用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS 收到offer報道~
樓主: plhh
go

KTS 收到offer報道~ [複製鏈接]

Fraser 發表於 21-5-5 14:18
回覆 plhh 的帖子

你個friend 是對的⋯⋯
真係玩得又讀得~咁就真係太好啦

plhh 發表於 21-5-5 11:48
入到呢間學校好開心~但係有朋友點知一盤冷水打落嚟,話入到呢啲學校唔代表讀得書,而且今年好多位派出嚟所 ...

我哋有S同D神校offer,我都有朋友話今年易左入,因為多人揀國際學校同移民

咁佢又的確講緊事實,不過我相信我小朋友就算有返呢班人爭,都仍然會有offer

人哋講乜笑下咪算

Jean1769 發表於 21-5-5 17:59
我哋有S同D神校offer,我都有朋友話今年易左入,因為多人揀國際學校同移民

咁佢又 ...

可能佢地真係當咗移民那批小朋友全部都係神童

今年九小小一以學位數量來說是難考咗。是關只可收3班

jason1978 發表於 21-5-5 19:24
今年九小小一以學位數量來說是難考咗。是關只可收3班
請問知唔知上年小二小三都係5個班,為咩到小六變著3個班?

lijinchan55 發表於 21-5-6 07:44
請問知唔知上年小二小三都係5個班,為咩到小六變著3個班?

睇返之前果年小六有幾多班去計。嚟緊有3班畢業。
今學年:
小一:3
小二:5
小三:5
小四:4
小五:4
小六:3

呢個pattern 係由果屆學生一入學就開始,一個循環

好似
之前某一年超收,冇人放位,
教育局編制只能 24班
所以只能以後調節了

收到offer

入到呢間學校好開心~但係有朋友點知一盤冷水打落嚟,話入到呢啲學校唔代表讀得書,而且今年好多位派出嚟所 ...

尼位「朋友」好無禮貌!陳述事實或無錯,但跟朋友說一段這樣的話的人,個人覺得是酸葡萄而已,可以不理。
KTS 一向非誠勿擾,面試時間差不多是直私中最遲,考核亦不算容易,即係如果有其他心儀的話就考慮清楚啦!就算俾埋offer你,大訂亦在大抽獎後才收,也是很好的安排。

以前小一家長會學校也有分享,入到學校也要努力,不是入到代表成績就一定好!其實冇邊間學校收得就一定讀到書的!神校亦然。個人覺得係要睇孩子、父母、學校之後是否配合得宜及努力的結果。

如網友所言,今年開得三班,學校又不會將貨就價,冇能力的唔會勉強收,有能力的小朋友亦很多,收到代表有能力,父母亦應是跟學校理念相同的同路人,加油

不用介懷,你小朋友好叻叻,大把人爭住入架,邊有咁易考?
九小真係好學校,恭喜恭喜

Azzurro 發表於 21-5-6 08:40
好似
之前某一年超收,冇人放位,
教育局編制只能 24班
確係沙士年開咗六班,原來編制係四班一級!但點解你咁叻知道開六班係因為超收?當年我都都八唔到原因。

Fraser 發表於 21-5-5 14:21
有冇人知校車大概幾錢?(灣仔 & 將軍澳)🙏🏻
學校無校車去港島的,將軍澳綫應該過千,或千五樓下,因為我無坐校車,所以也不肯定,看看有冇其他家長分享

bettyay 發表於 21-5-6 09:22
確係沙士年開咗六班,原來編制係四班一級!但點解你咁叻知道開六班係因為超收?當年我都都八唔到原因。 ...

有爬文一下,免得浪費各位大大時間/ 浪費網絡資源。。

Azzurro 發表於 21-5-6 09:54
有爬文一下,免得浪費各位大大時間/ 浪費網絡資源。。

勁!咁應該爬咗好多年的資訊,做好功課!like

多謝大家嘅鼓勵啊~我哋一家人會俾心機...有你哋嘅支持我個心開心返好多啦,而且我對自己好有信心我千選萬揀嘅心儀學校一定可以同我好好合作,哈哈~

plhh 發表於 21-5-6 11:08
多謝大家嘅鼓勵啊~我哋一家人會俾心機...有你哋嘅支持我個心開心返好多啦,而且我對自己好有信心我千選萬 ...

加油

回覆 balls 的帖子

你的努力已得到回報LA! 唔駛計較人家怎樣說! 我都收到OFFER! 我完全明白你!真心, 今年考小學玩咗咁耐, 去到尾段都有想放棄交KTS!(當時有1 offer) 但最後都堅持拍埋佢! 入埋2ND IN 再拍再親身交, 最後成功,kts 係我女最好嘅offer! 我慶幸自己同老公有堅持!
父母都係小朋友其中一項入選因素! (2ND IN 父母片8mins LOR)
Ps: 我哋都係普通家庭唔係專業人士,背景絕對唔亮麗,所以我深信學校有睇晒我哋條片!
但我同意去到後段考係少咗對手,因我女初段至中段考襯都冇咩回音! 後段先有港同&kts 2nd in !
但學校都有揀過咖嘛! 你現在有offer 應該開心先arm! 🤩

mememeego 發表於 21-5-7 04:08

你的努力已得到回報LA! 唔駛計較人家怎樣說! 我都收到OFFER! 我完全明白你!真心, 今年 ...

恭喜你有KTS offer先,等待KTS出結果真係需要耐心。其實我無考KTS,當時見又係拍片所以第一輪就放棄了。我係覺得樓主朋友好搞笑所以路過搭嘴。同時我身邊都有成日話今年容易考嘅人,覺得人地考到好學校係完全唔需要努力咁,真係好搞笑,有時真係想大返佢地:又唔見你地考到?不過算啦,無謂呢d口舌之爭。

mememeego 發表於 21-5-7 04:08

你的努力已得到回報LA! 唔駛計較人家怎樣說! 我都收到OFFER! 我完全明白你!真心, 今年 ...

少左對手主要無因為絕大部分學校已出result, 如有啱心水自然不再繼續玩這個遊戲啦
‹ 上一主題|下一主題