用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學VS協恩
樓主: Noellam1212
go

九龍塘小學VS協恩  

PTL_L 發表於 21-5-3 12:04
小小分享,話說昨日食lunch (落得清閑自己一個食)聽到隔離枱一家四口,大囡約2年級;細佬估計k3,聽 ...

我同意要有空間比小朋友玩 分父母各一方就睇平時時間分配⋯ 我自己case 係難做到 雙職家庭 我時間易就d 所以玩樂係我 學習都係我

Btw, 我投協恩 就算上唔番中學 個底都唔差得去邊,上到協中 banding 又係高個堆。雖然你話唔使諗學費 但有得慳點解唔慳~

如果一心想入協中, 阿女做功課又唔炸型, 乖乖女唔叛逆嘅, 當然一年慳返5萬幾6萬學費好啦, 仲有佢年年加少少呢, 都要計埋架麻, 而且 KTS插去協小的都唔少!  但如果好似我個位, 唔鐘意做功課, 性格男仔頭, 又唔係乖乖女坐定定嘅, KTS個6年學費可以換返我好多腦細胞和心血....... 我覺得我呢6年投資非常值回票價, 第7年都開始break even之餘仲開始有少少回報~

回覆 gigayan 的帖子

我贊同你,其實讀咩小學睇自己小朋友啫

kc33 發表於 21-5-3 13:56
我同意要有空間比小朋友玩 分父母各一方就睇平時時間分配⋯ 我自己case 係難做到 雙職家庭 我時間易就d 所 ...
明白的。我想帶出的意思只係如果父母雙方都是助攻者,小朋友會好吃力,而家確實好多都係父母同步谷。

多謝咁多位既意見!(emoji)(emoji)

我地既家庭並不是大富大貴,只不過唔想因為錢嘅問題限制子女既學習環境,寧願自已食平d, 衫就著多幾年。我諗為人父母好多都肯付出。

協中當然係好頂尖,但如果入到九龍城top 個幾間我都已經好感恩。
知道協小底厚,就算入唔番協中都好有競爭力入其他band 1A.

我地會同個女一齊谷,難得入到咁好既小學就盡做。

Noellam1212 發表於 21-5-3 18:40
多謝咁多位既意見!(emoji)(emoji)

我地既家庭並不是大富大貴,只不過唔想因為錢嘅問題限制子女既學習環境 ...

恕我直言,如果係協小上唔到協中既學生,應該無能力考到B1A水平既中學,只能等抽獎入
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-5-4 08:48
恕我直言,如果係協小上唔到協中既學生,應該無能力考到B1A水平既中學,只能等抽獎入
...
可請教您偏向邊間嗎?是否協小?

adako728 發表於 21-5-4 09:32
可請教您偏向邊間嗎?是否協小?

純以升中考慮,當然協小牌面好啲啦,不過,前設係你要係前列生。如果係前列生,目標非協中,機會同其他強小係一樣~~~

除非,特別偏好九小~~~

hkpapa852 發表於 21-5-4 08:48
...

呢個真..... 聽聞升中支援一般般,入得協小應該要aim for 上協中/更上一層樓,否則都幾徬徨

gigayan 發表於 21-5-4 10:15
呢個真..... 聽聞升中支援一般般,入得協小應該要aim for 上協中/更上一層樓,否則都幾徬徨
...
成日都話!選小學,睇升中成績係重要!但唔係唯一。六年中的成長、親子關係、學習熱誠、眼界等等等等
當然我哋只能夠分享在KTS感受的,有好多好多學校都係一樣好,適合自己孩子的才是重點

creambun    發表於 21-5-4 13:11
gigayan    發表於 21-5-4 11:54

回覆 bettyay 的帖子

同意! 好似結婚咁.......雙方要合拍才成

creambun    發表於 21-5-4 13:11
gigayan    發表於 21-5-4 11:56

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 5486&highlight=協恩
“前60名肯定band 1,60~70 band 1~2,71~80 band 2~3,81~90 band 3“

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 8533&highlight=協恩
假如叩入St. Mary、天神會放棄協恩嗎?

將兩間唔同背景嘅小學,放埋一齊討論升中支援,真係有點牽強~~~

bettyay 發表於 21-5-4 11:20
成日都話!選小學,睇升中成績係重要!但唔係唯一。六年中的成長、親子關係、學習熱誠、眼界等等等等
當然 ...
選小學, 真係唔只睇要唔要交學費咁簡單...... 大把嘢需要考慮, 只可以分析完之後, 用家自己去揀, 始終每個家庭背景不同, 要求也不同呢!

creambun    發表於 21-5-4 13:10

mcl203 發表於 21-5-4 12:33
將兩間唔同背景嘅小學,放埋一齊討論升中支援,真係有點牽強~~~
...

61000 對很多人來說不是少錢
九龍城區的人就如其他人都想就近上學
附近這個水平的直私選擇不少,但是難考
附近類似水平的免費學校來來去去都是:協恩,拔萃小學,天神,嘉諾撒。。

基於財政考慮,不少人會考慮一個辛苦一點,但是免費的。。

Azzurro 發表於 21-5-4 13:20
61000 對很多人來說不是少錢
九龍城區的人就如其他人都想就近上學
附近這個水平的直私選擇不少,但是難考
$61000,1年咋。小學讀6年,係要$61000x6=$366000,未計車費、雜費及每年加學費

所以如果我俾咁多出嚟,而final升中結果或支援比津小差,咁呢間學校仲有咩價值?我仲會俾小朋友讀?玫記呢幾年大逃亡,就知家長雙腳是最老實的。重點帶出,私小升中成績好、學生裝備好、支援好,是學費要包埋,絕對唔可以攞嚟同津校相比。

PTL_L 發表於 21-5-4 13:34
$61000,1年咋。小學讀6年,係要$61000x6=$366000,未計車費、雜費及每年加學費

所以如果我俾咁多 ...

我就是哪些幾十萬都要左考慮右考慮的家長。。

第一考慮是成績
第二考慮是錢
第三是輕鬆與否

九龍塘小學,協恩貌似 b1a 成績差不多,那當然是免費的協恩,辛苦與否根本不考慮那麼多
但是成績和九龍塘差不多的免費小學本來也沒多少個
在沒有免費小學在手的情況下,只能乖乖比錢
當然,完全負擔不了九龍塘的話,一開始也不會報名

Azzurro 發表於 21-5-4 14:20
我就是哪些幾十萬都要左考慮右考慮的家長。。

第一考慮是成績
好多都係,收咗先算,所以先會出現咁多vs 津校情況。

PTL_L 發表於 21-5-4 13:34

所以如果我俾咁多 ...
原來已經升到61000啦? 唉😔