用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 生蛇有什麼可食?
go

[英國] 生蛇有什麼可食? [複製鏈接]

朋友孩子現生蛇,有藥食,見有紅瘡及眼睛充滿红,有什麼可做/可適合食療?
   0    0    0    0

brother4 發表於 21-5-4 22:38
朋友孩子現生蛇,有藥食,見有紅瘡及眼睛充滿红,有什麼可做/可適合食療?
...

小女和我也生過蛇,只食藥,沒其他可做。相信你指的紅瘡就是蛇,不過眼充滿紅筋,不知是什麼。睇醫生時醫生沒說?還是當時未有紅筋?

有無 book 私人醫生睇下?好似咁嚴重?希望快D好番!真可憐

...

all thx,同時是孩子宿舍同學,看有什麼可以幫佢。。。

要吃清淡點,不能吃濃味/刺激的東西,比如辣~

...
生蛇係身體裡面既帶狀疱疹病毒引起,好多人身體裡面都有,只係喺抵抗力弱時發作。唔係好大問題,但係會好唔舒服。只要睇醫生,食幾日抗病毒藥就得。

如果搵唔到醫生,試下去藥房,同藥劑師講想買Acyclovir,俾佢望下有幾嚴重,睇吓佢賣唔賣俾你。

brother4 發表於 21-5-5 08:21
all thx,同時是孩子宿舍同學,看有什麼可以幫佢。。。

生蛇,高度傳染,宿舍同學要注意。瘡疱傷口要護理好,否則會發炎入菌。

Herpes Zoster Ophthalmicus, 蛇在軀幹皮膚,食藥ok, 但在眼要看醫生好D

...

我自己生過蛇,除吃西藥外,自己還吃龜苓膏,主要是土茯苓清熱毒,刺痛及紅腫即時退。

不知外國唐人雜貨店有罐裝龜苓膏否。

Yanamami 發表於 21-5-5 11:11
生蛇,高度傳染,宿舍同學要注意。瘡疱傷口要護理好,否則會發炎入菌。 ...
生蛇雖然係水痘既病毒潛伏喺神經度引起既,但係同水痘唔同,生蛇係唔會傳染既。除非小朋友出過水痘,否則係唔會生蛇既。

王家爸爸 發表於 21-5-5 19:26
生蛇雖然係水痘既病毒潛伏喺神經度引起既,但係同水痘唔同,生蛇係唔會傳染既。除非小朋友出過水痘,否則係 ...
我媽啱啱生完,佢問我出過出痘未,我話唔記得,屋企個工人亦唔記得,所以醫生同我講,小心尐,會惹人。

王家爸爸 發表於 21-5-5 19:26
生蛇雖然係水痘既病毒潛伏喺神經度引起既,但係同水痘唔同,生蛇係唔會傳染既。除非小朋友出過水痘,否則係 ...

「生蛇」患者有機會令沒有出過水痘的人出水痘。

值得一提的是,打過水痘防疫針,是減低出水痘的風險及降低水痘帶來的併發症,不等於完全不會出水痘。

穩陣起見,「生蛇」患者應避免接觸家中免疫力低的人、孕婦、幼童,尤其是1歲以下的嬰兒(因按照目前香港兒童免疫接種計劃,幼兒接種第一針水痘針的時間為1歲)。

https://www.bowtie.com.hk/blog/zh/生蛇

回覆 brother4 的帖子

病情穩定後, 大約水泡乾了,可買活性B12 Methycobal 500,一日三次,每次一粒,可使神經線損傷早些康復,食用前可先請教醫生或藥劑師適合劑量!
‹ 上一主題|下一主題