用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收到播道候補面試
樓主: xiaoting100
go

收到播道候補面試 [複製鏈接]

回覆 xiaoting100 的帖子

十分重視禮貌。 學術為主,睇表達能力,專注度,重中英文,詞語、續句、朗讀及理解篇章、圖片考問、情境解難、中英文個人對答; 由淺問深,細心觀察。 之前有小組遊戲作觀察...等,同其他要面見的學校差不多。 好睇面試表現。 (如心儀,有得in, 就加油噢)。

Macy 發表於 21-5-8 13:16

學術為主,睇表達能力,專注度,禮貌,重中英文,詞語、朗讀及理解篇章、景境解 ...

好似都幾大挑戰,謝謝

plhh 發表於 21-5-6 14:16
點解咁得意嘅?我哋waiting 反而冇得in,reject反而有得見?

係呀 對佢真係超失望

我都係第一round 冇得in,但仲未收到消息😑

rachel_cty 發表於 21-5-6 14:12
回覆 Kasiufung 的帖子

我地從來冇 in 過交左 portfolio 就已經 rejected

交咗片同portfolio之後有收到rejected通知?定waiting呀?

Eunice0203 發表於 21-5-12 08:21
係呀 對佢真係超失望

等吓應該有㗎,佢想見晒所有學生

播小好睇面試表現收生,估計盡量面見,不斷拔合適學生。見以往六七月會再call waiting小朋友面試,有些是二面,有些是三面,表現理想,聽聞一/ 兩周會內收到offer。 如心儀,仲未有offer可寫信求位連成績或其他資料,睇吓有無位和面試機會。同其他學校差不多,好睇面試表現。如有in 機會,又想入,咪當再試心態,小朋友輕鬆些,表現會自如。六七月In 小朋友大些會好過之前9月和10月in。 播道始終區內近,播小有質素一線英小,有競爭力。 如心儀,一試。其實間間都係咁,睇有無位同表現和誠意。

5月中面見嘅小朋友收到消息未呀?

kmomok 發表於 21-5-25 16:43

有無人知5月嗰次in咗幾多人左右?

我都未in,我都係交片嘅咋喎,交片之後waiting

Me too, 舊年交左片,無in過,只說waiting.....其間交左兩次信,等到花兒也謝了!
以家播道又新一輪收叩門嘅人,對之前交左片,profolio 嘅人唔可以再交,真係唔公平!

rachel_cty 發表於 21-5-6 11:56
我都收到 email 同電話
但我地申請個陣交完 portfolio 就已經冇 1st in
上星期收到 email 叫下星期 interv ...

即係你無交片,只交portfolio?

kmomok 發表於 21-5-25 16:43

我都好想知呀

AudreyLili 發表於 21-6-3 10:33
我都好想知呀

尋日收到喇

bearbear1206 發表於 21-6-3 00:15
Me too, 舊年交左片,無in過,只說waiting.....其間交左兩次信,等到花兒也謝了!
以家播道又新一輪收叩門 ...

我都係一樣,交片後waiting, 交了幾封信,冇回音, 傻傻哋等

明白心情。 Waiting 了一段時間,有無試交求位信 連 K3 成績表及其他證書? 求位可以再睇睇有無機會二面或三面。 播道重視面試表現而收學生,因為面試非常會睇禮貌、定性、反應,再睇學術能力。 如果未有offer,但又心儀,可能要求位。 六月的叩門面試會有機會同揀選的求信面試 進行,但只有很少流動位,仍可以一試,間間都係咁㗎喇。 加油!

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題