用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正小一入學講座有冇人去?
go

培正小一入學講座有冇人去?

本來想報,但見到收$100報名費,覺其他學校既入學講座會收錢,覺得有D搶錢感覺。

有冇人知係年年都收?
老實講學費我甘心俾,但聽入學講座都要比錢就唔太順。

收費的入學講座的確有d奇怪?
是否當申請入學的報名費?

c27cheun 發表於 21-5-3 09:36
本來想報,但見到收$100報名費,我唔覺其他學校既入學講座會收錢,覺得有D搶錢感覺。有冇人知係年年都收?
老實 ...

往年唔覺有,係今年先見。

我唔比啦,$100,比左唔通收你入學咩,仲要得15%比圈外人,跟本係小圈子遊戲

lukwinghong 發表於 21-5-4 09:58
我唔比啦,$100,比左唔通收你入學咩,仲要得15%比圈外人,跟本係小圈子遊戲
...
已經full 咗。原來會送一本書。

本書有咩用

往年沒有收費的

作為家長都唔洗勞氣,依家嘅趨勢係,你唔去大把人去,睇家長點樣睇間學校,大家各自加油

lukwinghong 發表於 21-5-4 09:58
...

呢個安排真係幾搞笑,神校都唔會咁串咀吧

DengCK 發表於 21-5-4 13:27
呢個安排真係幾搞笑,神校都唔會咁串咀吧
都有好處,用來過濾有心人

新校長新作風

b3410 發表於 21-5-4 10:52
已經full 咗。原來會送一本書。

仲加開多場!

由於反應熱烈,入學資訊講座首場名額已滿,現於同日加開一場

本校將於5月29日(星期六)舉辦「入學資訊講座」,為有興趣報讀培正小學及幼稚園的學生家長分享最新入學及課程資訊,如欲報名參加,可登入以下連結

https://pcpsseminar.ievent.hk/

(*是次活動歡迎家長參加,小朋友毋須出席)

聽完入硬咪聽下 咁樣收人$100 有點兒那個... 睇誠意咩..

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

其實佢哋係一間私校,安排簡介會要收費,我個人覺得無咩問題,如果我覺得佢唔應該收費,咁我咪唔報呢間囉,何須批評?

有私校收幾百蚊報名費咪仲.....

大波大 發表於 21-5-16 20:46
其實佢哋係一間私校,安排簡介會要收費,我個人覺得無咩問題,如果我覺得佢唔應該收費,咁我咪唔報呢間囉, ...

報名費同聽簡介費係唔同野喎

回覆樓主:

聽升小簡介會,點解要免費?
培正係私立小學,無可能要免費介紹俾你聽?
政府的官津係唔係會免費講俾你聽?
同埋,培正係唔係一間無人讀的學校?
最緊要,一百元係唔係唔肯俾或者係唔係俾唔起?

講真,開冷氣機都要俾電費
咁多校外人入來學,搓手液都要準備

回覆 lifeofshow 的帖子

I think so too....actually there is cost to organize a briefing la.....

lifeofshow 發表於 21-5-17 15:08
聽升小簡介會,點解要免費?
培正係私立小學,無可能要免費介紹俾你聽?
政府的官津係唔係會免費講俾你聽? ...
同意, 樓主話學費甘心俾, 呢$100就覺得唔太順
就等同幾千蚊買部iphone就無所謂, 但俾$8 用whatsapp就唔得既心態

坦白講, $100 就係用黎sort一大班唔係有心報讀, 大包圍既家長
你唔報大把人報