用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 疫情心散欠功課
樓主: CARMA
go

疫情心散欠功課   [複製鏈接]

CARMA 發表於 21-5-5 15:58
操行評分不理想,只是因疫情引致常欠交功課,心散🥺
家長你都認同係疫情導致欠交功課?疫情期間番學時間少咗,學生係多咗時間係屋企完成功課。明明係心散、學習態度有問題先引致經常欠交功課。如果家長堅持係疫情引致嘅,班主任當然唔會睬你。佢會諗其他同學無經歷緊疫情咩?人哋又唔欠交?

mayyylai    發表於 21-5-6 08:10

回覆樓主:

媽媽你要明白一點,操行差比成績差更大件事!我諗你與阿仔一起正視及努力改進!

多謝大家意見,明白嘅當然要正視呢個問題啦!

sasayung_mimiko 發表於 21-5-5 22:01
媽媽你要明白一點,操行差比成績差更大件事!我諗你與阿仔一起正視及努力改進!
...
對,品學兼優 - 都係「品」行先

回覆 CARMA 的帖子

妳一向冇跟佢功課? 老師有冇曾經搵過傾?
我個女學校一有唔妥老師就會打嚟,記得有次英文老師打嚟,佢話唔知係咪上得 zoom 多,小朋友返到學校上實體課瞌眼瞓,叫我留意。 仲有,老師會係內聯網告知邊個小朋友欠功課,家長一定見到。

至於妳話阿仔唔鐘意班主任,點解唔鐘意? 成日挑剔佢? 教書唔好? 定其他? 妳有冇同佢解釋,比返個正面思想比佢

如果只因為欠交功課而操行C grade, 的確比較狠心。
疫情網課冇心機上堂,真係唔少見。我小朋友平日屬於好主動學習果類,疫情期間都有一段時間無精打采,上堂表現差。老師發覺唔對路,上堂特登多問問題,希望可以令佢專注d, 不過效果更差,開始有抵觸情緒,更加唔想上堂。之後好彩復課,多了面授,情況改善。家長會同老師傾,大家都更關心,疫情期間,如何保持同學心理健康,防止出現情緒問題。

欠交功課,的確嚴重好多。我一個小朋友做科長,見佢日日拎紙仔幫老師追功課,追的好辛苦!

既然操行C已經無法改變,不如由佢,做好自己。調整好情緒,心態,做好自己。

另,小朋友平時有冇做開服務?我覺得平時多做服務,幫人,助人,服務社會,操行方面唔會差。

六年級,踏入青春期,對老師的態度已經不似低年級那樣,有時老師一句話已經令青春期的小朋友反感,覺得老師系敵對,變得專門對抗老師

我細女只是上網課時不夠專心,比如有時無開cam等,操行已經由全A變成3A3B了

升中操行很重要, 我地學校有學生操行B, 考學校時已遇到很多麻煩, 有一間B1C-2A既學校校長更加問該位小朋友因咩事操行只有"B", 令到該位家長非常懊惱

minichong28 發表於 21-5-7 10:15
升中操行很重要, 我地學校有學生操行B, 考學校時已遇到很多麻煩, 有一間B1C-2A既學校校長更加問該位小朋友 ...

越來越誇張,校長問嘅應該老實講比佢知老師比全部A 驚你唔信呀校長

高達紅色 發表於 21-5-7 10:35
越來越誇張,校長問嘅應該老實講比佢知老師比全部A 驚你唔信呀校長
B都會被靈魂拷問
其實學校緊手d, 好容易就係操行B喎,例如我哋之前小學。
常年B+,每次問老師如何改善,都係話小朋友其實好乖,表現好好,不過,間中有時上堂唔專心,間中欠功課。咁真係唯有虛心接受,人哋A果d真係表現好過佢。

醒目開學勳章

b3410 發表於 21-5-7 10:49
B都會被靈魂拷問
常年B+,每次問老師如何改 ...
我仔有次B+,有次A-, 都比老師問點解果次得B+.
其實係因為A-果次登記了些比賽獎項有加分, 好彩亞仔識答.

醒目開學勳章

b3410 發表於 21-5-7 10:49
B都會被靈魂拷問
常年B+,每次問老師如何改 ...
你哋有直屬中學手緊啲都無妨,試下讀間234線仲操行分比c,真係想斷人米路咩

b3410    發表於 21-5-7 20:37

bobbob 發表於 21-5-7 11:23
你哋有直屬中學手緊啲都無妨,試下讀間234線仲操行分比c,真係想斷人米路咩 ...
家人女兒,都唔好話c,b-咋,培道in都唔俾in⋯

醒目開學勳章

PTL_L 發表於 21-5-7 11:46
家人女兒,都唔好話c,b-咋,培道in都唔俾in⋯
我仔小1-4操行都係攞B,有時細分仲有c,心諗咁嘅成績表真係唔知搵邊間收,好彩學校明白操行對考學校嘅重要性,小5-6操行都俾A-,連平日曳曳哋嘅同學都攞到B+

bobbob 發表於 21-5-7 12:13
我仔小1-4操行都係攞B,有時細分仲有c,心諗咁嘅成績表真係唔知搵邊間收,好彩學校明白操行對考學校嘅重要 ...
其實家人都有責任,平日太放養,相反,佢又話我太直升機,但我只係使父母應盡的責任,要求小朋友專心上堂,準時交功課、認真學習、尊敬師長,呢啲就係直升機咩?

醒目開學勳章

PTL_L 發表於 21-5-7 12:22
其實家人都有責任,平日太放養,相反,佢又話我太直升機,但我只係使父母應盡的責任,要求小朋友專心上堂, ...
講緊你親戚?不過1家唔知1家事,可能個女好難教呢

bobbob 發表於 21-5-7 12:53
講緊你親戚?不過1家唔知1家事,可能個女好難教呢
係呀,講我親戚。細路仔難教,咪又係家教問題多,除非小朋友有特殊情況,否則又有幾難教?

欠功課影響操行⋯我理解。
老師話,因為內向唔講嘢,影響操行分。反而同班talkative 嘅同學,操行係A-(因為反應積極喎)。至此之後,我對操行保持「平常心」就算。

bobbob 發表於 21-5-7 12:13
我仔小1-4操行都係攞B,有時細分仲有c,心諗咁嘅成績表真係唔知搵邊間收,好彩學校明白操行對考學校嘅重要 ...
你哋就好了,我仔真係一直拎著B-,B   
不過佢自己衰,我覺得同家姐比,佢真係欠功課欠得多好多。家姐就真係有d唔抵,升中之後反而A多B少

‹ 上一主題|下一主題