用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 Ms Cheung 面試班好嗎?
樓主: ac1212
go

Ms Cheung 面試班好嗎?

i_love_leibb 發表於 22-1-6 08:40
見到有朋友話好,本身我諗住遲啲k2試下,我想問係言語上好侮辱定係點?我都好擔心個女接唔接受到( ;´Д ...

我嗰陣睇返片係唔太理我個女,淨係會叫叻嘅小朋友答問題。我個女講故事又會話佢講錯,所以之後我個女就唔敢上堂答問題

真係人夾人, 有幾個同學讀過, 都考到一手Offer

jbbmom 發表於 22-1-7 09:07
真係人夾人, 有幾個同學讀過, 都考到一手Offer

認同「人夾人」,好在佢續個月收費,試唔岩可以隨時轉

回覆 ac1212 的帖子

佢Fb寫今年有15個入spcc喎,好犀利

回覆樓主:

我上了一個月, 我仔好怕佢. 以後去佐敦都驚. 我睇番上堂 video, 好心痛個你比人咁奚落, 比人咁鬧 .

我仔改去上樂萃, 好好. 我仔今次考小成绩都好好, 除了spccps, 其他有考的都有 offer.

要考小學, 唔一定要受咁多壓力, 小朋友也唔一定比人炳, 都可以有好成绩.

回覆 bbchu0316 的帖子

恭喜你!
記得以前曾經有家長分享過樂x老師都踩到小朋友一文不值, 可能唔同老師... 睇彩數

jbbmom 發表於 22-2-3 00:39

恭喜你!

我同其他朋友也有上樂萃, 老師好關心小朋友, 也很 support 媽媽.

miss Cheung就只係好偏心佢覺得好有 potential 的學生, 上堂比好多機會佢哋答問題. 對佢認為冇potential 的學生, 西口西面, 好難頂. 我朋友話佢D 2nd in 班, 也流到爆.

好的面試班有好多, 例如 RTS, 苗成長, Smarties House 也好好.

Miss Cheung, 絕不推介. 佢淨係識拎所謂的家長 WhatsApp screen cap 做 marketing

身邊都有朋友上過樂x, 老師好惡, 可能真係唔同老師.

無上過其他你提及的, 除咗SH, SH係完全唔掂! 除非錢多時間多, 上多個面試班無妨. 之前都有d post討論過, 好多用家苦主

jbbmom 發表於 22-2-4 00:11

身邊都有朋友上過樂x, 老師好惡, 可能真係唔同老師.

我有朋友又話smarties house 好好, 佢仔有spccps offer. 可以佢老師好.

Hmmm SH用家應該了解入到神校到底係小朋友本身醒過人定係靠SH..我係用家, 入到最心儀學校, 但唔係因為SH. 睇過佢哋上zoom亦體驗過小一zoom/實體interview就會明白. SH幾位老師都差唔多

SH所教嘅一定唔足夠考到spcc, 教埋d旁門左道.. 不過SH識揀學生

我朋友個女考到DGS同spcc, 有上Ms Cheung及其他面試班, 所以唔可以入哂Ms Cheung數. 個小朋友本身乖巧醒目

Anyway, 恭喜你朋友!

我小朋友有讀SH, 亦只有上呢一個面試班,今年考小考左13間,有9個offer, 當中有神校offer, 自己都有同小朋友上SH 既booster class, 唔覺佢地有教d旁門左道既野,反而覺得d老師好用心教。

不過我都認為要同老師夾到,家長自己都要跟,先會事半功倍

相信每間面試班都有指導學生獨有教學方針,雙方夾得到可以更有效幫助小朋友應付面試。
經歷過小一面試遊戲,真心覺得取得到心儀offer需要小朋友努力、家長努力扶助、大家應付面試心態、給予小朋友鼓勵和支持都好重要,準備中的大家加油,希望小朋友能入讀合適的好學校

回覆 siraK 的帖子

咁恭喜曬你。你上邊個老師?有用心教咁難得..

我哋都係9個正選offer, 考咗11間,好彩見SH唔對路,即刻報多間面試班

jbbmom 發表於 22-2-9 16:12
回覆 siraK 的帖子

咁恭喜曬你。你上邊個老師?有用心教咁難得..

請教報左邊間?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我個女之前上過一之後搞到小朋友唔敢係好多人面前講野 有反效果 建議唔好上 之後搵左第二個老師上堂 個老師都花左啲時間先解開佢個心結

請問面試班不是多數是短期課程?

請問一下,呢個ms cheung係私教定係邊間?令外SH即係咩?感謝(emoji)(emoji)(emoji)

icefung 發表於 22-9-30 07:21
請問一下,呢個ms cheung係私教定係邊間?令外SH即係咩?感謝(emoji)(emoji)(emoji)
...

係一間facebook上面one man band搭個教英文的。自吹自擂話有幾十個學生入d乜乜學校second in
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