用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學VS協恩
樓主: Noellam1212
go

九龍塘小學VS協恩   [複製鏈接]

b3410 發表於 21-5-2 17:56
HY小學的谷法,唔係普通谷,也不是跟唔跟到的問題。真係學校主導,具體體現出來的谷。好處就係如果你唔介意 ...
咁KTS內部呢?私小,但輕鬆?

PTL_L 發表於 21-5-2 18:24
輕松一定無可能教的深,範圍廣,也要努力先跟到。

不過兩間我都唔係用家,從身邊朋友處觀察到。
協小畢業果個其實考級頭,學校俾好多機會佢,不過心有餘悸,升中去咗第二間。
KTS就大部分讀的開心,少見讀到驚咗果d,當然升中也是有血有淚。

兩間都谷,我會揀免費果間。價錢相差太遠了。慳返4X萬!

b3410 發表於 21-5-2 18:46
輕松一定無可能教的深,範圍廣,也要努力先跟到。

不過兩間我都唔係用家,從身邊朋友處觀察到。
其實做得級頭,即小朋友自己或者媽咪都有啲要求既,10成付出都未必有10成收穫,要有10成收穫(即有能力跳槽)就要付出12成努力,先或者可以理想達到。
每年可以慳到既學費,數字印起戶口簿上,得閒望下會好開心㗎

PTL_L 發表於 21-5-2 18:24
要輕鬆,又想升中後學術適應無難度!似乎講都無人信啦!不過KTS課程編排同教學係有一套,經驗所得係孩子沒怎什麼谷就學了!

cafeva 發表於 21-5-2 18:49
兩間都谷,我會揀免費果間。價錢相差太遠了。慳返4X萬!
前設係樓主話撇除計學費

bettyay 發表於 21-5-2 19:17
前設係樓主話撇除計學費

唔使擔心學費支出,同可以慳返學費,似乎係唔同意思喎~~~

bettyay 發表於 21-5-2 19:15
要輕鬆,又想升中後學術適應無難度!似乎講都無人信啦!不過KTS課程編排同教學係有一套,經驗所得係孩子沒 ...
明白呀!雖則非KTS家長,但阿細間私小都係咁既,小朋友好似自自然然就跟到,雖然課程廣闊深,但就可以比一般津校學多少少咁。不過,我又唔會只歸功於學校,我覺得家長助攻都好重要。首先,揀入,非100%靚料,但一定比津校好。第二,揀得私小讀,即認同及明白潛規則,家長要有一定課金能力,即成績唔理想,補習補到理想,只要補得好,幾遠都去,呢啲咪又係「錢」。第三,成日講既學習氛圍,讀小學既小朋友雖然年齡上係比較細,但有父母起隔離既影響下,多多少少都會陪養到唔衰得既性格,即好勝心重。所以升中好既直資私小,成績咁靚,我個人覺得家長比學校付出更多。

mcl203 發表於 21-5-2 19:28
唔使擔心學費支出,同可以慳返學費,似乎係唔同意思喎~~~
樓主話撇除,無話唔使擔心或者可以慳返!但意思應該有「唔好講錢先」

bettyay 發表於 21-5-2 19:34
樓主話撇除,無話唔使擔心或者可以慳返!但意思應該有「唔好講錢先」 ...

兩間都谷,揀慳返學費,第一個條件已經確立左~~~

mcl203 發表於 21-5-2 19:37
兩間都谷,揀慳返學費,第一個條件已經確立左~~~

既然樓主話學費已不是考慮因素,重討論呢點好似無嘢講夾硬搵嘢嚟講!

PTL_L 發表於 21-5-2 19:30
明白呀!雖則非KTS家長,但阿細間私小都係咁既,小朋友好似自自然然就跟到,雖然課程廣闊深,但就可以比一 ...

以上3點適用於全部私小,但每間私小出嚟嘅結果又有分別。如果小朋友升中好只歸功父母的付出,好似抹殺了學校同老師的努力。

真有趣,若已經係兩間小學都有相若條件/元素,莫非用包剪揼去決定?硬要排除已經存在嘅元素,原來應該咁去考慮,先至係符合樓主嘅原意~~~

creambun 發表於 21-5-2 19:49
以上3點適用於全部私小,但每間私小出嚟嘅結果又有分別。如果小朋友升中好只歸功父母的付出,好似抹殺了學 ...
所以,我話父母付出比學校老師更多,並無抹殺學校既付出呀,只係有時唔明點解啲父母要咁謙虛,明明係自己有功勞,都要硬推哂俾學校。

PTL_L 發表於 21-5-2 19:30
明白呀!雖則非KTS家長,但阿細間私小都係咁既,小朋友好似自自然然就跟到,雖然課程廣闊深,但就可以比一 ...
都係!相信校內七成家長都有不同程度的助攻!但學校教育理念,老師對同學成長有一定影響,所以揀學校時,也要考慮。

PTL_L 發表於 21-5-2 19:53
所以,我話父母付出比學校老師更多,並無抹殺學校既付出呀,只係有時唔明點解啲父母要咁謙虛,明明係自己有 ...
的確讀邊間都係父母最大責任和功勞。不過,大部分情況之下,學校可以去到的高度,決定了小朋友的發展高度。學校主流栽培的放向,也影響到小朋友的發展方向。
當然有高瞻遠矚的父母,人中龍鳳的子女另計。

gigayan    發表於 21-5-3 13:41
bettyay    發表於 21-5-2 20:11

mcl203 發表於 21-5-2 19:52
真有趣,若已經係兩間小學都有相若條件/元素,莫非用包剪揼去決定?硬要排除已經存在嘅元素,原來應該咁去 ...

有相若,亦有不同:校舍、男女校、升中支援度、有冇中學backup、所謂「谷」的程度等等!所以並不是排除已經存在的元素!可能係以上不同的元素,已經足以令樓主有所決定,最後係咪可以慳返啲錢

mcl203 發表於 21-5-2 19:52
真有趣,若已經係兩間小學都有相若條件/元素,莫非用包剪揼去決定?硬要排除已經存在嘅元素,原來應該咁去 ...

每個家庭環境不同,你需要考慮嘅元素,其他人未必需要考慮。樓主的原意,他自己清楚就可以啦,何需其他人去差?

bettyay 發表於 21-5-2 20:09
有相若,亦有不同:校舍、男女校、升中支援度、有冇中學backup、所謂「谷」的程度等等!所以並不是排除已 ...

簡單啲,你関住嘅元素=/=樓上網友関住嘅元素嘛~~~

或者,試吓咁回應,會否得出相同回嚮?~~~

‘兩間都谷,我會揀俾學費果間。價錢相差太遠了。可以付4X萬!‘

PTL_L 發表於 21-5-2 19:53
所以,我話父母付出比學校老師更多,並無抹殺學校既付出呀,只係有時唔明點解啲父母要咁謙虛,明明係自己有 ...

我覺得父母最大的功勞是找到一間合適的學校給子女學習成長!

zaba    發表於 21-5-4 08:55
‹ 上一主題|下一主題