用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 考試表現—多年來想不明白
樓主: naturebeauty
go

考試表現—多年來想不明白

naturebeauty 發表於 21-5-6 16:32
其實一直都知道,一直都有提,但都係咁,所以先唔知道可以點算(emoji)

有育兒專家講過,細路哥一件事要講26次先記得。重點唔係26次咁多,重點係佢終究會學識。

繼續提點,繼續用唔同方法激勵佢。

naturebeauty 發表於 21-5-6 11:49
家中小朋友現在小六,讀3私1直其中一間。考完呈分試,考試成績強差人意,學校評她為band 2尾,幸好已有band ...

你覺得她做功課練習算唔算快?大意錯有時係個人習慣快。

壓力會有d表徵,如貶眼,咬手之類。

搵到原因就易處理。

P1001S 發表於 21-5-6 18:48
你覺得她做功課練習算唔算快?大意錯有時係個人習慣快。

壓力會有d表徵,如貶眼,咬手之類。

多謝大家的意見

0030 發表於 21-5-6 16:48
回覆 naturebeauty 的帖子

我女10幾分呀~早兩年我印象最深刻的有一題,12. 1米等於多少cm,她寫 ...

你你的例子真係經典,揼 心到暈。
證明小朋友好緊張。。。唉

0030 發表於 21-5-6 16:48

我女10幾分呀~早兩年我印象最深刻的有一題,12. 1米等於多少cm,她寫 ...
呢個未必係小朋友既問題,係題目出得唔好。正確出法應該係「12.」同「1米等於多少cm」之間應該間隔四分之一吋,你睇返正式考試(例如AL、DSE)既考試卷都係咁。

取法乎上,僅得其中
呢句係至理名言
做練習唔係睇最後幾多分
要問番做練習的初心係乜
做練習的目的,係要搵出一啲你唔明白的地方,考試前越錯得多越好,咁你就明白自己唔識啲乜,但目標唔係話要啱晒練習
做到練習的前提係要明晒啲嘢
所以練習極其量只係考試前的檢視,真正要考得好,係之前的功夫,你係咪真正明白課題

我有一個小朋友都係非常唔小心
佢初小好多科都極低分
但我哋唔會集中係佢唔小心的地方
因為呢個只係好小的問題
重要係教識佢治學的態度、思考的方法、建立好語文基礎
去到高小,唔使同佢做練習,只係考試前提一提佢,最後留啲時間檢視一次錯字、標點,輕輕一句已經可以

回覆 貓頭雀 的帖子

她不緊張的,考不考試一個樣,同平時一樣樣,考試前也不溫書的就是粗心大意

6月呈分試了,希望不要那麼粗心,上個月開家長會,班主任特地拎份試卷出來,一題一題講解粗心導致失分的題目,話少個標點,少個主語漏寫,話這些都係粗心導致的

del  

Froggy_joe 發表於 21-5-7 09:08
我有一個小朋友都係非常唔小心
佢初小好多科都極低分
但我哋唔會集中係佢唔小心的地方

同意。

小朋友唔小心,失咗d分係可惜。但只要佢真係識,咁打好學業根底呢個目標已經完成。其實亦大有得着。

醒目開學勳章

Jane1983 發表於 21-5-6 18:35
有育兒專家講過,細路哥一件事要講26次先記得。重點唔係26次咁多,重點係佢終究會學識。

繼續提點,繼續 ...
26次咁零丁嘅?佢意思教alphabet?
我仔要教70個7次先可能通。。

回覆 bobbob 的帖子

哈哈,印象中係呀,肯定係20-30次,記錯都唔定

你對佢十幾年,講490次容乜易。我教我女面口要好睇d,唔好乸口乸面,講咗好多年?不過我唔放棄,有決心一定講得佢聽。

醒目開學勳章

Jane1983 發表於 21-5-7 20:39
回覆 bobbob 的帖子
我都無放棄過,人哋講幾次,我講足幾百次,1x年來都有進步,而家行為終於可以媲美1個10歲兒童

bobbob 發表於 21-5-8 11:12
我都無放棄過,人哋講幾次,我講足幾百次,1x年來都有進步,而家行為終於可以媲美1個10歲兒童 ...

有進步就得。少年人有時突然開竅,一日千里。

養兒一百歲,長憂九十九。細個講多d,希望大個憂小d。

naturebeauty 發表於 21-5-6 11:49
家中小朋友現在小六,讀3私1直其中一間。考完呈分試,考試成績強差人意,學校評她為band 2尾,幸好已有band ...

如果小朋友對將來有明確的目標,只有成績能讓他繼續目標,便不用太擔心。
如果成績未能讓他繼續目標,他應有更大動力去改善不小心的壞習慣。

幫助小朋友找到人生的目標,對大人小朋友都是好事。

Jane1983 發表於 21-5-6 18:35

繼續提點,繼續 ...

26次,未曾聽過。Long term memory 都唔駛咁多次呀!

在我來睇,到呈分試唔算細路仔。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-5-19 19:11
26次,未曾聽過。Long term memory 都唔駛咁多次呀!

在我來睇,到呈分試唔算細路仔。

等我搵吓係邊篇文,提到二十幾次先

呈分試係小五,都係~9歲,我覺得算細路。上到teen,就係少年人了。

問他如何閱讀問題?
問他如何檢查答案?
問他考試中如何集中?

Jane1983 發表於 21-5-19 19:28
等我搵吓係邊篇文,提到二十幾次先  。

呈分試係小五,都係~9歲,我覺得算細路。上到teen,就係 ...

呈分試係P5下學期,9月前生日已經11歲~~~