用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Esf vs pc
go

Esf vs pc

兩間都係一條龍,esf 比50萬買debenture 先入到,你哋會點考慮?

等待天使中 發表於 21-5-5 09:26
兩間都係一條龍,esf 比50萬買debenture 先入到,你哋會點考慮?

我自己放左pc,  其實好易揀,你想行ib定dse.  好唔同。
中文就自己搵人教。

兩間完全唔同既野
想行IS->ESF
想行local->PC

回覆 yankiyan 的帖子

Agree.
真係兩樣唔同教育制度,要睇返屋企上小朋友行條咩嘅路

回覆 等待天使中 的帖子

另外想請教一下,係咪俾咗debenture 就一定收?朋友話俾我知,佢俾咗錢,但係只係有一個面試機會,唔一定收.. 唔知係咪真呢

twinkle00 發表於 21-5-6 11:30

另外想請教一下,係咪俾咗debenture 就一定收?朋友話俾我知,佢俾咗錢,但係只係 ...

一定有得面試
未必一定收㗎
收唔收係取決於小朋友嘅英文程度

謝謝你的回覆

等待天使中 發表於 21-5-5 09:26

ESF係一條龍 培正唔係直升

twinkle00    發表於 21-5-10 15:56

deleted

siuta 發表於 21-5-11 17:15
ESF畢業生有升牛劍長春藤呢啲世界一流嘅大學PC升咩大學我揾唔到,你不妨問一問比較下
...

培正校刊有畢業生升學人數統計
升讀學位以本地為主 三大近半
海外升學無大學詳情

畢業生升學人數統計
2020年 | 2019年
港大 27 | 31
中大 47 | 36
科大 13 | 17
---------------------------------------------------------
三大 87 (47.8%) | 84 (48.8%)
理大 14 | 13
城大 12 | 13
浸大 3 | 6
嶺大 0 | 2
教大 0 | 2
---------------------------------------------------------
八大 116 (63.7%) | 120 (69.8%)
公大 5 | 2
其他 8 | 9
本地 129 (70.9%) | 131 (76.2%)
海外 28 (15.4%) | 23 (13.4%)
學位 157 (86.3%) | 154 (89.5%)
其他 25 (13.7%) | 18 (10.5%)
總數: 182人 (100%) | 172人 (100%)

校刊
https://www.puiching.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?webPageId=29&pageId=56&nnnid=20