用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有讀鄧顯中學的同學或者家長嗎,想問問大家 ...
go

請問有讀鄧顯中學的同學或者家長嗎,想問問大家 [複製鏈接]

請問有無現在讀鄧顯中學的同學或者家長可以幫幫我,想問:

1. 鄧顯中學功課多嗎,特別係主課,大概要做幾耐?

2. 一個學期幾多考試,測驗呢?

3. 上、下課幾點?

4. 補課很多嗎?幾點放?補星期六日,假期嗎?

5. 呀SIR,MISS,訓導,新校長怎樣?師生關係好嗎?

6. 上課氣氛好嗎?積極答問題還是好被動,同學態度、紀律如何,上課嘈唔嘈?

7. 係咪好注重谷成績呢?要攞好多獎?出去比賽?

8. 出去食LUNCH定要學校食?帶飯有無蒸氣機?幾點食到幾點呢?

9. 捉遲到,欠交,儀容情況係點?點樣罰?

10. 課外活動多唔多?活動到幾點?有無交流團呀??

11. 疫情停課,網課會點?用ZOOM嗎?家長日,考試會點?

12. 同學們老師們夠唔夠休息,壓力大唔大?

不好意思問題有點多,唔該大家幫幫忙,真的萬分感激!

0    0    0    0

回覆樓主:

嘩,好多問題,唔緊要逐條答(emoji)
我女兒都在鄧顯讀,知道的盡量答。
1。功課的確多,主科和副科,要做幾耐,睇下小朋友能力,女兒當年都做好耐。
2。2測2考,考試前老師再嚟過小測先。
3。依加都返8點,行夏令制,如行冬令制,返8點2O分。下課1時35分(夏)/3時45分(冬),未計放學D活動。
4。補課返星期六上午/下午,有D同學返晒上下午,老師安排學生返去補底,不過,唔係老師教,係舊生回校教學生。
5。全校老師都好好,不過緊有D惡老師,hea 老師。
6。上課氣氛好,同學都積極答,唔識答次次都叫你答(阿女見過)。同學好好,呢間學校出名紀律嚴格。
7。好谷成績,你有能力,老師先叫你出去比賽。
8。可以出去食/係學校食,可帶飯,家長送飯都得,留意通告有寫。依加只返半日,不用留校食飯。
9。對儀容超嚴格,遲到要罰企,遲到3次記缺點。
1O。課外活動多,是乎該活動玩到幾點,你預6點前走到,有交流團(暑假)去英國。
11。用team 上網課,依加開始逐步返學校上課,下午要網課,追課程。
12。阿女話辛苦(功課多和深)和壓力大(來自自己,因D同學水平真係高)。
希望幫到你啦,小朋友入到鄧顯,雖然辛苦和壓力大,但係佢睇到係另一個知識世界,係值得的,做家長,只可以多關心和理解佢既壓力。

tt106 發表於 21-5-2 00:12
1。功課的確多,主科和副科,要做幾 ...

1。功課的確多,主科和副科,要做幾耐,睇下小朋友能力,女兒當年都做好耐。
2。2測2考,考試前老師再嚟過小測先。
3。依加都返8點,行夏令制,如行冬令制,返8點2O分。下課1時35分(夏)/3時45分(冬),未計放學D活動。
4。補課返星期六上午/下午,有D同學返晒上下午,老師安排學生返去補底,不過,唔係老師教,係舊生回校教學生。
5。全校老師都好好,不過緊有D惡老師,hea 老師。
6。上課氣氛好,同學都積極答,唔識答次次都叫你答(阿女見過)。同學好好,呢間學校出名紀律嚴格。
7。好谷成績,你有能力,老師先叫你出去比賽。
8。可以出去食/係學校食,可帶飯,家長送飯都得,留意通告有寫。依加只返半日,不用留校食飯。
9。對儀容超嚴格,遲到要罰企,遲到3次記缺點。
1O。課外活動多,是乎該活動玩到幾點,你預6點前走到,有交流團(暑假)去英國。
11。用team 上網課,依加開始逐步返學校上課,下午要網課,追課程。
12。阿女話辛苦(功課多和深)和壓力大(來自自己,因D同學水平真係高)。
希望幫到你啦,小朋友入到鄧顯,雖然辛苦和壓力大,但係佢睇到係另一個知識世界,係值得的,做家長,只可以多關心和理解佢既壓力。

好似如7所講,好谷:想知道,成績跟不上怎麽辦?是否除了周六上下午都補課外,仲有沒其他?(6都算壓力,唔識答次次都叫答)

medicine 發表於 21-5-2 00:28

小朋友上課要聽書,回家要温書,所以一日24小時都唔夠用,慢慢會越夜先訓。個個開始時都成績跟唔上,老師會叫你星期六去返補底班,我覺得功效一般,最重要係靠平日温習,可以去補習,當年阿女頭2年都跟唔上,成績表全紅色,D同學好好,放學教佢,夜晚做功課透過電話教佢,有時好早返學教佢,中二學期尾開始只有2~3科紅色。
學生係學期尾考試真係好差,會要佢留班,唔合格D主科同學,係暑期3星期上補習班,由老師再補一次,3星期後有測驗,阿女話唔難(阿女都去果2年)合格者可升班,唔合格要留班。
唔知解答咗你既問題。

tt106 發表於 21-5-2 00:12
1。功課的確多,主科和副科,要做幾 ...

多謝你咁詳盡回應和鼓勵我,真係好幫到手,感激不盡

tt106 發表於 21-5-2 08:18
小朋友上課要聽書,回家要温書,所以一日24小時都唔夠用,慢慢會越夜先訓。個個開始時都成績跟唔上,老師 ...

