用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國回港 RT-PCR test
go

[英國] 英國回港 RT-PCR test   [複製鏈接]

國泰網頁提供四間公司︰

https://www.cathaypacific.com/cx/en_GB/prepare-trip/travel-advisories/travel-requirements-for-hong-kong.html

其中一間 "HALO" 可以用速遞送試劑,測試後再揾速遞交試劑,化驗室收到後 24 小時內用 APP 發送結果,咁樣好似好方便喎,唔知有無同學仔用過?

https://www.haloverify.com/

97    0    0    1

回覆 chuyuencheung 的帖子

十二月我囝回港時用過依間。testing kit 送去學校,由學校護士幫手做測試。但要留意你回港日子是否星期一,因要登機前72小時內測試,怕寄回lab有延誤。此間 中心有詢問,回覆都算快!

kin929 發表於 21-5-5 23:07
回覆 chuyuencheung 的帖子

十二月我囝回港時用過依間。testing kit 送去學校,由學校護士幫手做測試。但 ...

我囝囝去年12月回港,guardian 公司也是安排了用這一間的 testing kit做檢測

回覆樓主:

似乎 ok 喎!  出發前三日交試劑,都穩陣攞到結果喎。

但係pick up 係Mon to Fri, next day results....我女星期2中午飛,用唔到...Fri做太早,Mon做趕唔切出results

回覆樓主:

繼續搵緊做test 的資料。

CX在網頁提供4間機構,我睇VS,佢地提供的資料更多,其中有提到做test的Centre 包括Boots 和Superdrug, Boots做的test是PCR,唔知我有無睇錯誤?

另外,既然現在這一刻,hk gov無講到必須做RT-PCR test,那麼我相信乘客可以選擇做LAMP test, 而LAMP test就在Heathrow Airport T2。

https://www.boots.com/covid-19-testing/covid-19-testing-service

回覆樓主:

VS的資料:
https://help.virginatlantic.com/gb/en/covid-19-testing.html#Pre-departure

TTEE1819 發表於 21-5-6 12:20

CX在網頁提供4間機構,我睇VS,佢地提供的資料更多,其中有提到做test的Centre  ...

我無book test的經驗,唔熟悉這範疇,希望有經驗的家長提供資料。感謝感謝。

醒目開學勳章

CX在網頁提供4間機構,我睇VS,佢地提供的資料更多,其中有提到做test的Centre  ...

面書隔離群組有人發電郵問左衞生署, 回覆如下:

poonseelai    發表於 21-5-6 13:09

3b 發表於 21-5-6 12:38
面書隔離群組有人發電郵問左衞生署, 回覆如下:

唔該哂 :)

TTEE1819 發表於 21-5-6 12:23
我無book test的經驗,唔熟悉這範疇,希望有經驗的家長提供資料。感謝感謝。
...

希望有仔女五月回港的家長可以告知T2內有沒有像2020 Christmas 的LAMP test, 可以在三小時內有results 。

我會偏向用CX提供個幾間clinic 。我記得上年10月開始要test個時,其他家長用 coronatest上到機。我覺得呢間做開CX返香港,一定唔會漏俾 document...如果去 Boots, Superdrug, 佢地唔知有幾常做test for飛去香港,最怕就係漏俾 UKAS accreditation...呢份好難自己上網搵
我大女就話Randox比較近屋企。我估都應該ok,到時我自己跟貼d..不過最好就係CX開返傍晚機,咁就可以機場做,無咁煩

wloi 發表於 21-5-6 15:52
我會偏向用CX提供個幾間clinic 。我記得上年10月開始要test個時,其他家長用 coronatest上到機。我覺得呢 ...

謝謝提醒。

醒目開學勳章

wloi 發表於 21-5-6 10:46
但係pick up 係Mon to Fri, next day results....我女星期2中午飛,用唔到...Fri做太早,Mon做趕唔切出resu ...

如果乘搭星期一及二航班就不建議用courier收件服務, 因為收樣及出報告時間有限制,由其是公衆假期,在機場或診所直接做測試較穩妥

llmom 發表於 21-5-6 13:14

希望有仔女五月回港的家長可以告知T2內有沒有像2020 Christmas ...

維珍網頁有提及機場有LAMP test, 而Heathrow Airport官網仍然有提供做LAMP test的booking link,我相信係有的。

https://www.heathrow.com/at-the-airport/fly-safe/covid-19-test

TTEE1819 發表於 21-5-6 16:03
維珍網頁有提及機場有LAMP test, 而Heathrow Airport官網仍然有提供做LAMP test的booking link,我相信係 ...

Thx! 我仔坐CX, 如果有就方便好多,因為我幫佢book 咗 T2 間Hilton hotel比佢住一晚,第二日中午機返香港。

Cathay website入邊book到RT-LAMP test at Heathrow Airport, 想問RT-LAMP同LAMP係唔係一樣港府都承認?

想問報告係咪pdf 形式定係要print out, 我仔早一日去London 做,份報告晚上11點前有pdf,第二日12點上機

wloi 發表於 21-5-6 15:52
我會偏向用CX提供個幾間clinic 。我記得上年10月開始要test個時,其他家長用 coronatest上到機。我覺得呢 ...

阿仔都係打算早一日去London Victoria street 住一晚係randox 做Pcr test, 想問呢間係咪Cx list 入面?

BA COVID-19 tests
https://www.britishairways.com/e ... d19-tests#departure
‹ 上一主題|下一主題