用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Pre-S1 數學卷一般的分數係幾多?
go

Pre-S1 數學卷一般的分數係幾多?  

學校完全是不會操PRE-S1卷的,只叫學生自己買坊間的練習在家做下。小朋友中、英交卷也OK,數學就比較吃力,次次同佢做也差不多82-83分左右。好奇想問問有沒有一個AVERAGE分,學生做數學卷大概分數是多少?謝謝

joycechanwy 發表於 21-5-1 17:48
學校完全是不會操PRE-S1卷的,只叫學生自己買坊間的練習在家做下。小朋友中、英交卷也OK,數學就比較吃力, ...

EDB網頁有PS1各科平均分及百分位

中一入學前香港學科測驗
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/Pre-S1-HKAT.html

醒目開學勳章

我哋小學(官小)有比學生做,出嚟成績普通,我女中英數 約76-83之間。

回覆樓主:

據2018年常模表 數學平均分52.21
原始分82-83屬頭11-12% B1A水平

原始分 標準分 百分位數
······
52 99.87 50.4%
53 100.51 51.7%
······
82 119.07 88.1%
83 119.72 89.1%
······

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/CM_on_Norm_Table_2018_TC_195_2018.pdf

Poyau 發表於 21-5-1 20:07
唔該哂你的資料,咁我可以同小朋友解釋翻,佢做左幾份PRE-S1的數學MOCK試卷自信心大失。

joycechanwy 發表於 21-5-1 22:24
唔該哂你的資料,咁我可以同小朋友解釋翻,佢做左幾份PRE-S1的數學MOCK試卷自信心大失。 ...

不用客氣 希望幫到手

Poyau 發表於 21-5-1 20:07

借問一下poyau網友,中英又大大約幾多原始分達B1A
十分感謝

#第一次見呢樣數據,十分好奇

醒目開學勳章

MandyShek 發表於 21-5-2 08:04
借問一下poyau網友,中英又大大約幾多原始分達B1A
十分感謝

照引申應該係:
中文67~68
英文75~76

請問是否在書局可以買到pre-s1的mock卷?

Poyau 發表於 21-5-1 18:03
EDB網頁有PS1各科平均分及百分位

中一入學前香港學科測驗

有意思,我 fd 個女升小六,啱用,佢都指意哂我

醒目開學勳章

姚bb 發表於 21-5-2 10:42
請問是否在書局可以買到pre-s1的mock卷?

很多

piglet0529 發表於 21-5-2 12:10
很多

多謝

請問EDB有沒PS1卷可以下載?大傢怎知道PRE S1 考什麽呢?

醒目開學勳章

licpd 發表於 21-5-2 15:17
請問EDB有沒PS1卷可以下載?大傢怎知道PRE S1 考什麽呢?

没有得下載,教育局不提倡操練。但坊間書商有出這類卷的補充作業,唔知跟得足唔足,做一兩份熟下題型流程也未嘗不可。

不過,有些小學書單也有,老師會間中比佢地做下。

piglet0529 發表於 21-5-2 15:38
没有得下載,教育局不提倡操練。但坊間書商有出這類卷的補充作業,唔知跟得足唔足,做一兩份熟下題型流程 ...
謝回復!甘可以解釋點解平均分不高。點解中學會知pre s1 分數?據説用來分班,但距地點知學生幾分?EDB會卑中學知?

學校每科也提供一本AT練習,坊間也可隨便買到

licpd 發表於 21-5-2 15:50
謝回復!甘可以解釋點解平均分不高。點解中學會知pre s1 分數?據説用來分班,但距地點知學生幾分?EDB會卑 ...

中學用嚟分班,份卷係中學老師改,中學當然會知分數
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-5-2 16:59
Pre s1吾係EDB出題然後用來評學生banding咩?甘中學老師改EDB完全不理?改錯誰負責?其實你點知係中學自已改?

licpd 發表於 21-5-2 17:47
Pre s1吾係EDB出題然後用來評學生banding咩?甘中學老師改EDB完全不理?改錯誰負責?其實你點知係中學自已 ...

正如呈分試係小學老師改,咁小學老師會唔會改錯或偏頗?

相信老師嘅專業,而且EDB會抽查㗎!

另外仲有每年DSE啲卷都係由老師自願申請去改(老師有人工收),咁重要嘅試都係咁。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-5-2 16:59
Pre S1 有無作文? 如果中學老師改的話,吾同學校老師點卑分呢?
其實如果學生移民無考Pre S1, 點配對呢?
今年有親友考中一,順便幫她瞭解一下。