咁D同學仔真係好好,恭喜你個女進步左咁多,我相信媽媽嘅付出都唔少呀,你囡囡而家中幾了?

小朋友上課要聽書,回家要温書,所以一日24小時都唔夠用,慢慢會越夜先訓。個個開始時都成績跟唔上,老師 ...

小朋友上課要聽書,回家要温書,所以一日24小時都唔夠用,慢慢會越夜先訓。個個開始時都成績跟唔上,老師會叫你星期六去返補底班,我覺得功效一般,最重要係靠平日温習,可以去補習,當年阿女頭2年都跟唔上,成績表全紅色,D同學好好,放學教佢,夜晚做功課透過電話教佢,有時好早返學教佢,中二學期尾開始只有2~3科紅色。
學生係學期尾考試真係好差,會要佢留班,唔合格D主科同學,係暑期3星期上補習班,由老師再補一次,3星期後有測驗,阿女話唔難(阿女都去果2年)合格者可升班,唔合格要留班。
唔知解答咗你既問題。

多謝你的詳細分享及解答.

學校整體成績好,離不開全體師生的努力.家庭的理解及支援.

年前曾經對鄧顯的各個年級人數甚有興趣.在某個post被幾個(鄧縣)家長話,他們所知係極少人留班..校務報告有各個年級人數的變化,有網友幫手計算出來.今日聼真用家分享,堅信當日的感覺.

最後,祝賀你的女兒繼續進步,將來獲得理想成績.

傘尼 發表於 21-5-2 16:11
多謝你咁詳盡回應和鼓勵我,真係好幫到手,感激不盡

希望你小朋友好快適應鄧顯中學生活,壓力間間 band 1 中學都有,只要小朋友盡咗力,結果可能不合格,都要多鼓勵佢,下次可以考多1~2分都叫進步咗,遇到功課難題,鼓勵佢請教同學,要知道呢間係神校,功課和考試都深,我女兒試過灰到要轉校,同女兒傾談後,佢願意接受挑戰,繼續留校就讀。當佢慢慢長大,呢間中學既磨練對佢人生好大幫助。

medicine 發表於 21-5-2 16:31

大家一齊努力啦!

tt106 發表於 21-5-2 16:31
希望你小朋友好快適應鄧顯中學生活,壓力間間 band 1 中學都有,只要小朋友盡咗力,結果可能不合格,都要 ...
這就是家庭的理解及支援.
有的會心痛子女,早早轉校.有的會如你一樣,鼓勵小朋友,迎難而上,從而戰勝困難.這一點,值得贊許

傘尼 發表於 21-5-2 16:15
咁D同學仔真係好好,恭喜你個女進步左咁多,我相信媽媽嘅付出都唔少呀,你囡囡而家中幾了?
...

今年中六考DSE啦,回顧六年,悲喜交集,要學識放手,功課上已幫不了,只能靠佢自己和多鼓勵佢,一次比一次少進步,都叫進步,不要給她任何壓力,因佢哋已經有好多壓力。

Joe8889    發表於 21-5-4 07:25
medicine    發表於 21-5-2 16:54

傘尼 發表於 21-5-1 22:10
請問有無現在讀鄧顯中學的同學或者家長可以幫幫我,想問:

以我所知答下您
1功課肯定多
5新校長係原校升,在鄧顯工作了二十幾年,一定會繼承前兩任校長嘅教學理念,是一個謙厚中年男士
小貼士:如果面試嘅係男仔,級前三名收嘅機會極高.因為大抽獎階段入鄧顯係女仔多過男仔,大家可以留意下鄧顯每班女仔係比男仔多出幾個.

tt106 發表於 21-5-2 16:38
今年中六考DSE啦,回顧六年,悲喜交集,要學識放手,功課上已幫不了,只能靠佢自己和多鼓勵佢,一次比一次 ...

祝您囡囡係咁摘星!

回覆樓主:

承你貴言,多謝。

tt106 發表於 21-5-2 16:31
希望你小朋友好快適應鄧顯中學生活,壓力間間 band 1 中學都有,只要小朋友盡咗力,結果可能不合格,都要 ...
好呀,聽左你嘅經歷,我信心都大咗,希望一切OK啦!你女女中一、二那時是舊校長,現在換了新校長,唔知D 各種安排有無變呢....總之多謝晒你

tt106 發表於 21-5-2 16:38
今年中六考DSE啦,回顧六年,悲喜交集,要學識放手,功課上已幫不了,只能靠佢自己和多鼓勵佢,一次比一次 ...
祝你囡囡考試順順利利,成績優秀,考進心儀學系!

傘尼 發表於 21-5-2 22:14
好呀,聽左你嘅經歷,我信心都大咗,希望一切OK啦!你女女中一、二那時是舊校長,現在換了新校長,唔知D 各種安排 ...

學校有D保守,多數唔變,但都要多留意。

傘尼    發表於 21-5-2 22:29

ruisz 發表於 21-5-2 20:13
以我所知答下您
1功課肯定多
5新校長係原校升,在鄧顯工作了二十幾年,一定會繼承前兩任校長嘅教學理念,是一 ...
多謝你的資訊呀,可唔可以分享多D 最近這一兩年這位校長升任之後,有無野同之前唔同咗,包括學業、課外活動、升留班或星期六補課之類,唔該曬!

傘尼 發表於 21-5-2 22:19
祝你囡囡考試順順利利,成績優秀,考進心儀學系!

多謝先。

醒目開學勳章

齋睇都戥你哋辛苦,自問無咁嘅心理質素就千祈咪報呢間

subb    發表於 21-5-3 15:01
‹ 上一主題|下一主題