用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學VS協恩
go

九龍塘小學VS協恩   [複製鏈接]

如果撇除學費同兄弟姊妹考慮,請問KTS定協恩好?

謝謝!
   11    0    0    0

回覆 Noellam1212 的帖子

大抽獎結果未出,請問樓主係自行已經中左?

adako728 發表於 21-5-1 15:02
回覆 Noellam1212 的帖子

大抽獎結果未出,請問樓主係自行已經中左?

自行唔中,只不過大抽獎中再四周問人,擔心時間倉猝。謝謝!

Noellam1212 發表於 21-5-1 14:19
如果撇除學費同兄弟姊妹考慮,請問KTS定協恩好?

謝謝!

協小去到今天,仍然係最多人可以入讀協中嘅小學~~~

bettyay    發表於 21-5-1 18:03

可以從校舍、交通、學校理念、男女校/女校、中學目標去考慮!邊一方面係你認為最重要嘅!每個家庭重視的也不一樣,沒有邊間好啲,只有邊間合適

兩間學校,EK都有唔少ccomments, 可以自己睇下邊間適合自己

回覆樓主:

如升中目標為協恩 考慮附小

當然揀協恩啦!

我個人會揀KTS,因為唔介意俾學費,也不想小朋友太谷,而且HYS也不是我的終極目標。
不過每個家庭考慮因素唔同,兩間各有優缺點,如何去match 自己需要。

b3410 發表於 21-5-2 12:18
我個人會揀KTS,因為唔介意俾學費,也不想小朋友太谷,而且HYS也不是我的終極目標。
不過每個家庭考慮因素 ...

十分同意,每個家庭考慮因素唔同。計谷,應該協恩谷得多!因為小學都要裝備自己學生合符協恩中學收生資格!但係要知如果升唔到上中學部的,升中支援如何?有待協恩小學家長分享。
我個人不介意升中要拼搏努力,但好介意萬一六年後力有不逮,被棄之一旁的感覺!

bettyay 發表於 21-5-2 13:48
十分同意,每個家庭考慮因素唔同。計谷,應該協恩谷得多!因為小學都要裝備自己學生合符協恩中學收生資格 ...
但協小唔係津小嗎?可以谷得過私小?

協中已無預留學位比協小,先前見有協小家長分享好似今年/上年有40 個左右協小學生升上協中,但6年後不知如何了。

PTL_L 發表於 21-5-2 14:22
但協小唔係津小嗎?可以谷得過私小?

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160815/mobile/bkn-20160815002747156-0815_00822_001.html

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3825486&page=2

津小唔一定輕鬆得過私小

私小亦唔一定勁谷

好多津小靠多默多測多考多功課去谷成績。朋友讀地區龍頭津小,一個長假有廿幾樣功課,重要溫定默書。九小長假通常只做閱讀報告。

咁我明既,都好清楚但唔知協小同KTS內裡情況,所以想問下。阿細間私小唔谷,但深。阿大間津小深谷程度適中。

點計都好,6年後升中,有幾多選擇可以好過協中,而你又能夠成為當中嘅一份子。依2020,九小入SPCC 3,DGS 1,HYS 8。協小升協中點計都係有優勢~

兩間小學一樣有成績平平,派入次級中學。兩者校網亦係九龍城~

PTL_L 發表於 21-5-2 15:18
咁我明既,都好清楚但唔知協小同KTS內裡情況,所以想問下。阿細間私小唔谷,但深。阿大間津小深谷 ...

有人未讀小一做小一練習視之為谷,有人未讀小一有小一/二程度視之為學術超前,視乎家長嘅取態,無單一結論~~~

mcl203 發表於 21-5-2 16:53
點計都好,6年後升中,有幾多選擇可以好過協中,而你又能夠成為當中嘅一份子。依2020,九小入SPCC 3,DGS 1 ...

所以其中重點,協恩中學係咪不二之選!如果不是非君不嫁,六年小學生涯,個人會偏向讀男女校。選小學,升中成績是重要,但不是唯一。

所謂次級,係咪又唔好呢!到高小時真係能力未展,搵合適的比搵等級重要!這時候升中支援亦不能忽視

最後都係要睇樓主大抽獎結果同他自己的取態

mcl203 發表於 21-5-2 17:04
有人未讀小一做小一練習視之為谷,有人未讀小一有小一/二程度視之為學術超前,視乎家長嘅取態,無單一結論 ...
總之跟唔上就叫谷,跟得上就係適中

bananaGi    發表於 21-5-5 10:39
bettyay    發表於 21-5-2 17:31

PTL_L 發表於 21-5-2 17:28
總之跟唔上就叫谷,跟得上就係適中
HY小學的谷法,唔係普通谷,也不是跟唔跟到的問題。真係學校主導,具體體現出來的谷。好處就係如果你唔介意而且跟到的話,no pain no gain, 還是頗有得著。

不過,如果想自己掌握節奏,就未必適合。
‹ 上一主題|下一主題