用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 一點分享
go

一點分享

-----

-----

-----

-----

b3410    發表於 21-5-2 20:32

-----

dlam141231 發表於 21-5-1 08:40
幼時背景: 兒子數理资優, 六歲時為申請入讀資優課程做測試, IQ 143.  小學初中都在多倫多私立學校就讀, 高 ...

謝謝分享.
細囝現讀Data Science year 3.
明年畢業.

無做lQ測試, 數學有天賦.
好适合讀DS,成績唔錯.

只不過, 思維有d特別,
沒合群的理念.讀書,將來工作, 有點障礙.

希望隨年紀成長, 面對社會.
可以慢慢融入社群.
宜家,係洞穴人.

-----

dlam141231 發表於 21-5-1 08:41
兒子五歲開始習國際象棋, 一直到他十四歲隨父母回流為止.  當期時, 多倫多有好些大大小小的國際象棋社, 都 ...

想起Netflix一套劇,Queen's Gambit 女主角應該係Gifted Child
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

-----

dlam141231 發表於 21-5-1 08:40
幼時背景: 兒子數理资優, 六歲時為申請入讀資優課程做測試, IQ 143.  小學初中都在多倫多私立學校就讀, 高 ...
高IQ,又高grit既小朋友,其實一定唔會差,家長亦唔需要太擔心。問題係大部分高IQ小朋友既家長唔係咁幸運,高IQ,但係偏向某啲方面,grit又唔高,唔努力,咁既情況,家長就煩惱啦。如果家長教育程度唔高,唔識教,甚至可能係災難。

20160901    發表於 21-5-6 08:55

gracelam 發表於 21-5-3 12:04
想起Netflix一套劇,Queen's Gambit  女主角應該係Gifted Child
我反而諗起Matilda同Cam Jansen,兩個都係高IQ,高觀察力,又醒目。
但係Matilda遇上差既家長,高IQ對小朋友而言反而係噩夢。

王家爸爸 發表於 21-5-4 10:08
我反而諗起Matilda同Cam Jansen,兩個都係高IQ,高觀察力,又醒目。
但係Matilda遇上差既家長,高IQ對小朋 ...

Matilda父母放養以及完全忽視佢,慶幸遇上好老師,互相扶持。人生需要伯樂,IQ高嘅小朋友更需要,即使父母做唔到伯樂,都唔好打沉佢。

Queen's Gambit 女主角人生遇到唔同伯樂,雖然有迷失時候,但好快尋回自己。

dlam141231 發表於 21-5-2 22:12
謝謝回覆.

DS現況, 前景樂觀.  一場疫情, 改變許多工作模式, 兒子自去年三月起便在家工作至今, 我起初以 ...

最近在本港人才市場搶人都好緊張,特別是經驗豐富的。

吸引到他們轉工不全是人工,反而最大誘因在應用行業的發展潛力,例如用大數據及Al縮短藥物及疫苗開發和臨床時間及投資金額。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

王家爸爸 發表於 21-5-4 10:02
高IQ,又高grit既小朋友,其實一定唔會差,家長亦唔需要太擔心。問題係大部分高IQ小朋友既家長唔係咁幸運, ...

非常同意!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

王家爸爸 發表於 21-5-4 10:02
高IQ,又高grit既小朋友,其實一定唔會差,家長亦唔需要太擔心。問題係大部分高IQ小朋友既家長唔係咁幸運, ...

两者取其一,我会揀grit。

20160901    發表於 21-5-6 08:56
王家爸爸    發表於 21-5-5 10:03

gracelam 發表於 21-5-3 12:04
想起Netflix一套劇,Queen's Gambit  女主角應該係Gifted Child

明天看!

ANChan59 發表於 21-5-5 09:16
两者取其一,我会揀grit。
我都係咁諗,認識既生意拍檔中同成功老闆中,高grit既比高IQ既多。高IQ低grit低EQ既,好多時都拆檔收場。

不如想像一下如果Matilda嘅家長好積極咁推動佢學習同成長嘅話,唔知道故事又會係點

20160901 發表於 21-5-5 10:16
不如想像一下如果Matilda嘅家長好積極咁推動佢學習同成長嘅話,唔知道故事又會係點
...
可能會更慘,所以我成日提醒家長,要識 Goldilocks principle,太積極可能比懶既家長更差。不過有幾多個家長聽得入耳?

dlam141231    發表於 21-5-5 13:11

喺 other things being equal 既情況下,家長積極既程度同小朋友既成就係一條 bell curve。適度既積極,加上幫小朋友克服關鍵弱點,家長先至可能可以激發到小朋友既鬥志,亦令小朋友將來唔會俾關鍵弱點打殘,更重要既係可以小朋友會活得更開心,將來更有成就。