用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Pre-S1 數學卷一般的分數係幾多?
樓主: joycechanwy
go

Pre-S1 數學卷一般的分數係幾多?   [複製鏈接]

gracelam 發表於 21-5-2 17:55
正如呈分試係小學老師改,咁小學老師會唔會改錯或偏頗?

相信老師嘅專業,而且EDB會抽查㗎!
DSE 可以申請check卷如果出來結果係意外的話。但Pre S1 學生不可能知道自已分數,其實係未一樣呢?

licpd 發表於 21-5-2 18:01
Pre S1 有無作文? 如果中學老師改的話,吾同學校老師點卑分呢?
其實如果學生移民無考Pre S1, 點配對呢?
...

放心老師有marking scheme.

未疫情前年年有家長為咗平機票而唔去考,點配對?→應該當0分啩,請資深會員答。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-5-2 18:07

未疫情前年年有家長為咗平機票而唔去考,點配對?→應該當0分啩,請資深會員 ...
係人就有機會出錯,所以有叩門位都還好。有時吾好運都可以補救下。

licpd 發表於 21-5-2 18:06
DSE 可以申請check卷如果出來結果係意外的話。但Pre S1 學生不可能知道自已分數,其實係未一樣呢? ...

學生除咗影響自己分班,最大影響係自己母校師弟妹,除非堅想入精英班而入唔到先去check卷,亦應該冇人為咗師弟妹走去check卷

gracelam 發表於 21-5-2 18:12
學生除咗影響自己分班,最大影響係自己母校師弟妹,除非堅想入精英班而入唔到先去check卷,亦應該冇人為咗 ...
係!真係改錯都係影響師第妹,甘只能嘆師第妹吾好彩。講講下,好像升中banding係有運氣成分尼!

https://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/TSA/zh/PriPaperSchema.html

回覆樓主:

我網上見有這些模擬試卷題目,都好簡單,要8、90分應該唔難

未疫情前年年有家長為咗平機票而唔去考,點配對?→應該當0分啩,請資深會員 ...
PS1最主要的係對師弟師妹們產生影響(抽樣年),對當屆生只有中學分班(分組)產生影響(有個別學校會以此進行補課或其他考慮).如果不在乎分班/分組,係可以HEA考甚至外游唔考.
個別人唔考係不會影響配對分的.因整個制度就不是完全的簡單配對原始分,而是經過標準化,該標準化的目的就是應對各個不同年份全港總體人數以及各間小學的當屆人數的變化而采取的措施.而有人唔考或hea考出現0分,就需要睇當初設計該制度之時的預設啦,這些不是我們所需擔心.

簡單少少講,在乎分班/分組咪認真少少.如采樣年,覺得需要為母校盡一分力,咪加油咯.其它,隨緣啦.

licpd 發表於 21-5-2 18:19
係!真係改錯都係影響師第妹,甘只能嘆師第妹吾好彩。講講下,好像升中banding係有運氣成分尼! ...

每双數年都有啲家長真係為咗平機票而唔去考,我個人覺得好不負責任

小六TSA係未Pre s1?

medicine 發表於 21-5-2 18:23
PS1最主要的係對師弟師妹們產生影響(抽樣年),對當屆生只有中學分班(分組)產生影響(有個別學校會以此進行補 ...

謝謝解釋

licpd 發表於 21-5-2 18:24

2樣野嚟

hobby 發表於 21-5-2 18:22
我網上見有這些模擬試卷題目,都好簡單,要8、90分應該唔難

如果係上面條link呢D係TSA,唔係pre-S1/AT

唔考唔會當0分吧,包括PS1/BCP ~~~

licpd 發表於 21-5-2 18:24

不是
兩個不同考題型式

medicine 發表於 21-5-2 18:23
PS1最主要的係對師弟師妹們產生影響(抽樣年),對當屆生只有中學分班(分組)產生影響(有個別學校會以此進行補 ...
老師講,我任然對怎樣決定學生ranking好大疑問!不過算啦,需然升學靠排名,但讀書考大學還是要靠實力的。我相信邊緣人會很難玩這個游戲。

gracelam 發表於 21-5-2 18:25
2樣野嚟
講得岩.兩樣野.
ps1係7月領取派位証,到中學注冊后考試的,中學負責試題的評分.故中學有該校的錄取生的ps-1分數.這是小學的教學水平的延申(hea考除外),再考量該(小學)學生往後表現,纍積多年數據,(有得揀的)中學就會在自行時有所體現.

medicine 發表於 21-5-2 18:43
講得岩.兩樣野.
ps1係7月領取派位証,到中學注冊后考試的,中學負責試題的評分.故中學有該校的錄取生的ps-1分 ...

但內容相差好遠?因為TSA真係好簡單,HKAT啲補充又唔算好難

姚bb 發表於 21-5-2 10:42
請問是否在書局可以買到pre-s1的mock卷?

如果係數學,你可以考慮買教圖出版社 Pre-S1卷做。我個人覺得幾好。

licpd 發表於 21-5-2 18:01
Pre S1 有無作文? 如果中學老師改的話,吾同學校老師點卑分呢?
其實如果學生移民無考Pre S1, 點配對呢?
...

PS1中文/英文有寫作

中文
聆聽理解 22
詞義辨析 2
句義辨析 4
段義理解 8
篇章理解 29
短文寫作 35
原始分: 100

English
Listening 32