用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學VS協恩
樓主: Noellam1212
go

九龍塘小學VS協恩  

回覆 maggie196 的帖子

係啦,其實好多學校都教快架喇..........

如果話唔正常,都只能話香港唔正常  

Fraser 發表於 21-5-7 15:28
回覆 maggie196 的帖子

係啦,其實好多學校都教快架喇..........

重點係功課量同係咪功課。
仲有多默測考又係另一因素。
九小係平日最多6份,初小無改正功課,唔使謄文
一年三次評估,每學段2-3次中文,2-3次英文默書

只見kts 學生插班協小

回覆 nickykiu 的帖子

始終學費6年,連校車,興趣班費都金架。。會有人有靚官津/龍校都會轉,正常嘅。。。

nickykiu 發表於 21-5-7 19:32
只見kts 學生插班協小
因為免費加協恩中學收得最多的小學!是極大誘因!KTS出品,協小梗係識收

bettyay 發表於 21-5-7 21:18
因為免費加協恩中學收得最多的小學!是極大誘因!KTS出品,協小梗係識收 ...

近呢年見插班既都係運動比較出色

Azzurro 發表於 21-5-4 14:20
我就是哪些幾十萬都要左考慮右考慮的家長。。

第一考慮是成績
別介意我講句,不要坐這山望那山了,第一點與第三點不共存的。我表妹個女入去年9月入HY P1,小學中文好深好高要求,艷字正寫我看完才知豔樣,她們已這樣默書了。
不過我個人意見還是協小,個底打好D,升中時如不幸入不回協中的話,九真丶培道,聖家呢D傳統好女校都會看你高一線的,其實除左少少唔開心少少無面外,無乜點輸,始終個底係度,而且塘小亦無保證吖。

對小朋友讀書緊張的家長係6+6+4年的作戰,仲未計駛費、補習費及課外學習費如樂器或體育運動。協中為例,分分鐘一個中學就一球,可以入到免費一級津小的話就留番D錢培養佢下階段,直資中、大學(或外國升學),什至研究生,至少我係咁安排俾個女。

最後如果出外升學,是否B1ABC已全部reset再起,乜都唔重要了。補充多句,升有歷史名中最大的寶藏是校友會,已助她打好了一半來將步入社會後人的人脈了。

JojoDad 發表於 21-5-8 14:27
別介意我講句,不要坐這山望那山了,第一點與第三點不共存的。我表妹個女入去年9月入HY P1,小學中文好深好 ...

對於着緊小朋友學業的家長,可能幼兒班已開始作戰,正確來說可能是4+6+6+4 共20年。
如果出國留學,我覺得B1ABC 是有分別的。一位SPCC / DG Top student 在選擇海外大學時應該比一位地區B1C Top student 有更多及更好的選擇。
我覺得有得揀先係老闆。入一間好的幼稚園,升小時你可能可以係津小/直資/私小之間慢慢揀。入一間好的小學,你升中時可以係津中/直中慢慢揀。升一間好的中學,升大學時你可能有多間大學offer 比你揀。到時是你揀大學,不是等大學揀你。當然你想要有咁多選擇機會,你一定要努力讀書keep 住做Top student 啦!

creambun 發表於 21-5-8 16:29
對於着緊小朋友學業的家長,可能幼兒班已開始作戰,正確來說可能是4+6+6+4 共20年。
如果出國留學,我覺得 ...
top中學,top小學做top學生,鳳毛麟角好難

JojoDad    發表於 21-5-8 23:21

b3410 發表於 21-5-8 16:48
top中學,top小學做top學生,鳳毛麟角好難

又唔一定要級一二三。在Top 小學考30內已不錯了。盡力而為,如果小朋友的長處不是學術,唯有發展其他。

creambun 發表於 21-5-8 16:29
如果出國留學,我覺得 ...

請問申請海外大學,讀spcc/db/dg等同級學校,可以加分嗎?(印象分?)

比我就揀讀協小,就算入吾到協中,入到三寶已經滿足,始終校網已經很好。

happypapa11 發表於 21-5-9 01:16
請問申請海外大學,讀spcc/db/dg等同級學校,可以加分嗎?(印象分?)

有,人地會有track record邊間學校學生讀成點 嘅

happypapa11 發表於 21-5-9 01:16
以我所知,申請US學校,可能會要求填在讀中學的school profile 鏈接,睇往績,例如公開試成績,以往頂級大學錄取情況等等。所以,讀名校,國際學校,以往升頂級大學比例高的,有一定幫助。

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.harrowschool.hk/wp-content/uploads/2020/11/SchoolProfile_2020-21_v3.pdf&ved=2ahUKEwiAloCQpL_wAhUat6QKHUWnC2oQFjALegQIExAC&usg=AOvVaw1mMMCV_bcu57-2_Un1dXQD

例如Harrow

回覆樓主:

會揀協小。但不是咁易抽中。識人去年抽不中,去了寶校。。。。。

hkmm888 發表於 21-5-9 21:28
比我就揀讀協小,就算入吾到協中,入到三寶已經滿足,始終校網已經很好。 ...

請問 三寶 是指?
謝謝

回覆 Leanne123 的帖子

你朋友有私小/直資BACK UP嗎?
協小抽唔到就去寶校,去左那間?

不過, 有協小唔會考慮KTS啦。。。大家目的都係小朋友可以入好中學, 之後入到大學。
兩間都谷架啦。。家長都要出力, 但讀協小可慳$,俾小朋友外補/興趣班都化算。。

協小

Azzurro 發表於 21-5-13 13:14
請問 三寶 是指?
謝謝

華英 迦密 旅港

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3669003

話時話協小有冇得叩門的?