用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教下你們SPK(想插K2)
go

請教下你們SPK(想插K2)

我聽講很多資訊可在這個人氣討論區探得到,希望有我攞到資訊啦
我女而家K1,3月b,現在某龍讀緊,但非常心儀聖保祿學校小學部,現階段很想申請插班,我想問過往SPK 是否一有人退學就有插班生立刻補上?定係會待一段時間後才有插班生呢?成功例子的是否有keep 住一路寫信呢?
*我本來2019年報SPK K1 的,但因某些原因,無法去面試。很遺憾呢

有朋友女兒正在讀S P K k1 ,聽佢講早前有一對孖女成功插入K1,佢女個班,所以其實我覺得係一有空缺,校長就會睇信,然之後選插班生

回覆 定音Bella 的帖子

有朋友女兒以前喺spk 讀,佢話本身每年都會有一啲插班位,有啲人會移民,或轉去國際學校。但通常嗰個人一走,就會即刻有人插入嚟.  我估應該係睇信之後再決定揀邊個..

真的謝謝你們回覆!!我們還是在考小學期間努力寫信去聖保祿學校小學部,希望會有面試的機會,謝謝

請問寫插班信有什麼特別事情要注意嗎?

今年咁多人走, 應該有得插.

我諗寫信也是千篇一律個d ..小朋友簡介啊,點解想入你間學校,小朋友特點呀,教育理念等等。。諸餘此類啩不過就算寫信都冇得in...spk好似唔會in插班生,因為我都冇聽過spk會in 插班生,多數直接俾offer(我估)

回覆樓主:

成個SP系只會幼稚園K1或幼兒園N1,及升中時會公開招生,其他级別是寫自薦信後,有空缺學位校長才再看所有申請者而揀人面見,面見後才決定是否出offer

回覆 patsm 的帖子

好網友!為我矯正謝謝!!

知有人從聖幼插K2到SPK,最後成功直升小學,插得入SPK應該係最穩陣入SPCSPS嘅途徑。至於小學先去考,我諗唔係個個都有機會interview

回覆 monodad 的帖子

但spk寫信去都未必有得in 插班呢反而聖保祿學校小學部就收插班生p.2~5
不過其實真係都好心儀其小學部,唯有盡力去寫信啦!希望有得In

兩樣都試下,無壞

回覆 monodad 的帖子

真的非常感謝,我會盡力去寫信試吓

如果間龍係聖幼就無謂轉啦,插班生評估得一年,升小輸蝕,萬一升唔上就半天吊好彷徨

FYI,SPK 插班生升小時第一round係唔會有offer住嘅,呢樣嘢要自己衡量

快樂火雞 發表於 21-5-25 09:20
如果間龍係聖幼就無謂轉啦,插班生評估得一年,升小輸蝕,萬一升唔上就半天吊好彷徨 ...
是的,是聖幼,但是今年K1 上下晝班加埋有成240人去競爭聖私學位扣除1x個男仔,競爭依然大都好擔心升唔到聖幼,至於聖津,興趣不大,因為升中成績不透明呢,不過我到時乙一聖津應該穩陣抽到o既

monodad 發表於 21-5-25 09:29
FYI,SPK 插班生升小時第一round係唔會有offer住嘅,呢樣嘢要自己衡量

你的資訊實在太重要喇!不過我估佢後備位應該會俾返d插班生,因為呢,spk 都會有好多學生(30~40個)有其他神校Offer

定音Bella 發表於 21-5-25 09:45
是的,是聖幼,但是今年K1 上下晝班加埋有成240人去競爭聖私學位扣除1x個男仔,競爭依然大都好擔心 ...
乙一是大抽獎,不存在穩陣的。

monodad 發表於 21-5-25 09:29
我以為K3插先冇得一齊入tim~

無識人K3插到