用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 約克幼稚園多元智能班有用嗎?
go

約克幼稚園多元智能班有用嗎? [複製鏈接]

各位親,

目前小朋友在約克讀幼稚園k1上午班,我家裡今年10月又有小孩子出生,怕一個保姆不一定理的過來,所以想上幼稚園的小孩子想上全天班。也就是上九龍塘約克的多元智能班,看到多元智能班有英文(英國 Cambridge YLE 劍橋英語活動(start level),英國聖三一(thrinity college) GESE英文口語培訓(grade1 &2 )
英國三聖一(thrinity guildhall) young performers’ certicate(ypc)話劇遊戲學習活動,英語拼音活動,英詩朗誦技巧訓練,show and tell, 英文故事分享

語文: 故事分享及角色扮演,小一面試培訓,主題活動

普通話: 唐詩, GAPSK普通話中級練習
普通話詩歌朗誦技巧訓練課程

通識

專題研習
時事探討
外訪活動(例如參觀惜食堂,消防局,機電工程署等)
校外參觀活動(例如花卉展)

體藝

兒童騎馬訓練營
射箭訓練
兒童繪畫
兒童手工創作

其它
小食製作
科學實驗
功課輔導

這個班時2點到5點

但是我覺得英語有點用之外,其它的用處大嗎?

我們本來在約克上幼稚園了,目前是5600,如果加上下午班与校車,一個月要1.3萬了,有点贵,就不知道下午的多元智能班是不是真的有用,值不值?還是我去外面給孩子報一個英文的興趣班,只上上午班,而不讀這個多元智能班,請各位親給點意見。
   0    0    0    0

同事分享 雙職家庭 沒請工人姐姐
女兒York 加多元智能班
放學後長老照顧 沒外補(星期六日係親子時間)
考入女拔 (現在小二)

回覆樓主:

MI 班是包埋中午膳食,做埋功課(但有時小朋友本身做得慢都係做唔切,回家後家長要跟返) ,好多考Cert嘢學校幫你plan幾時考咩,學校可以適時調節去比training小朋友,另外會攪會堂表演,個班會攪埋呢啲訓練,如果咁多嘢要自己接送都幾辛苦。但要記住MI班唔係萬能,雖然話考試前幫小朋友做revision ,如果想小朋友成績好就自己跟返溫書功課。 如果怕貴想睇下先,遲啲bb出世攪唔掂時先試下插班。

vingo 發表於 21-5-2 09:54
各位親,

目前小朋友在約克讀幼稚園k1上午班,我家裡今年10月又有小孩子出生,怕一個保姆不一定理的過來, ...

方便啲都係學校搞掂算,出去搵英文班補習都唔平,跑來跑去大人小朋友都好攰
‹ 上一主題|下一主題