用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 RCHK 啓新 vs St. Hilary 德萃
go

[小學] RCHK 啓新 vs St. Hilary 德萃

2間邊間出路同升學較好?

小朋友現K2,未決定到留SH還是到RC升學⋯⋯

RC啦

名氣上完全無得比。

一定係RC

兩間完全唔同教法及管理層
走is 一定rc
走local 活動教學就 sh

SH係僞lS,RC係IS,完全兩回事

兩間差好遠......暫時諗唔到邊方面SH 會好過RC...

如真係有,請指教

SH: In Grades 11 and 12, students can take the IBDP or GCE A-Level programme.  

RC: IB only

我個人喜歡IB, 所以喜歡RC。香港少GCE-A Level, SH也有其可取之處。
~easybring~

校譽及設施根本冇得比

回覆 Kai92 的帖子

Your kid is now K2, right?So your kid got offer from RCHK (year 1) already? and you should have paid the deposit or NR already?
If you have paid, I think you should have decided?

我會揀RC

唔係RC家長,但點睇RC都係全勝,請問新校有乜地方你覺得比RC優勝?或者你有d angle係大家無考慮過的。

Jane1983 發表於 21-5-6 15:33
唔係RC家長,但點睇RC都係全勝,請問新校有乜地方你覺得比RC優勝?或者你有d angle係大家無考慮過的。 ...

小朋友太細,擔心讀IB將來唔適合,唔知會唔會2頭唔到岸。

明白。IB唔係洪水猛獸,表面睇好似無其他學制咁structured,但我覺得讀落套嘢係好貼地,和適合現今社會的發展。好似我女讀Inso,有一個單元係讀中國歷史。佢地無教課書,我唔知佢具體學乜,心諗佢唔荒識d乜。點知有次同佢傾開,發現佢識好多,連課程無包括的朝代,佢都因為有興趣而自己睇晒。呢個點燃和啟發的效果。
你比小朋友試吓讀IB,完成小學,唔啱的話,由RC轉去其他考Igcse的IS都容易。我女有同學係RC過來,好乖和純品。

Jane1983 發表於 21-5-6 15:52

明白。IB唔係洪水猛獸,表面睇好似無其他學制咁structured,但我覺得讀落套嘢係好貼地 ...

謝謝你耐心解答☺️可以知道你女兒是讀邊間嗎?

Kai92 發表於 21-5-6 16:09
謝謝你耐心解答☺️可以知道你女兒是讀邊間嗎?

唔公開講。唔想有某校家長的標籤,無得暢所欲言。

Jane1983 發表於 21-5-6 18:28
唔公開講。唔想有某校家長的標籤,無得暢所欲言。

明白,謝謝。

RC係行國際學校路線,課程都唔一樣,而且將來轉去其他國際學校及外國讀書,學制上都應該容易適應,反而SH目標是本地生。

RC 的成績越做越好,IB 教學方面也比較成熟;另外地點在馬鉄站旁邊,下雨天就連雨傘也不用打、校舍算ok, 有暖水游泳池、rugby練習場、籃球場、Stem 大樓、中文大樓,孩子在當中接受教育是不錯的選擇。

2校學生英文水平有差距!