用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女校
go

女校 [複製鏈接]

請問人際關係唔係處理得咁好的女生,係咪唔適宜入女校?(她成績十分好,但是係A)
   0    0    0    0

ngkayan55 發表於 21-4-30 18:26
請問人際關係唔係處理得咁好的女生,係咪唔適宜入女校?(她成績十分好,但是係A) ...

這情況讀男女校較好,如SPCC。

請問人際關係唔係處理得咁好的女生,係咪唔適宜入女校?(她成績十分好,但是係A) ...

我反而會了解下係單方面問題定雙方面問題。阿大小學好難融入同學間,話大家唔啱傾,但上到中學已經好快搵到best friend,所以小學問題未必會延續到中學。如果係阿女問題多啲,就算去男女校或女校都會出問題,所以要對症下藥。

PTL_L 發表於 21-4-30 20:04
我反而會了解下係單方面問題定雙方面問題。阿大小學好難融入同學間,話大家唔啱傾,但上到中學已經好快搵到 ...

小朋友系A,其實男女校各有各缺點的

男女校又驚佢易俾人呃,女校又驚佢易俾人蝦

建議搵間比較關愛的學校,至少有老師社工會望多眼

LeeCC 發表於 21-4-30 20:41

男女校易俾人呢呃?如成績好讀到Band 1中學,D男仔一係傻氣,一係文靜,一係學霸,有D咪多咀D,返學咋喎!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-4-30 22:29
男女校易俾人呢呃?如成績好讀到Band 1中學,D男仔一係傻氣,一係文靜,一係學霸,有D咪多咀D,返學咋喎!
...

band1無壞人?

LeeCC 發表於 21-4-30 22:41
band1無壞人?

咁搭車返學危險啲!

中學啦,老師同學校唔會好似湊BB咁,最多老師involve學生間問題既中學係多“有問題”學生既中學,否則一般係學生自己解決問題。中學生係學習同生活、社交上係學自我管理。

醒目開學勳章

如果係A,首要校風好學校嚴,學生知掟唔會亂嚟;其次唔好揀啲多group project做嘅學校,社交唔好淨係搵齊group member都好頭痕,揀淨嘅多數係free rider或唔知自己做乜,慘過自己做。
至於係咪女校,女校確實多是非鍾意搞小圈子,但唔會郁手郁腳(如果係堅band 1),如果唔介意言語bully,都唔會係大問題

我覺得未必⋯其實只要識到一兩個好朋友就得,唔駛做萬人迷。有D學校比較friendly 有啲較麻煩,如果你有心儀學校就開貼問下。如果成績10分好都係望下10大女校10大男女校果D

醒目開學勳章

到中學學校幾關愛都無咩用,要睇學生素質,好多嘢老師管唔到,社工亦唔會理

Yanamami    發表於 21-5-1 12:32

蔡繼有、港同呢類中學會唔會適合尐?傳統中學,真係唔好期望過高。外國既學期比較彈性大,香港傳統1A, 大概你成績掂,唔會點特別“關照”有需要學生。

上到中學遇到不同大大小小問題等佢地成長,包括人際關係等,A仔A女父母更加會擔心。中學免不了好多分組做project,我反而覺得男女校嘅男仔包容度高D,話說我仔中一,上星期班中有一個佢形容“特別’’嘅女同學,自由分组時冇女仔肯同佢一組,老師就安排佢去一組男仔組,個幾個男仔無乜所謂就搞掂咗成件事。

祝福你小朋友揀到一間適合佢又有關愛嘅中學     

請問邊間b1學校會少group projects? 做projects真的很花時間

babycute2009 發表於 21-5-1 17:49
請問邊間b1學校會少group projects? 做projects真的很花時間

其實都好多地區band 1中學都少group project,視乎你所在地區。如果鍾意做project 既小朋友,其實過程好享受,又有得著,最重要係學識協調小組組員,磨合、聆聽加互相接受。反而應該問,有邊啲學校係多做group project,始終比較少中學會以做project 做主軸。

我諗媽咪你都知囡囡處理人際關係麻麻,就更加唔好比女讀女校了。據我所如,女仔堆係 mean D,不如讀男女校,D男仔冇咁煩

阿女人際關係無乜問題,但佢話如果可以嘅,一定揀男校讀...... 佢話女校都係麻煩啲

gigayan 發表於 21-5-2 19:24
阿女人際關係無乜問題,但佢話如果可以嘅,一定揀男校讀...... 佢話女校都係麻煩啲
...
我囡相反,佢話男仔冇責任感、天真(因之前玩聯校活動,同男校男生一齊玩)見識過,所以佢一定唔會讀男女校。

PTL_L 發表於 21-5-2 19:33
我囡相反,佢話男仔冇責任感、天真(因之前玩聯校活動,同男校男生一齊玩)見識過,所以佢一定唔會讀男女校 ...

中學可以揀女校, 大學呢? 出來社會做野呢? 可以揀冇男同事的公司?

lisablackpink 發表於 21-5-3 17:04
中學可以揀女校, 大學呢? 出來社會做野呢? 可以揀冇男同事的公司?

所以我唔抗拒女校或男女校呀,讀女校又唔見得有咩問題。你見過讀女校會影響出嚟做野?我只係回應網友過覺得女校麻煩啲,所以佢小朋友可以再一次揀的話,想揀男女校。我小朋友反而相反,覺得揀女校合適。
‹ 上一主題|下一主題