用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 無得 site visit, 點揀學校?
go

[英國] 無得 site visit, 點揀學校?

疫情下去唔到英國,淨係喺屋企望住個 League Table 揀學校,感覺好唔實在。揀好top 嗰啲,又怕好谷同淨係讀書,唔夠 balance。 揀一般般嗰啲,又怕學術唔夠好,好似喺香港讀IS 重好。

自己唔喺外國讀書,其實我真係唔識點解讀外國啲 League Table。 究竟 A*A 嘅 percentage 去到幾多為之好,幾多為之唔好?

回覆樓主:

點解送去海外讀書?你想佢得到D乜嘢?入top u only?
淨係睇league table 同公開試成績 ??ISI report有冇睇過?有冇agent嘅recommendations?
其實你自己一定有D要求,如co-ed定single sex,地區之類。

etoile 發表於 21-4-30 10:08
點解送去海外讀書?你想佢得到D乜嘢?入top u only?
淨係睇league table 同公開試成績 ??ISI report有冇 ...

考慮緊成家移民,所以要考慮埋過去讀書。只諗 day school, 所以 boarding ratio 無乜太大所謂。

我反而係想講,我哋喺香港揀學校,都會多啲資料,如口碑/學校環境等。家長唔一定只睇成績揀,能夠分析嘅資訊亦比較多。 但講到外國學校,而家只能望住個 website 揀,每間私校報名費都唔平,總不能夠好似香港報小學咁間間都報。

回覆樓主:

移民但唔考慮state school?

longlokma 發表於 21-4-30 10:16
移民但唔考慮state school?

我哋會考慮私校。

講真,而家好多人一窩蜂去嗰邊讀state school, 我自己就覺得未必適合。尤其係如果原本喺香港嘅學校唔差,過去讀一間我都唔知好唔好嘅state school, 我就覺得有猶豫,因為我哋移民係想俾好嘅環境佢,如果學習上支援唔到,寧願唔走。

回覆樓主:

佢幾大?打算讀yr幾?

longlokma 發表於 21-4-30 10:23
佢幾大?打算讀yr幾?

打算出年讀 year 8

回覆樓主:

咁好细。
如果小朋友喺你心目中最重要嘅著眼點, 可以考慮第一年過去畀佢讀boarding school, 即使父母跟埋一齊移民都可以畀佢試下寄宿生活, 咁樣可以幫助佢更加快認識同學同埋融入學校。
如果揀boarding school 你又可以搵agent 幫手同埋蒐集資料研究下邊一啲學校同邊啲地區適合你哋, 第二年先至轉返day school, 揀學校兩種學生都收嘅就得

回覆樓主:

會唔會考慮有weekly boarding 嘅私校?1-5留校,weekend返屋企,好多英國人都會咁揀。
移民嘅話,會先考慮居住地區定揀咗學校先?

從移民角度考慮 , 可從你預計生活地區去選學校 , 縮窄範圍 。  

其實一樣可去D agent 了解一下先 , 再上網睇下ISI report , 睇下每間學校的環境 、科目、 學校人數等資料 。 我都有見過 一些細Agent 在FB介紹一些成績好的私校 學校本身沒有boarding 。

katrinafu 發表於 21-4-30 10:42
從移民角度考慮 , 可從你預計生活地區去選學校 , 縮窄範圍 。  

其實一樣可去D agent 了解一下先 , 再 ...

我都揾過香港嘅 agent, 因為我主力揾日校,佢哋話要收萬幾蚊...

etoile 發表於 21-4-30 10:36
會唔會考慮有weekly boarding 嘅私校?1-5留校,weekend返屋企,好多英國人都會咁揀。
移民嘅話,會先考慮 ...

地區都有心水嘅,但學校太多,所以都好難選擇。揾過 agent, 普遍都會介紹返有 boarding 設施嘅。呢樣我唔抗拒,但都想多一啲意見,其實有冇 agent 係有多啲日校嘅資料呢?

muimui2 發表於 21-4-30 10:47
地區都有心水嘅,但學校太多,所以都好難選擇。揾過 agent, 普遍都會介紹返有 boarding 設施嘅。呢樣我唔 ...

有冇上英國mumsnet? 試下google mumsnet day school,又或者喺mumsnet 按地區睇下英國父母對當地學校嘅discussions ,如果有心水,就google mumsnet ABC school睇下。

etoile 發表於 21-4-30 11:02
有冇上英國mumsnet? 試下google mumsnet day school,又或者喺mumsnet 按地區睇下英國父母對當地學校嘅dis ...

都有呀,呢個都有望。

回覆 muimui2 的帖子

其實除咗boarding ratio,其他條件要求都係咁列出嚟篩選。齋校vs男女,大校vs細校,運動/音樂/其他設施,A level/IB(假設唔諗住一間讀到尾),學校喺英國人眼中reputation (唔係香港人眼中reputation,唔好搞錯)等等。
有好多好學校而家都由full boarding轉收weekly/flexi或者day students,不過year 8係尷尬位,因為真係最好嘅學校好多要Y9先收生。你可能要報呢啲,跟住收咗同佢講,佢會安排你去有聯繫嘅prep school讀一年Y8先再入學。

不如你講講想住邊區,睇下俾唔俾到意見你。亦可以PM。

其實agent介紹私立寄宿學校,好多都有埋日校,所以都可以問多幾句先了解學校。如果想自己報,好多學校都有virtual tour,有些更可以約admission staff zoom了解,俾小朋友同學校見下面,令佢都參與下,佢都會有意見睇下鐘唔鐘意

muimui2 發表於 21-4-30 10:22
我哋會考慮私校。

講真,而家好多人一窩蜂去嗰邊讀state school, 我自己就覺得未必適合。尤其係如果原本 ...

I agree that one should target private schools if money is not an issue. I think the league table is already the most objective comparison. Most other comments we hear are very subjective in my view.

longlokma 發表於 21-4-30 10:31
咁好细。
如果小朋友喺你心目中最重要嘅著眼點, 可以考慮第一年過去畀佢讀boarding school, 即使父母跟埋 ...

This makes things very complicated and limits your choices to only boarding schools.

回覆樓主:

boarding school都有好多選擇啊,因為英國家庭都喜歡讓孩子入讀boarding school去訓練獨立性的

longlokma 發表於 21-4-30 19:55
boarding school都有好多選擇啊,因為英國家庭都喜歡讓孩子入讀boarding school去訓練獨立性的
...
Less than 5% of all secondary students are boarding in the UK.