用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 疫情心散欠功課
樓主: CARMA
go

疫情心散欠功課   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 21-5-7 11:46
家人女兒,都唔好話c,b-咋,培道in都唔俾in⋯
女仔B-  的確有d驚。我覺得男仔大概可以忍受到B-,女仔可能B 係極限

b3410 發表於 21-5-6 08:39
如果只因為欠交功課而操行C grade, 的確比較狠心。
疫情網課冇心機上堂,真係唔少見。我小朋友平日屬於好主 ...

我哋當年小學做法唔錯,唔使追你交功課,家長亦唔可以扮唔知,因為唔交無帶唔做,就會red mark係本手冊上面,跟住日日家長要簽名。所以,啲學生係唔願意被red mark的~~~

mcl203 發表於 21-5-7 21:11
我哋當年小學做法唔錯,唔使追你交功課,家長亦唔可以扮唔知,因為唔交無帶唔做,就會red mark係本手冊上 ...

正向教育
學校著重獎勵,沒有記過制度
推行responsible student award
完全無red/blue mark就有gold award
小朋友自己會很著緊
保持自律、自動自覺
家長就可早日完全放手
感恩讀到好學校。

mcl203 發表於 21-5-7 21:11
我哋當年小學做法唔錯,唔使追你交功課,家長亦唔可以扮唔知,因為唔交無帶唔做,就會red mark係本手冊上 ...

我地小學寫家課冊,連欠帶書用具文具,上堂唔守規矩等等都會用紅筆寫,家長每日要簽家課冊的,

我會叫個小朋友檢討下而唔係幫佢求情叫老師改下嘛?了解下可以,唔係叫學校改分

醒目開學勳章

宮二 發表於 21-5-7 22:42

正向教育
無記過唔等於操行分手鬆㗎

回覆樓主:

朋友六年班時嘅操行評語係「學行極差,班中害群之馬」不過已經係多年前嘅事

LeeCC 發表於 21-5-8 07:16
我地小學寫家課冊,連欠帶書用具文具,上堂唔守規矩等等都會用紅筆寫,家長每日要簽家課冊的,
...

即係以前的「寫手冊」,我記得以前都一年寫足十幾廿次,個腦跟本唔會care,比award都唔會志在,呀媽都簽到冇眼睇,總之成績又冇問題,都係大大下自己改善。
所以我好明白樓主的小朋友,zoom課的確悶出個鳥來欠動力,但影響升中又確唔抵, 因為之前表現都不錯的,樓主先同理小朋友,問下佢有咩計,再同佢商量下對策,一起去解決問題,讓他負番自己的責任。

回覆 高達紅色 的帖子

我自己聽完嗰位家長講, 我都嚇左一跳, 唔係親耳聽都無咁驚呀, 嗰位家長因為兒子呢個"B", 考學校時吃盡苦頭

操行影響好大,但老師呈分好少咁絕,其實比B-好多直資已冇得見,成績表出左應該冇得點攪,努力考好,交齊功課,寄望大抽獎

minichong28 發表於 21-5-10 10:45
回覆 高達紅色 的帖子

我自己聽完嗰位家長講, 我都嚇左一跳, 唔係親耳聽都無咁驚呀, 嗰位家長因為兒子呢個 ...

其實佢地無呃你,我朋友係中學和小學都是主任級,佢話小四開始仲係B+就要改善啦,小五上要起碼B+升到A-,一直保持到小六完,否則就算B1佢地自行都無乜行。點解?費事同人教仔女咯。BTW, 我咁講唔係話呢度D小朋友乖唔乖,始終各人成長方式不一樣,我只是反映校方思維而已。

minichong28    發表於 21-5-12 10:02
‹ 上一主題|下一主題