在我來說,都係小朋友。小朋友的意思係會cut them some slack,包容多d。

容許小朋友 ...

我嘅經驗係,想佢唔錯都無辦法。試過一次,平時唔関我事,忽然行埋去見到佢有條數唔識理解,用咗半個鐘解咗俾佢知,確認佢清潔我先離場。第二日份卷真係出咗呢題,結果,佢係唔識嘅,即係用咗半個鐘,反覆問清楚佢係咪已經明咗先行開,係無用嘅~~~

回覆 mcl203 的帖子

咁真係激氣,捉到鹿都脫唔到角
我女有d初中奧數,有時我會試吓自己做。唔識睇答案,有時問我老公,以為明咗。過一排有類似題型,又唔識做。所以有時所謂一里通百里明,唔係講咁易。

我家小朋友也是數學很粗心,經常不寫單位,計算出錯等會扣10分左右,呈分前一個月我專門每次練習5道題目,包括計算題目,要求她圈出keywords,或highlight他們,這樣訓練下來,有一些好習慣後,呈分的數學才沒有大起大落

Jane1983 發表於 21-5-19 19:28
等我搵吓係邊篇文,提到二十幾次先  。

呈分試係小五,都係~9歲,我覺得算細路。上到teen,就係 ...

兒子曾經說過,小學及初中考試靠short term memory 已經夠殺。到中三以上就不能單靠STM,要更重視理解及關連性,因果關係等等學習方法!

年輕一代覺得現在上網搵資料很方便,硬啃強記的年代已經過去了,香港的考試模式仍然停留在考背誦為主,特別在小學及初中,到高中也很大比例的。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

網上搵資料容易,硬背死記的學習方式確係意義不大。所以越來越多人喜歡IB多過Dse。
讀書真功夫,有時真係要到中三後才睇到。

Jane1983 發表於 21-5-20 08:17

網上搵資料容易,硬背死記的學習方式確係意義不大。所以越來越多人喜歡IB多過Dse。

吹開讀書溫習,你們提及Mind Map,我一直都唔識得用,到唸博士的時候,有一個同學是絕世高手,在他指點之下,真係先明白精髓。

後來我覺得Mind Map 好用在似圖象化,層次,因果關係,遺留,如果參考資料來源,會見到最多及最少引用等等。

還有一點係每課可以有一張Map,但同時可以將幾課溶合成一張,或者將將一課的重點再濃縮,溫習時更容易!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

讀書讀得其法,少年時取得好成績,入到理想大學,這是一步。如果令讀書成興趣,以致真係達到終生學習,這是另一步。
古人話:知之者不如好之者,好之者不如樂之者。呢個係至理名言。搵到個樂趣,自然水到渠成。我女無補習,因為補習只係一星期一個鐘,杯水車薪。但人有興趣,係一日好多個鐘,你睇吓d人點打機就知。

你正解,不同階段有不同追求。

我有一點點求知慾,會用不同途徑去瞭解,閱讀只是其一個基本點,但去到深一層的分析,Mind Map, 或者其他工具更有創意的做法就更幫到手。

我是求知派,不是什麼閱讀派!

Jane1983 發表於 21-5-19 21:51
回覆 mcl203 的帖子

咁真係激氣,捉到鹿都脫唔到角

佢唔係唔記,佢係根本無聽入耳,應該係心態唔接受,用返自己果套~~~

Jane1983 發表於 21-5-20 08:17

香港仲係有不少家長,會力阻小朋友上網呢,尤其是小學和初中,連手機通訊都驚㗎~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-5-20 11:03
香港仲係有不少家長,會力阻小朋友上網呢,尤其是小學和初中,連手機通訊都驚㗎~~~
...

上堂要用zoom,做project又要上網搵資料,唔上網點做?

ANChan59 發表於 21-5-20 10:10
你正解,不同階段有不同追求。

我有一點點求知慾,會用不同途徑去瞭解,閱讀只是其一個基本點,但去到深一 ...

“求”,係重點。有所求,自然會諗計。閱讀係其中一個方法。

Stay hungry,有passion有渴求,係年輕人最需要的。唔少小朋友或少年人,可能屋企照顧得太好,無咗把火,好可惜。

bobbob 發表於 21-5-20 11:42
上堂要用zoom,做project又要上網搵資料,唔上網點做?

力阻,當然係能力可及嘅行為~~~

mcl203 發表於 21-5-20 11:03
...

好難避啦,小朋友自小要學分寸學節制。

小學仲禁到,中學、大學點禁呢。

Jane1983 發表於 21-5-20 11:47
好難避啦,小朋友自小要學分寸學節制。

小學仲禁到,中學、大學點禁呢。

可能爸爸媽媽的想法可以差很遠,自己家的CEO對電視,電腦,手機有些既定及傳統的看法,可能跟現實有些脫節。

例如成日認為看得多會近視,但是阿仔已經26歲,只有不足100度。她不明白,阿仔笑道我是看LCD長大,不是你的舊式電視及顯示屏,輻射少很多。再跟CEO作科普,她們是看實體書長大,但他是看屏幕長大,眼睛的適應是有不同的!CEO無話可說!

ANChan59 發表於 21-5-20 12:07
可能爸爸媽媽的想法可以差很遠,自己家的CEO對電視,電腦,手機有些既定及傳統的看法,可能跟現實有些脫節 ...
原來E家D顯示屏唔會近視... 真好. 一直擔心小朋友會近視, 好彩仲OK.

醒目開學勳章

cafeva 發表於 21-5-20 12:27
原來E家D顯示屏唔會近視... 真好. 一直擔心小朋友會近視, 好彩仲OK.
近視關乎睇tv嘅習慣,光線唔充足同距離太近都會影響視力

遺傳係最重要,其次係看書/打機距離和光線。
長大以後,都係100度近視,厲害

cafeva 發表於 21-5-20 12:27

顯像管的輻射作用大很多,LCD都要視乎距離,光暗及藍光強度。

他只是反駁CEO的「常哦」的說法,單一例子,不能照單全收。