用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 RCHK 啓新 vs St. Hilary 德萃
樓主: Kai92
go

[小學] RCHK 啓新 vs St. Hilary 德萃 [複製鏈接]

Kai92 發表於 21-5-6 07:20
2間邊間出路同升學較好?

小朋友現K2,未決定到留SH還是到RC升學⋯⋯

有國際收又afford到我不會揀德萃,德萃主要target local school 想英小又不想太傳統,都係想學國際學校,何況RC都有繁中啱本地家要求。

964000 發表於 21-5-8 05:26
有國際收又afford到我不會揀德萃,德萃主要target local school 想英小又不想太傳統,都係想學國際學校, ...

德萃2020年有第1屆小六畢業生
升中名單上17間學校只有1間IS
B1有6間(官津本區/他區/直資 各2)

Band^ 官津本區+他區+直資
B1 2+2+2=6
B2A-1C 1+1+2=4
--------------------------------------------
B1/近B1 3+3+4=10
B2 0+1+3=4
NR 0+0+1=1
--------------------------------------------
本地 3+4+8=15
非本地 2
總數: 17間

B1 2+2+2=6
本區: 莫壽增 王肇枝
他區: SRL | 華英
直資: SPC 赤提

B2A-1C 1+1+2=4
本區: 沐恩
他區: 體藝
直資: 培基 李國寶

B2 0+1+3=4
他區: 陳瑞祺
直資: 德信 | 培僑中學 羅定邦

NR 3
直資: 宏信
私立: 大光德萃
國際: 港灣

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》

第一屆小六畢業生中學派位結果
https://www.sthilarys.edu.hk/30590-2/

Poyau 發表於 21-5-8 11:12
德萃2020年有第1屆小六畢業生
升中名單上17間學校只有1間IS
B1有6間(官津本區/他區/直資 各2)

呢個成績算係好唔好啊?

TingTing0001 發表於 21-5-8 17:49
呢個成績算係好唔好啊?

升中想讀大光德萃定外闖?
外闖IS只有1間 直資4間B1/B2A-1C
官津本區/他區各2 本區龍頭不在名單

回覆 Poyau 的帖子

升中成績唔算好,不過都係第一屆,日後可能進步很大也未定。
不過好明顯佢唔係target升讀國際學校,同RC比,係意義不大。

既然你問得SH,睇下朱校長點講  

https://m.mingpao.com/ldy/family/parentchild/20210420/1618856193647/%E8%A6%AA%E5%AD%90%E7%AD%86%E9%99%A3-%E7%8E%A9%E5%89%B5%E6%A0%A1%E9%95%B7-%E8%87%AA%E5%B7%B1%E5%AD%A9%E5%AD%90%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E8%87%AA%E5%B7%B1%E9%81%B8

回覆樓主:

個人意見係如果樓主打算小學中學一條龍,想唔到何解唔選RC, 已有多年公開試成績可參考。如果打算小學轉其他考DSE學校,可能Hillary啱D。兩間都不提供DSE, Hillary 有 A level and IB, 如果想到時多一個選擇,都係賣點。如果持續多人離港,新校吸引新生能力都要考慮下,最壞情況捱唔住接埋,近日Mount Kelly 就有不利消息

既然讀緊sh, 應該知Cheung Ngai 係邊個,只可以講佢D細路揀esf

當然, SH新校不能與ESF有歷史的學校比較。但SH 不是一間努力的學校嗎? 點解咁多人說他不好?  SH有固定校舍,有支持團體,而且係一步一步收生,不是一次全開,校長們看來也正常。我不熟此校,只是參觀過及跟校長們傾過計,同埋有面試中學部。

一, 校長老師也有不把自己仔女放同校,會方便。二, 校長都可能會轉工架。

CHP 發表於 21-5-12 10:29
當然, SH新校不能與ESF有歷史的學校比較。但SH 不是一間努力的學校嗎? 點解咁多人說他不好?  SH有固定校舍 ...

建議你睇番之前關於 SH 的討論,不在此重覆啦

當然, SH新校不能與ESF有歷史的學校比較。但SH 不是一間努力的學校嗎? 點解咁多人說他不好?  SH有固定校舍 ...

同意第一段。

但校長、老師唔放仔女同校,就係一個指標。你望吓香港名IS,幾多校長、老師的仔女。

Jane1983 發表於 21-5-12 11:10
同意第一段。

但校長、老師唔放仔女同校,就係一個指標。你望吓香港名IS,幾多校長、老師的仔女。
你令我諗起一個官.

Jane1983    發表於 21-5-13 07:42

Hi CHP, 你自己不就己經同意 "當然, SH新校不能與ESF有歷史的學校比較。". 呢個post 不同人都只是說他不夠ESF 好, 没有說SH 是全港最不好......吧

其實有保留可能係你有其他考慮?
錢應該唔係的話,學校文化,家長同小朋友本身性格等等?如果去咗其中一間,都係唔會輸嘅。只係萬一再轉,邊條路易啲。

SH 真係差幾條街。佢只係一間英小,一樣谷,搵前男拔校長做校監代言人,你都估到佢走乜野路線。

IS係英文、思維、創意的確係優勝。

我有子女分別就讀SH 及國際學校,樓主可以pm我
個人覺得而家無需要為A level 定IB而煩惱,應該諗諗小學想讀local定IS學制。我就是按孩子性格來選,一個local一個IS

聽你講而家小朋友都讀緊SH K2, 你會唔會都問下小朋友會唔會升返SH小學呀?
因為小朋友可能都想同而家嘅同學仔一齊讀小學
坦白講, 2間學校都各有各好, 既然你都1516, 即係你覺得兩間都唔錯啦
咁不如問下小朋友意願, 尤其佢地上周去左小學體驗左一日, 再考慮會唔會原校升讀, 始終小朋友先係讀書果位,佢嘅意願先係最重要
‹ 上一主題|下一主題