用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 K2下學期中,英,數程度?
go

K2下學期中,英,數程度? [複製鏈接]

如果要準備K3下學期7月扣門一線小學,
K2下學期中,英,數應該要有什麼程度?

感謝賜教!
   4    0    0    0

回覆 2pigmama 的帖子

樓主可以參考坊間小一 補充練習 可略知一二程度另外, 如果識人係入面讀亦可取心儀津小 測驗考試卷 作參考
有d 津小未必 設筆試環節 要查清楚
再黎係通常係名津附近有好多補習社 有d會開叩門 操卷班, 如有心 叩門可以打聽下
最後當然 小朋友基本禮貌 語文能力要有
希望幫到你

littlecat123 發表於 21-5-4 15:31
回覆 2pigmama 的帖子

樓主可以參考坊間小一 補充練習 可略知一二程度另外, 如果識人係入面讀亦可取心儀津 ...

如打算叩地區一線津小(>50% B1),最好本身小朋友係果區嘅名私幼或其他區嘅名私幼出身,再加上擺佢111(有d名津小非111或110會表都唔收),最後係開始儲料砌好份portfolio (cert, family photos, 推薦信,自薦信)。學術程度當然都緊要但要先滿足到以上幾點先有戲唱,否則可能收叩門申請時已被screen走了冇得面見,或者表面上zoom in或group in左你就reject. 利申 上年成功非111叩到兩間一線津小.

回覆樓主:

多謝你的意見。

kisani 發表於 21-5-5 18:16
如打算叩地區一線津小(>50% B1),最好本身小朋友係果區嘅名私幼或其他區嘅名私幼出身,再加上擺佢111(有d ...

請問推薦信主要來自咩地方?自己幼稚園嗎?因為讀龍校,學校唔會有推薦信。謝謝

kisani 發表於 21-5-5 18:16
如打算叩地區一線津小(>50% B1),最好本身小朋友係果區嘅名私幼或其他區嘅名私幼出身,再加上擺佢111(有d ...

可分享有什麼證書?thx

Anaisbear 發表於 21-6-6 09:35
請問推薦信主要來自咩地方?自己幼稚園嗎?因為讀龍校,學校唔會有推薦信。謝謝
...
多數可以搵幼稚園校長寫,另外可以搵ECA老師/教練寫下(如果小朋友有拎過獎)

bobojojo 發表於 21-6-6 12:33
可分享有什麼證書?thx

校內外比賽獲冠亞季軍嘅個人獎,都可以係課外活動嘅比賽。單是獎狀本身可能唔太重要,但可以從獎狀/興趣班學左幾耐等令小朋友嘅個人特質、性格強弱項等塑造得更立體。

twinkle00    發表於 21-6-7 17:19

kisani 發表於 21-6-7 09:31
多數可以搵幼稚園校長寫,另外可以搵ECA老師/教練寫下(如果小朋友有拎過獎) ...

謝謝
‹ 上一主題|下一主題