用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 考試表現—多年來想不明白
go

考試表現—多年來想不明白 [複製鏈接]

家中小朋友現在小六,讀3私1直其中一間。考完呈分試,考試成績強差人意,學校評她為band 2尾,幸好已有band 1直資中學取錄。

但有件事我到現在都想不明白:

他為人粗心大意,但考試前做練習都好好,平時做功課間中有不小心錯誤,考試前做英文和數學練習答對起碼9成以上(包括Pre-S1、AT模擬試卷練習),但考試成績一直不好

我覺得有可能是他考試做卷不小心(之前派卷見到);我也聽過有些小朋友在考試的環境(壓力)下未能發揮

我不知道可以怎樣幫他改善,也不知道會不會還有其他原因。他快要升中,我怕他一直都是這樣,影響高中選科和考DSE

不知道有沒有高人可以指教,感激不盡

3    0    0    0

naturebeauty 發表於 21-5-6 11:49
家中小朋友現在小六,讀3私1直其中一間。考完呈分試,考試成績強差人意,學校評她為band 2尾,幸好已有band ...
需要留意Pre-S1既試卷一般係淺啲既,所以我建議應該諗辦法揾返前人既試卷,俾小朋友做。

王家爸爸 發表於 21-5-6 12:00
需要留意Pre-S1既試卷一般係淺啲既,所以我建議應該諗辦法揾返前人既試卷,俾小朋友做。 ...

感謝回覆,因為我聽說寫明Pre-S1和AT的模擬試卷和練習係比較深,所以一直都買這些給他做。你也說得對,始終學校試卷程度會比較接近

但我覺得他最大的問題是‘不小心症’突然發作,同埋不知名因素導致未能發揮,不知道可以怎麼辦

不知道有沒有建議?

首先練習和學校程度要match,「不小心症」沿於壓力,要諗下方法幫佢抗壓

gigayan 發表於 21-5-6 12:37
首先練習和學校程度要match,「不小心症」沿於壓力,要諗下方法幫佢抗壓

請問有什麼方法?

正因為他不小心,他又知道自己不小心,所以想更小心,但壓力更大

gigayan 發表於 21-5-6 12:37

請問有什麼方法?

正因為他不小心,他又知道自己不小心,所以想更小心,但壓力更大

naturebeauty 發表於 21-5-6 12:42
請問有什麼方法?

增加自己對考試範圍的熟悉度,始終好多時係因為唔熟,所以先會唔小心.....

回覆樓主:

剩係英文和數學有不小心的情況?定係其他科都有?

你比街外練習佢做,會唔會係淺過學校?或者題目問得直,所以佢發揮得好?

如果經常出現唔小心、唔好彩的情況,咁通常背後有更深層次的問題。

Jane1983 發表於 21-5-6 12:52
剩係英文和數學有不小心的情況?定係其他科都有?

你比街外練習佢做,會唔會係淺過學校?或者題目問得直, ...

佢做AT模擬試卷英文和數學高分啲,我不記得他中文幾多分

不過,以往我又真的沒有注意找一些適合學校程度的練習給他做,我又不知道哪些出版社才適合,而且我又沒有辦法取得舊試卷給他練習

他每一科都會不小心:
1. 寫字(中文和英文)寫寫下會漏一點或漏一橫,老師會扣分;
2. 看題目會看漏一些字,所以會解錯題目;
3. 做數學時,個數字明明係130,佢可能會當係13或310來計算。草稿計好答案,抄返去答題紙會抄錯

我通通叫呢啲做不小心,當然當中也有他不懂的題目,加加埋埋就好低分

大人都會有不小心,何況是小朋友次次考試後的家長會老師都同我講,好多時候小朋友不是不會做,只是不小心~考試前已經提醒,考試後好多時複卷又發現不小心,又提醒了下次考試小心點~已經講了5年都系甘

naturebeauty 發表於 21-5-6 13:01

佢做AT模擬試卷英文和數學高分啲,我不記得他中文幾多 ...

1)寫寫吓漏,可能係唔熟個字點寫。呢d寫多d會ok。

2)睇漏字,解錯題,係問題。作文解錯題可以唔合格的。

你叫佢睇2次,underline key words。會有幫助。

3)數學問題 - 覆卷。做完之後,全卷check一次。

呢3樣唔小心,其實都常見,都唔難克服。你搵到問題所在,就容易幫到佢。

王家爸爸    發表於 21-5-6 18:32

Jane1983 發表於 21-5-6 14:52
1)寫寫吓漏,可能係唔熟個字點寫。呢d寫多d會ok。

2)睇漏字,解錯題,係問題。作文解錯題可以唔合格的 ...

其實一直都知道,一直都有提,但都係咁,所以先唔知道可以點算(emoji)

0030 發表於 21-5-6 14:15
大人都會有不小心,何況是小朋友次次考試後的家長會老師都同我講,好多時候小朋友不是不會做,只是 ...

如果呢啲唔小心影響一兩分都算,以前可以睇到份卷時,我個小朋友有時一科都失五分,我心裡淌淚

回覆 naturebeauty 的帖子

我女10幾分呀~早兩年我印象最深刻的有一題,12. 1米等於多少cm,她寫1210cm,明明12.是第12題的序號,正確的題目是1米等於多少cm,算啦,有時自己返工都系甘,明明好多資料內容都對著2-3次有時眼大大都會睇漏眼~有出錯的時候

naturebeauty 發表於 21-5-6 11:49
家中小朋友現在小六,讀3私1直其中一間。考完呈分試,考試成績強差人意,學校評她為band 2尾,幸好已有band ...

學校評 B2尾,但入到 B1 直資?請問係邊間?(可 pm)

通常小朋友考試時發揮唔到,因為家長比唔夠鼓勵,而又太大壓力。

sleepy.head 發表於 21-5-6 17:42
通常小朋友考試時發揮唔到,因為家長比唔夠鼓勵,而又太大壓力。

可否說得詳細一點?

近兩年他的分數低,為了不給他壓力,我們都從來唔鬧了,都有鼓勵他

0030 發表於 21-5-6 16:48
回覆 naturebeauty 的帖子

我女10幾分呀~早兩年我印象最深刻的有一題,12. 1米等於多少cm,她寫 ...

但如果牽涉呈分,影響升中,真的希望他可以改到

你女兒的錯,我小朋友都試過,有時會直頭睇漏題目,無做到

naturebeauty 發表於 21-5-6 12:10
感謝回覆,因為我聽說寫明Pre-S1和AT的模擬試卷和練習係比較深,所以一直都買這些給他做。你也說得對,始 ...
其實程度係相對既,Pre-S1同AT既模擬試卷同練習,的確比二三線小學既校內考試深,但係同一線小學比較就淺好多。

naturebeauty 發表於 21-5-6 12:42
請問有什麼方法?

如果肯定小朋友喺壓力下唔小心,最簡單既方法就係俾小朋友多啲考試經驗,例如多啲參加奧數、作文比賽、公開考試之類。
‹ 上一主題|下一主題